Απίστευτη λαθροϋλοτομία στο πανέμορφο βελανόδασος του Απόσκεπου! (φωτογραφίες & video) - OlaDeka

Απίστευτη λαθροϋλοτομία στο πανέμορφο βελανόδασος του Απόσκεπου! (φωτογραφίες & video)

Απίστευτη λαθροϋλοτομία στο πανέμορφο βελανόδασος του Απόσκεπου! (φωτογραφίες & video)
Μεμονωμένα περιστατικά ή οργανωμένο κύκλωμα; 
Aποκαλυπτικές φωτογραφίες και video από τον τόπο του ‘’εγκλήματος’’

Eίναι γνωστό ότι το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας -μκυρίως στον ορεινό όγκο του Γράμου – έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού ουκ ολίγες φορές η εφημερίδα μας αναφέρθηκε με διάφορα δημοσιεύματα σε αυτό το γεγονός.
Η οικονομική κρίση και η μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει στρέψει πολλούς καταναλωτές στη χρήση καυσόξυλων για θέρμανση. Έτσι, καθημερινά είναι τα περιστατικά παράνομης κοπής δέντρων σε δεκάδες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί είναι εκείνοι που στρέφονται στα καυσόξυλα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες θέρμανσης.
Όμως αυτό που αντικρίσαμε με τα ίδια μας τα μάτια – εντελώς τυχαία – κατά τη διάρκεια πρόσφατης πεζοπορίας μας στο πανέμορφο βελανόδασος του Απόσκεπου, ήταν κάτι το απίστευτο. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην κορυφογραμμή Αποσκέπου-Κορεστείων, στις περιοχές ‘’Λάπανα’’ και ‘’Κυριάκα’’, όπου το πυκνό βελανόδασος έχει γίνει στόχος λαθροϋλοτόμων, με αμέτρητα κομένα δένδρα, ενώ όπως είναι φυσικό η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια.
Η λαθροϋλοτομία στο πανέμορφο και πυκνό αυτό δάσος φαίνεται ότι βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση, αφού οι αδίστακτοι λαθροϋλοτόμοι συνεχίζουν απτόητοι και μάλλον ανενόχλητοι το καταστροφικό τους έργο.
Και αυτό γιατί όπως είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος δρόμος Αποσκέπου – Κορεστείων είναι ο παλαιός και φυσικά μετά τη δημιουργία της Εγνατίας οδού της Κορομηλιάς, η κίνηση αυτού του δρόμου είναι σχεδόν ανύπαρκτη, κάτι που διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τους λαθροϋλοτόμους.
Παράλληλα, η έλλειψη φύλαξης τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες αλλά και τις απογευματινές ώρες από τους δασοφύλακες έχουν αποθρασύνει τους λαθροϋλοτόμους, οι οποίοι απ’ ότι διαπιστώνεται δεν περιορίζονται απλά και μόνο στην κοπή ξερών ή πεσμένων δέντρων, αλλά κόβουν καθημερινά χλωρά δένδρα, τόσο για οικιακή χρήση όσο και για το εμπόριο.
Μάλιστα είναι αντιληπτό και από το φωτογραφικό υλικό ότι στην συγκεκριμένη περιοχή, η παράνομη υλοτομία δεν αφορά μεμονωμένα περιστατικά με κίνητρο την επιβίωση, αλλά σίγουρα πρόκειται για οργανωμένη δραστηριότητα κυκλωμάτων που προσπορίζονται κέρδη από το παραεμπόριο ξυλείας σε βάρος του περιβάλλοντος.
Το φωτογραφικό υλικό και το video που δημοσιεύουμε είναι ένα πολύ μικρό δείγμα της τεράστιας καταστροφής του συγκεκριμένου ορεινού όγκου.

ΣΕΝΤΡΑ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria