ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Ανάσα δροσιάς στην αρχοντική Κλεισούρα - OlaDeka

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Ανάσα δροσιάς στην αρχοντική Κλεισούρα

ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ
Μια απόδραση στη δροσερή και ακριτική Κλεισούρα είναι πολύ καλή επιλογή, αν ψάχνετε κάτι διαφορετικό από τη συνήθη βόλτα στην παραλία. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά: άφθονο πράσινο, τρεχούμενα, κρυστάλλινα νερά, πανέμορφα κτίρια, μαγικές διαδρομές μέσα στη φύση, σημαντικές εκκλησίες.

Το ακριτικό χωριό με την πλούσια Ιστορία ανήκει στο νομό Καστοριάς και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.275 μέτρων. Το τοπίο μοιάζει αλπικό και η Κλεισούρα διεκδικεί -και μάλιστα με αξιώσεις- τον τίτλο της Ελβετίας της Ελλάδας, χαρακτηρισμό που της είχε αποδώσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Στο χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε το Εθνολογικό – Λαογραφικό Μουσείο, όπου υπάρχουν υφαντά, παλιά βιβλία, φωτογραφίες, όπλα μακεδονομάχων, παλιές φορεσιές και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, που μαρτυρούν την ένδοξη ιστορία του. Αρκετά είναι τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, τα οποία θα θαυμάσετε στις βόλτες σας στα δρομάκια του.

Πολλές είναι και οι βρύσες που κοσμούν διάφορα σημεία της Κλεισούρας, όλες αφιερώματα μεγάλων ευεργετών και δωρητών. Από τις πιο εντυπωσιακές η τρίκρουνη έξω από την Ιερά Μονή Παναγίας Κλεισούρας.

Κατά την περιήγησή σας στην περιοχή θα θαυμάσετε τα παρθένα δάση οξιάς, βελανιδιάς και πεύκου, αμέτρητα αγριολούλουδα, αλλά και την ποικιλία των βοτάνων που φύονται εκεί. Το τοπίο προσφέρεται για αθλητικές δραστηριότητες όπως ορειβασία, ιππασία, πεζοπορία και ποδηλασία. Πολλές είναι και οι εκκλησίες που μπορείτε να επισκεφτείτε, όπως το Μοναστήρι του Γενεθλίου της Θεοτόκου με το παρεκκλήσι του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου, τους ιερούς ναούς Αγίου Δημητρίου, Αγίου Νικολάου, Αγίου Αντωνίου, Αγίου Αθανασίου και τα ξωκλήσια του Αγίου Μάρκου, του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Γεωργίου.

Γιορτές και παράδοση

Τα έθιμα τηρούνται ευλαβικά στην Κλεισούρα, και ιδιαίτερα όταν συνδέονται με μεγάλες γιορτές. Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται με τα Αργκουτσάρια, που έχουν τις ρίζες τους σε διονυσιακές τελετές, τα Θεοφάνια τα παιδιά με «χλάμπαρες» (λάβαρα) στα χέρια πηγαίνουν σε όλα τα σπίτια, ενώ την Κυριακή της Τυρινής ανάβουν σε δυο γειτονιές τις «μπουμπούνες» (μεγάλες φωτιές). Πολλά είναι τα έθιμα το Πάσχα, ενώ στις 23 Ιουνίου, κατά την εορτή του γενεθλίου του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου, οι κοπέλες πηγαίνουν σε τρεις βρύσες για να γεμίσουν τις γκαλιάτες (γκιούμια στολισμένα με λουλούδια). Στις 20 Ιουλίου, του Προφήτη Ηλία, τα αγόρια πηγαίνουν με τα άλογα στη βρύση της κεντρικής πλατείας και τρέχουν μέχρι τη θέση Τσαρτσάρι, όπου γίνεται γλέντι. Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου διοργανώνεται το ετήσιο Αντάμωμα των Απανταχού Κλεισουριέων, ενώ για το Δεκαπενταύγουστο διοργανώνεται το Σάββατο πριν από τις 15 το Ρούγκο πάρτι στην ομώνυμη τοποθεσία, την ημέρα της γιορτής γίνεται γλέντι στην πλατεία και την επομένη χορεύεται ο Τρανός Χορός και στη συνέχεια ακολουθεί το έθιμο του Βαλμά. Τέλος στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου τελείται η πανήγυρη της Ιεράς Μονής Παναγίας Κλεισοούρας, που προσελκύει πλήθος πιστών.

Τοπικά προϊόντα

Στην Κλεισούρα θα δοκιμάσετε πολύ ωραία παραδοσιακά πιάτα και φυσικά βλάχικες πίτες, αλμυρές και γλυκές, κυνήγι από τα κοντινά δάση, κρέας ή κοτόπουλο με λάχανο τουρσί, λαχανοντολμάδες. Εννοείται ότι όλα τα κρέατα που θα καταναλώσετε προέρχονται από ζώα που εκτρέφονται στα σπίτια κι αυτό λέει πολλά για την ποιότητά τους. Οι νοικοκυρές της περιοχής παρασκευάζουν γλυκά του κουταλιού (κυδώνι, κολοκύθι, βύσσινο, καρύδι, πορτοκάλι), λικέρ από κράνα, βατόμουρα, καρύδια, αλλά και τραχανά και χυλοπίτεςμε αγνά υλικά. Θα βρείτε επίσης πολύ ωραίο κρασί και τσίπουρο, τυριά και διάφορα βότανα.

Ο «Αγιος Μάρκος»




Ο Σύλλογος των Απανταχού Κλεισουριέων «Αγιος Μάρκος» ιδρύθηκε το 1918 και είναι από τα παλαιότερα σωματεία της Θεσσαλονίκης. Σκοπός του ήταν και είναι η συγκέντρωση χρημάτων για τη συντήρηση εκκλησιών και σχολείων και την εκτέλεση κοινωφελών έργων στην Κλεισούρα. Από τα παραρτήματα που λειτουργούσαν στην Καβάλα, το Αμύνταιο, την Αθήνα, την Πτολεμαΐδα, τη Νέα Υόρκη, τον Καναδά, την Αυστραλία, ενεργοί σήμερα παραμένουν οι Σύλλογοι της Πτολεμαΐδας και της Θεσσαλονίκης. Ο τελευταίος επανεκδίδει από το 1986 την τριμηνιαία εφημερίδα «Κλεισούρα», που διανέμεται δωρεάν στους Κλεισουριείς, ενώ την ίδια χρονιά ξεκίνησε την ανέγερση ξενοδοχείου το οποίο στη συνέχεια παραχώρησε στο δήμο Κλεισούρας.

Στη Θεσσαλονίκη αγοράστηκε με δωρεά του Κ. Βαρβάκη διαμέρισμα στην Τσιμισκή, το οποίο χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις, ομιλίες, συνεστιάσεις, εκθέσεις, μαθήματα παραδοσιακών χορών. Το 2008 κατασκευάστηκε μαρμάρινο μνημείο στο χωριό για τους 280 κατοίκους που σκότωσαν οι Γερμανοί στις 5 Απριλίου 1944. Ο Σύλλογος είναι από το 2011 μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων και συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες.agelioforos.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria