Η Αίγυπτος στον "γύψο" - OlaDeka

Η Αίγυπτος στον “γύψο”

Η Αίγυπτος στον "γύψο"

Οι στρατηγοί ελέγχουν από το απόγευμα της Τετάρτης την τύχη της Αιγύπτου έχοντας καθαιρέσει τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, την ώρα που τα τεθωρακισμένα του Αιγυπτιακού στρατού έχουν καταλάβει τα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας και των
μεγάλων πόλεων.

Οι αντίπαλοι των ισλαμιστών υποδέχθηκαν με ζητωκραυγές και πυροτεχνήματα το πραξικόπημα. Όμως η κατάσταση είναι έκρυθμη και ο κίνδυνος του εμφυλίου πολέμου καραδοκεί, δεδομένου ότι οι Ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» αλλά και οι φανατικοί Σαλαφιστές δεν έχουν ακόμη πει την τελευταία τους λέξη.

Ήδη ως φαίνεται υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Καΐρου ενώ όλα δείχνουν πως οι Αμερικανοί ήταν πλήρως ενημερωμένοι για τις εξελίξεις.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι κρατείται στο Υπουργείο Άμυνας, έχοντας διαχωριστεί από την ομάδα του. Κρατούμενοι είναι επίσης ο πατέρας του και οι συνεργάτες του, ενώ έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και για άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εκτιμήσει κανείς την κατάσταση, δεδομένου ότι ο κόσμος εξακολουθεί να παραμένει στις πλατείες. Με τηλεοπτικό διάγγελμα ο στρατός δεσμεύτηκε πως θα σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση από όλα τα κόμματα και τα θρησκευτικά δόγματα, αλλά και πως θα διεξαχθούν νέες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Επίσης ο στρατός δέσμευσε τις εξελίξεις στα πλαίσια ενός οδικού χάρτη, στόχος του οποίου είναι η εξομάλυνσης της κατάστασης.

Παρόλα αυτά, άγνωστος «Χ» παραμένει η αντίδραση των ισλαμιστών οι οποίοι βλέπουν την εξουσία να φεύγει από τα χέρια τους και ο μηχανισμός του καθεστώτος Μουμπάρακ, δηλαδή ο Στρατός, η Δικαιοσύνης και οι Υπηρεσίες Ασφαλείας να διατηρούν την ισχύ τους παρά την πολυσυζητημένη εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης.

Αξιωματούχοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου δήλωσαν ότι υποστηρικτές του κινήματος που είχαν συγκεντρωθεί κοντά σε ένα τζαμί σε προάστιο του Καΐρου, δέχτηκαν επίθεση τα ξημερώματα της Πέμπτης, λίγες μόλις ώρες μετά την απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι από την εξουσία.

Ο Τζιχάντ Ελ-Χαντάντ, επίσημος εκπρόσωπος του κινήματος, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ήταν μεταξύ περίπου 2.000 ανθρώπων που εξακολουθούσαν να παραμένουν στο χώρο, όταν λίγο μετά τις 03:00 (τοπική ώρα) άνδρες με πολιτική περιβολή άρχισαν να πυροβολούν στο πλήθος, πολλοί εκ των οποίων προσεύχονταν. Είπε επίσης ότι είδε πως υπήρχαν πολλοί τραυματίες. Αργότερα ανάρτησε στο Twitter ότι η επίθεση διήρκεσε περίπου 15 λεπτά.

Ανησυχία στο εξωτερικό

Έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα «Αίγυπτος, Αίγυπτος!» πανηγυρίζοντας μετά την ανακοίνωση του στρατού.

Στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια του Καΐρου χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι φώναζαν: «ο Μόρσι προδόθηκε, πραξικόπημα κατά ενός εκλεγμένου προέδρου».

Στο εξωτερικό ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του και ζήτησε την εκλογή γρήγορα μιας νέας πολιτικής κυβέρνησης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, από την πλευρά του, έκρινε ανησυχητική την επέμβαση του στρατού.

Το Παρίσι ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών και απηύθυνε έκκληση για κοινωνική ειρήνη. Και το Λονδίνο απηύθυνε έκκληση για ηρεμία δηλώνοντας ωστόσο ότι είναι κατά της επέμβασης του στρατού για την αλλαγή του καθεστώτος.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας ήταν ο πρώτος ξένος αρχηγός κράτους που συνεχάρη ευθέως τον Μανσούρ τον οποίο αποκάλεσε «πρόεδρο της αραβικής Δημοκρατίας της αδελφής Αιγύπτου».ZOUGLA

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria