"Απαγορευμένη πόλη" για τους Έλληνες επιχειρηματίες το Πεκίνο; - OlaDeka

“Απαγορευμένη πόλη” για τους Έλληνες επιχειρηματίες το Πεκίνο;

"Απαγορευμένη πόλη" για τους Έλληνες επιχειρηματίες το Πεκίνο;

Κάπου εξήντα εταιρείες και επαγγελματικές Ενώσεις που αντιπροσωπεύουν περί τα 20 εκατ. ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, βρίσκονται από χθες στο Πεκίνο σε μία από τις πλέον εκτεταμένες προσπάθειες της Κομισιόν να επεκτείνει την δραστηριότητα τους στην Κίνα. Μεταξύ αυτών, καμία ελληνική επιχείρηση ή επαγγελματική Ένωση.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Antonio Tajani -υπεύθυνος για την Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα- που έχει δρομολογήσει την σχετική πρωτοβουλία, ρωτήθηκε σχετικά από το Capital.gr και διευκρίνισε ότι η πρόσκληση έγινε από την Κομισιόν, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Το εγχείρημα αυτή τη φορά έχει στόχο κυρίως την επέκταση της διείσδυσης των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην αχανή αγορά της Κίνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν ήδη το 11% των ευρωπαϊκών ΜμΕ έχει… αποβιβασθεί και δουλεύει σε μικρότερη ή μεγαλύτερη έκταση τα τελευταία χρόνια στην Κίνα.

Αυτή τη φορά το εγχείρημα του αντιπροέδρου της Κομισιόν έχει στόχο ένα ιδιαίτερο κομμάτι επιχειρηματικής δραστηριότητας που αφορά την «πράσινη ανάπτυξη» σε όλα τα επίπεδα. Για τον λόγο αυτό την αποστολή της Κομισιόν συνοδεύει ο επίτροπος Janez Potocnik αρμόδιος για το Περιβάλλον.

Ο συνδυασμός σχεδιάσθηκε με στόχο να καλύψει τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες/ ευκαιρίες που δημιουργούνται από το νέο πενταετές σχέδιο ανάπτυξης της Κίνας, το οποίο αναδεικνύει σαν βασική του προτεραιότητα την αύξηση της παραγωγής με μικρότερη κατανάλωση πρώτων υλών, ενέργειας και νερού. Και στα τρία αυτά επίπεδα οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν προκαλέσει μια χωρίς προηγούμενο υπερκατανάλωση των βασικών πηγών πρώτων υλών, ενέργειας και έχουν παράλληλα καταστήσει ακατάλληλο για κατανάλωση ένα μεγάλο τμήμα των διαθέσιμων υδάτινων πόρων. Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ για φέτος προβλέπεται μια σημαντική μείωση του ρυθμού ανάπτυξης από το 9,5%-10% στο 7%-7,5%, εν τούτοις αυξάνεται κατακόρυφα το τμήμα του ΑΕΠ που προέρχεται από την «πράσινη ανάπτυξη» στην οποία οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ως ανταγωνιστές στην κινέζικη αγορά κυρίως τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία αλλά τα τελευταία δύο χρόνια και τη Ν. Κορέα.

Χθες υπογράφθηκαν τρείς συμφωνίες μεταξύ της Κομισιόν και της κινέζικης Κυβέρνηση που αφορούν στο κανονιστικό πλαίσιο της συνεργασίας στον τουρισμό και στο διάστημα. Η πλέον ενδιαφέρουσα όμως πλευρά της συνάντησης αρχίζει σήμερα σε μία ολοήμερη διμερή συνάντηση μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και των επαγγελματικών ενώσεων με τις αντίστοιχες κινεζικές.

Ο κινέζικος τραπεζικός “δράκος”

Στην σκιά των επαφών που γίνονται αυτές τις ημέρες στην αχανή κινεζική πρωτεύουσα ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα που αφορά την κατάσταση των κινεζικών τραπεζών φαίνεται να απασχολεί τις ανεπίσημες συζητήσεις. Περισσότερες από μία κινεζικές τράπεζες φαίνεται να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και να απειλούνται με χρεοκοπία. Η φούσκα του χρέους των τοπικών κυβερνήσεων έχει θέσει σε αμφισβήτηση την ικανότητα ορισμένων τραπεζών να εξισορροπήσουν το ενεργητικό με το παθητικό τους. Τεράστια δάνεια έχουν δοθεί προς τις τοπικές κυβερνήσεις οι οποίες έχουν χρηματοδοτήσει την «ανάπτυξη» των τελευταίων δεκαετιών. Η διεθνής επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης έχει περιορίσει τις εξαγωγικές τους δυνατότητες, με αποτέλεσμα να αδυνατούν πλέον να εξυπηρετήσουν τα δάνεια αυτά.

Οι τράπεζες που τα έχουν χρηματοδοτήσει και δεν μπορούν πλέον να τα εισπράξουν έχουν καταφύγει για βοήθεια στην κεντρική τράπεζα, αλλά τα όρια στα οποία αυτή μπορεί να ανταποκριθεί είναι περιορισμένα. Με αποτέλεσμα να καταρρεύσει και η διατραπεζική αγορά. Στο αδιέξοδο αυτό επιχείρησαν να απαντήσουν με την δημιουργία επενδυτικών εργαλείων εκτός ισολογισμού και να τιτλοποιήσουν μέρος των δανείων αυτών με στόχο την εξασφάλιση βραχυπρόθεσμης ρευστότητας αλλά με υψηλό επιτοκιακό κόστος. Κάτι που μοιάζει αρκετά με τα subprime loans που «έσκασαν» στην αμερικάνικη αγορά το 2007-2008 και οδήγησαν στην κατάρρευση της Lehman Brothers.

Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι, ενώ από όλες τις πλευρές επιβεβαιώνεται -ανεπίσημα πάντα- ότι το πρόβλημα είναι πραγματικό, μεταξύ στελεχών της επενδυτικής αγοράς στο Πεκίνο στα οποία απευθύνθηκε το Capital.gr, υπάρχει η βεβαιότητα ότι τελικά θα υπάρξει απάντηση από την κεντρική τράπεζα της Κίνας η οποία δεν θα επιτρέψει μία κατάρρευση τύπου Lehman Brothers. Η βεβαιότητα αυτή μάλιστα έχει οδηγήσει στο να συνιστούν σαν ευκαιρία την αγορά των βραχυπρόθεσμων τίτλων που εκδίδονται από τις προβληματικές τράπεζες.

Στελέχη της αγοράς με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr εμφανίζονται να γνωρίζουν τα ονόματα των τραπεζών που βρίσκονται πάνω-πάνω στη λίστα των προβληματικών τραπεζών, αλλά αυτό δεν τους πτοεί στο συνεχίζουν την αγορά των προβληματικών αλλά… αποδοτικών τίτλων.

Διπλωματικοί κύκλοι πάντως στο Πεκίνο που παρακολουθούν με προσοχή της εξελίξεις στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι. Και αυτό γιατί μία αναταραχή στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα θα επηρεάσει καθοριστικά τη διεθνή οικονομία τόσο στο επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών, όσο και στις αγορές κεφαλαίου στις οποίες οι Κινέζοι, θεσμικοί και ιδιώτες, αποτελούν βασικούς επενδυτές κρατικού χρέους των ΗΠΑ της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.

Η ανησυχία τους έχει να κάνει με το ότι για να παρέμβει η κεντρική τράπεζα και να διασώσει τις προβληματικές τράπεζες -ιδιαίτερα μιας εξ αυτών που είναι εκ των μεγαλυτέρων της Κίνας- θα χρειασθεί να κινητοποιήσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα τα οποία σε μεγάλο μέρος τους έχουν επενδυθεί σε κρατικό χρέος των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης…

Αρμόδιο στέλεχος της Κομισιόν που ρωτήθηκε από το Capital.gr σχετικά για την κατάσταση στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα, απέφυγε να απαντήσει επώνυμα, καθώς όπως είπε είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα.

Aλλά, πρόσθεσε με νόημα, «είναι αλήθεια παρακολουθούμε με πολύ προσοχή τα όσα αναφέρονται στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι μας απασχολούν περισσότερο και τα όσα συμβαίνουν στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα»…

www.capital.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria