Καστοριά: Επιδότηση παραδοσιακών καφενείων από το Leader - OlaDeka

Καστοριά: Επιδότηση παραδοσιακών καφενείων από το Leader

Καστοριά: Επιδότηση παραδοσιακών καφενείων από το Leader
Επιδοτήσεις έως 60% για τη δημιουργία παραδοσιακών καφενείων προσφέρουν τα τοπικά προγράμματα Leader του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκτός από τη συγκεκριμένη

δραστηριότητα, τα προγράμματα Leader χρηματοδοτούν δεκάδες ακόμη, όπως: ιδρύσεις, επεκτάσεις και ανακαινίσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων, εστιατορίων, βιοτεχνικών μονάδων παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, μικρών βιοτεχνιών επεξεργασίας ειδών διατροφής και δασοκομικών υλών μετά την α΄μεταποίηση, αγροτουριστικών μονάδων, μονάδων εναλλακτικού τουρισμού και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών στον τουρισμό.

Οι ενισχύσεις αφορούν ιδιώτες που επιθυμούν να ξεκινήσουν επιχείρηση και υφιστάμενες επιχειρήσεις σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, εστιάζουν όμως σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, με σκοπό την περαιτέρω επιχειρηματική ανάπτυξή τους. Για παράδειγμα, ένας ιδιώτης μπορεί να επιδοτηθεί για να ξεκινήσει ένα παραδοσιακό καφενείο σε χωριό της χώρας μας, όχι όμως σε μεγάλα αστικά κέντρα. Μπορεί μάλιστα να συνδυάσει τα προσφερόμενα στο παραδοσιακό καφενείο με είδη, όπως παραδοσιακά γλυκίσματα και αρτοποιήματα, που φτιάχνει στο σπίτι του ή σε μια μικρή βιοτεχνία. Οι επιδοτήσεις είναι, ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας, στο 50% ή 60%, ενώ το υπόλοιπο ποσό της επένδυσης μπορεί να καλυφθεί από ίδια κεφάλαια και δάνειο.
Επιδοτήσεις παραδοσιακών καφενείων
Τα προγράμματα Leader για την επιχορήγηση παραδοσιακών καφενείων και άλλων επιχειρηματικών δράσεων «ανοίγουν» σταδιακά ανά την Ελλάδα. Επί του παρόντος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στην Καστοριά μέχρι τις 28 Ιουνίου 2013, στον Ψηλορείτη μέχρι τις 22 Ιουλίου και στην Καρδίτσα (προθεσμία 26 Ιουλίου).
Άμεσα αναμένονται οι προκηρύξεις για τις εξής περιοχές: Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Αρκαδία, Λακωνία και Αργολίδα.
Τα προγράμματα Leader εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ. Υπεύθυνοι διαχείρισης έχουν οριστεί οι κατά τόπους Αναπτυξιακές Εταιρίες που εδρεύουν στους νομούς της χώρας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν την ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας της περιοχής τους, όπου θα βρουν αναλυτικά την προκήρυξη του Leader και τα στοιχεία επικοινωνίας με το φορέα. Ενδεικτικά, παραθέτουμε τα τηλέφωνα και τα website Αναπτυξιακών Εταιριών για ορισμένες από τις περιοχές όπου «τρέχει» το Leader.
Αναπτυξιακή Καστοριάς, 24670 83441 και 83442, http://www.ankas.gr/
Ψηλορείτης Αναπτυξιακή Εταιρία, 28340 31402 και 31793, http://www.akomm.gr/
Αναπτυξιακή Καρδίτσας, 24410 42363, 26345, http://www.anka.gr/portal/
Οι επιδοτήσεις για παραδοσιακά καφενεία μπορούν να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση μιας μοναδικής ιδέας που θα συνδυάζει στοιχεία από την παράδοση του κάθε τόπου και τις νέες αντιλήψεις για την παροχή υπηρεσιών εστίασης. Η δημιουργικότητα των νέων επιχειρηματιών ενθαρρύνεται από τα επιδοτούμενα προγράμματα, που μάλιστα θα προκρίνουν για χρηματοδότηση τις νέες και ολοκληρωμένες ιδέες.
Για παράδειγμα, ένα παραδοσιακό καφενείο μπορεί να συνδυάζει στοιχεία παραδοσιακής κουζίνας, τοπικών αποσταγμάτων, χειροποίητων γλυκών με την τοπική κουλτούρα και τον πολιτισμό, για τη δημιουργία μιας μοναδικής εικόνας της επιχείρησης και ενός ιδιαίτερου περιβάλλοντος φιλοξενίας για τον ντόπιο αλλά και τον τουρίστα. Επίσης ο νέος επιχειρηματίας μπορεί να αναπτύξει συνέργειες με παραγωγούς, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αγροτουριστικές μονάδες και παρόχους τουριστικών υπηρεσιών της περιοχής, για να διασφαλίσει την επιτυχία της αίτησής του στο πρόγραμμα Leader, αλλά και τη βιωσιμότητα του παραδοσιακού καφενείου.
Οι προτεινόμενες συνεργασίες και το αναλυτικό business plan της νέας επιχείρησης θα πρέπει να τεκμηριώνονται κατά την υποβολή της πρότασης για επιδότηση από το Leader.
Περισσότερα για το πρόγραμμα Leader 
Πρόγραμμα Leader Αλιείας
18/06/2013
epidotisimag.gr
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria