Τίτλοι τέλους για τη 15η ταξιαρχία στις 30 Νοεμβρίου (αναλυτικό ρεπορτάζ) - OlaDeka

Τίτλοι τέλους για τη 15η ταξιαρχία στις 30 Νοεμβρίου (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Τίτλοι τέλους για τη 15η ταξιαρχία στις 30 Νοεμβρίου (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Υποβαθμίζεται διοικητικά και ονομάζεται Σύνταγμα Διοικητικής Μέριμνας

 – Αγώνας από το μητροπολίτη Καστοριάς κ Σεραφείμ για να μην καταργηθούν οι δομές

 – Κλέφτες ρημάζουν σπίτια στα ακριτικά χωριά μας

 Θεοδώρα Ζήση Κωτσοπούλου

     Τίτλοι τέλους για την 15η ταξιαρχία που εδρεύει στην περιοχή μας καθώς υποβαθμίζεται διοικητικά και θα ονομάζεται από εδώ και στο εξής, Σύνταγμα Διοικητικής Μέριμνας. Επιπλέον, νέο πλήγμα θα επιφέρει στην απροστάτευτη ακριτική Καστοριά εάν επαληθευτεί και η πληροφορία ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει το κλείσιμο του ιστορικού 585 Τάγματος Πεζικού στο Άργος Ορεστικό. 
Κι αυτά  την ώρα που οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών ζητούν περισσότερη αστυνόμευση, διαμαρτυρόμενοι ότι η Πολιτεία τους έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους.

Άναψαν φωτιές τα περί λουκέτου στο ιστορικό 585

Στο κλείσιμο  πάντως του στρατοπέδου 585 ΤΠ στο Άργος Ορεστικό, συγκλίνει και το γεγονός των δυο επισκέψεων στην πόλη μας του διευθυντή του Α’ κλάδου του Επιχειρησιακού Στρατηγού κ. Μεϊμάρη που ήρθε με ελικόπτερο στην Καστοριά, κάτι που έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό στους κατοίκους της περιοχής μας. Τον κ. Μεϊμάρη συνόδευσε ο πρώην διοικητής του 585 Τ.Π. Συνταγματάρχης κ. Αθανασόπουλος.
Για το εν λόγω θέμα αλλά και για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την κατάργηση δομών της περιοχής μας «στρατός και αρχιτεκτονική»  ο μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ έχει κάνει προσπάθειες με επισκέψεις στην Αθήνα αλλά και με επιστολές στους αρμοδίους, όπου τονίζει τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για την παραμεθόριο μας η τυχόν κατάργηση τους.
Μάλιστα, συγκάλεσε και τους θεσμικούς φορείς να συζητήσουν για όλα αυτά τα θέματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, για την περαιτέρω   πορεία που θα ακολουθήσουν έτσι ώστε να μην καταργηθούν οι δομές οι οποίες δεν έμειναν ανεπηρέαστες από τα κελεύσματα της τρόικας, ενώ η βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, ενημέρωσε τους τοπικούς φορείς για τις νέες εξελίξεις πάνω σε αυτό το θέμα.
Θα έχουμε τον ίδιο αριθμό στρατιωτών
      «Είχαμε μια συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς της πόλης μας στην μητρόπολη Καστοριάς για να συζητήσουμε θέματα που αφορούν το νομό και τις ενέργειες που έχω πραγματοποιήσει μέχρι τώρα. Όσον αφορά στο θέμα της ταξιαρχίας, όπως με ενημέρωσε το υπουργείο άμυνας, στη νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων υπάρχουν κάποιες διοικητικές αλλαγές που προβλέπουν στο σχέδιο ότι μεταπίπτουν διάφορα σώματα στρατού πόλεων και μαζί και η ταξιαρχία της Καστοριάς. Είναι κάποιοι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί που αφορούν κυρίως την άμυνα της χώρας»,  δήλωσε η βουλευτής, στους τοπικούς δημοσιογράφους αμέσως μετά την συνάντηση, επισημαίνοντας ότι η Καστοριά είναι συνυφασμένη με το στρατό και θα πρέπει να παραμείνει στην πόλη η στρατιωτική δύναμη. «Ο αρχηγός του ΓΥΕΘΑ κ Κοσταράκος μου απάντησε ότι αντιλαμβάνονται πολύ καλά τις ανάγκες της περιοχής μας όσον αφορά στο στρατό και η μετάπτωση που συζητείται για την ταξιαρχία μας και η μετονομασία σε τακτική διοίκηση συντάγματος πεζικού, 15η  μεραρχία Καστοριάς θα φροντίσει από πλευράς του όσο μπορεί για την στελέχωση της  στρατιωτικής δύναμης της περιοχής μας», εξήγησε η βουλευτής, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αλλάζει το επίπεδο διοικήσεως, δεν υφίσταται  όμως κατάργηση μονάδων καθώς θα έχουμε τον ίδιο αριθμό στρατιωτών. « Εκείνο που θεωρώ σημαντικό και το θέτω σε κάθε συνάντηση με τους αρμόδιους είναι η στελέχωση των φυλακίων μας στον Γράμμο. Αυτό φυσικά είναι δύσκολο διότι το αμυντικό δόγμα της χώρας μας είναι τα  νησιά και ο Έβρος. Παρόλα όμως αυτά και τα σύνορα της περιοχής μας θα πρέπει να επανδρωθούν», ήταν τα λόγια της.
Όσον αφορά τώρα στο στρατόπεδο 585, αυτόν τον καιρό γίνονται μεγάλες συζητήσεις για πιθανή κατάργηση του. Η βουλευτής ενημέρωσε ότι μετά τις επισκέψεις του διευθυντή του Α’ κλάδου του Επιχειρησιακού Στρατηγός κ. Μεϊμάρη, όπου ήρθε και είδε το 585 που θεωρούταν όλα αυτά τα χρόνια ένα στρατόπεδο χωρίς επαρκείς υποδομές«χαίρομαι ιδιαιτέρα που διαπιστώσαν ότι έχουμε ένα αξιόλογο  στρατόπεδο».
Η κ. Αντωνίου αναφέρθηκε επίσης και στην μείωση των συνοριακών φυλάκων προς τον Έβρο καθώς θα φεύγουν 40 με 42 άτομα.
Στο βωμό της τρόικας ισοπεδώνονται τα πάντα στην ΠΕ. Καστοριάς
         Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος. Μάλιστα, όπως είπε, το μόνο που θα αλλάξει είναι ο βαθμός του επικεφαλής που δεν θα είναι Ταξίαρχος αλλά θα είναι Συνταγματάρχης. Βέβαια, όπως διευκρίνισε, αυτό ως δομή δεν μας εξυπηρετεί διότι αυτή τη στιγμή δεν έχει τη δυνατότητα ο Ταξίαρχος μας ο οποίος έχει δείξει και ευαισθησία και είναι από την Καστοριά  να μας βοηθήσει. Ο κ. Σαββόπουλος πάντως, δήλωσε για ακόμη μία φορά ότι πρέπει να στελεχωθούν άμεσα τα δύο φυλάκια γιατί αυτή τη στιγμή, όπως είπε, στα 53 χλμ οριογραμμή μόνο δύο στρατόπεδα υπάρχουν από 4 με 5 στρατιώτες για κάθε φυλάκιο.  «Τι να πρωτοκάνουν οι στρατιώτες; Δεν μπορούν ούτε περίπολο να βγάλουν, ούτε φύλαξη ελληνικών συνόρων να κάνουν. Δεν μας αρκεί ως δομή, θα πρέπει να ενισχυθεί με στρατιωτικό δυναμικό. Δε θέλει πάρα πολλούς στρατιώτες, 30 με 40 στρατιώτες επιπλέον για την Καστοριά, έτσι ώστε να στελεχωθούν άμεσα τα στρατόπεδα του Τριλόφου, του Γράμμου και μεταξύ Ιεροπηγής και Πολυανέμου για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη φύλαξη των συνόρων», δήλωσε με έντονο προβληματισμό ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς που βλέπει στο βωμό της τρόικας να ισοπεδώνονται τα πάντα στην ΠΕ. Καστοριάς.
Πάντως η διακοπή της λειτουργίας του κράτους, στις πιο ευαίσθητες πτυχές του, αποτελεί απόπειρα άμεσης επιδείνωσης των συνθηκών και υπονόμευση του αγώνα που διεξάγει η χώρα και οι πολίτες της. Η πορεία προς αυτούς τους στόχους ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί. Τις οδύνες της, βέβαια, κανείς δεν θα μπορέσει να αποφύγει. Άρα, όποιος σήμερα συνεχίζει να σπέρνει ανέμους ή να κάνει πως δεν βλέπει, αύριο θα θερίσει θύελλες και θα σαρωθεί.
Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria