ΗΠΑ: Χρεοκόπησε ο δήμος του Ντιτρόιτ!

Αρχική » Διάφορα » ΗΠΑ: Χρεοκόπησε ο δήμος του Ντιτρόιτ!

ΗΠΑ: Χρεοκόπησε ο δήμος του Ντιτρόιτ!

Τη μεγαλύτερη χρεοκοπία δήμου στην Ιστορία των ΗΠΑ σηματοδοτεί το αίτημα του Ντιτρόιτ να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές του. Ασυμφωνία με ομολογιούχους και συνταξιοδοτικά ταμεία για αναδιάρθρωση του υπέρογκου χρέους του.

Αίτημα για προστασία από τους πιστωτές του κατέθεσε την Πέμπτη το βράδι το Ντιτρόιτ, η πρωτεύουσα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, στημεγαλύτερη χρεοκοπία δήμου στην Ιστορία των ΗΠΑ.

Ο δήμος κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 9 του αμερικανικού πτωχευτικού δικαίου, μετά την αποτυχία συμφωνίας με τους ομολογιούχους, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους πιστωτές για εξωδικαστική αναδιάρθρωση του χρέους του.

Οι μακροχρόνιες υποχρεώσεις της πόλης ανέρχονται περίπου στα 20 δισ. δολάρια, ενώ λιγότερο ξεκάθαρη είναι η εικόνα των στοιχείων ενεργητικού της. Πρόσφατα δεν ευθυγραμμίστηκε με πληρωμή ύψους 40 εκατ. δολαρίων περίπου προς το συνταξιοδοτικό σύστημα του δήμου.

Οι προοπτικές της… Motor City ποτέ δεν ήταν χειρότερες, καθώς μέσα σε 60 χρόνια την έχουν εγκαταλείψει αρκετοί μεγάλοι όμιλοι και ο μισός πληθυσμός της.

Έχοντας πληγεί από την απομάκρυνση των κατοίκων και των επιχειρήσεων, τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης και την υποχώρηση των τιμών στο real estate, το Ντιτρόιτ είχε καταφύγει τα τελευταία χρόνια στον δανεισμό για να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες καθώς και μακροχρόνιες υποχρεώσεις, όπως συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια