Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ - OlaDeka

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ
Γουνεργάτη, γουνεργάτρια, μικρογουνοποιέ
Τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών στην γούνα, στα βυρσοδεψεία προέρχονται από την υπερεκμετάλλευση σου και τον ιδρώτα σου.
Η τρικομματική κυβέρνηση, οι τοπικοί φορείς (δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες,

περιφερειάρχης), χέρι χέρι με τους μεγαλογουνοποιούς πανηγυρίζουν για την ανάπτυξη του κλάδου της γούνας, για τα υπερκέρδη που καταγράφει μέσα σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής κρίσης. Μιλούν για νέες θέσεις εργασίας, εκατομμύρια ευρώ συνάλλαγμα για την περιοχή, για παγκόσμιο κέντρο γούνας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζουν, η ελληνική γουνοποιία μέσα στο 2012-13 αγόρασε και μεταποίησε το 7% της παγκόσμιας παραγωγής γουνοδερμάτων και διακίνησε το 10% του έτοιμου ενδύματος, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι πωλήσεις της γούνας θα διπλασιαστούν αγγίζοντας το 1 δις ευρώ σε βάθος πενταετίας. Οι διακηρύξεις και οι πανηγυρισμοί δεν έχουν καμιά σχέση με την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εργάτες του κλάδου και οι εργαζόμενοι στην περιοχή. Η ανεργία στον κλάδο ξεπερνά το 60%. Χάθηκαν τα τελευταία χρόνια πάνω από 2,5 έως 3 χιλιάδες θέσεις εργασίας. 

Η αλήθεια για την καταστροφή των γουνεργατών και μικρογουνοποιών είναι μια
Στο έδαφος του καπιταλισμού, είτε σε συνθήκες κρίσης, είτε σε συνθήκες ανάπτυξης, αυτοί που κερδίζουν είναι οι μεγαλογουνοποιοί του κλάδου. Αξιοποίησαν στο έπακρο τα προνόμια που τους χορήγησε η κυβέρνηση για να είναι «ανταγωνιστικοί» και ξεζούμισαν τους γουνεργάτες, στηριγμένοι στο διαρκώς ενισχυόμενο αντεργατικό οπλοστάσιο. Με την Συνθήκη του Μάαστριχτ που ψήφισαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, θεσμοθετώντας την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων – εμπορευμάτων – υπηρεσιών – ανθρώπινου δυναμικού, με την επιδοτούμενη μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες (Βαλκάνια, Κίνα) και με συγκεκριμένα μέτρα, δομή στήριξης, ΤΣΑ κλπ, που μεθόδευσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, με την στήριξη του ΣΥΝ, καθώς και του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, οδηγηθήκαμε στην υπερεκμετάλλευση των γουνεργατών και στην ολοκληρωτική καταστροφή των μικρογουνοποιών – οικοτεχνών και αυτοαπασχολούμενων, στην αύξηση της κερδοφορίας των μεγαλογουνοποιών. Γι’ αυτό και ο κλάδος παρουσιάζει την σημερινή εικόνα ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 90 απασχολούσε περίπου 15.000 εργαζόμενους, 3.500 οικοτεχνίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.
Σήμερα η ανάπτυξη του κλάδου προωθείται με πλήρη έλεγχο από ελάχιστους, 10 – 15 μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι θησαυρίζουν με την άγρια εκμετάλλευση των εργαζόμενων.
Η βιομηχανία παραγωγής ζωοτροφών γουνοφόρων ζώων μονοπωλείται από την ΜΑΒΙΖ ΑΕ, εργοστάσιο που απασχολεί 50 εργαζόμενους, κατασκευάστηκε από το κράτος και παραχωρήθηκε στο μεγαλοβιομήχανο Παπαγεωργίου.
Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε και ο κλάδος πρώτων υλών (60 φάρμες γουνοφόρων ζώων) με δυνατότητα παραγωγής 1,2 έως 1,5 εκ. γουνοδερμάτων αξίας 90 έως 100 εκ. ευρώ, που απασχολεί 400 εργαζόμενους και άλλους 300 εποχιακά για 3 μήνες. Ενώ στην ουσία είναι εργάτες, ορισμένοι από αυτούς είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και μεγάλος αριθμός ανασφάλιστοί με μισθό 400ευρώ. Η γειτνίαση των φαρμών και των βυρσοδεψείων με οικισμούς, λόγω και της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού, βάζει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Κρεατάλευρα από γουνοφόρα ζώα, που για την γρήγορή ανάπτυξή τους χρησιμοποιούνται αυξητικές ορμόνες, δεν πρέπει να αξιοποιούνται στην διατροφή ζώων, το κρέας των οποίων προορίζεται για το σπιτικό τραπέζι.
Στη διαδικασία παραγωγής απασχολούνται 2.500 εργάτες (επεξεργασία, συρραφή, μεταποίηση), με μεροκάματα 20 – 25 ευρώ για 10 – 12 ώρες δουλειάς. Ένα μεγάλο ποσοστό εργατών και εργατριών είναι ανσφάλιστο, με σοβαρά προβλήματα υγείας, πνευμονοπάθειας, όρασης κλπ.
Ο κλάδος βυρσοδεψείων – βαφείων απασχολεί 250 εργαζόμενους, που εργάζονται σε καθεστώς υγειονομικά απαράδεκτο. Οι έννοιες υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων είναι παντελώς άγνωστες. Οι αναθυμιάσεις του θείου προκαλούν αποδεδειγμένα καρκίνο και στείρωση. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ειδικές στολές και μάσκες, ή άλλα μέσα προστασίας. Από το σύνολο των παραπάνω εργαζομένων, μόνο το 25% είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ή στον ΟΓΑ.
Η χρήση βαριών τοξικών χημικών στα βυρσοδεψία-βαφεία έχει καταστροφικές συνέπειες και στο φυσικό περιβάλλον. Λόγω της έλλειψης διαδικασίων ουσιαστικού ελέγχου, θα πρέπει να παρθούν όλα τα μέτρα για να αποφευχθεί η ρίψη χημικών λυμάτων στον Αλιάκμονα, που τα νερά του χρησιμοποιούνται για την άρδευση αγροτικών καλλιεργειών, την ύδρευση πόλεων και χωριών και καταλήγουν στη θάλασσα. 
Ο κάθε κρίκος της παραπάνω αλυσίδας, και ιδιαίτερα αυτός που αφορά το γουνοφόρα ζώα, τις φάρμες, αναπτύχθηκε άναρχα, εμπειρικά με πλήρη απουσία επιστημονικής στήριξης και αυστηρού επιστημονικού ελέγχου από αρμόδιους κρατικούς φορείς. 
Σε αυτές τις τραγικές συνθήκες σήμερα, οι μεγαλογουνοποιοί και τοπικοί παράγοντες προσπαθούν να καλλιεργήσουν ελπίδες για ευημερία των εργατών. Στηρίζονται στην πολιτική των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, ιδιαίτερα των δυο βασικών όπως διαμορφώνονται σήμερα, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις επιμέρους διαφορές, και τα δύο επιθυμούν και προωθούν την ανάπτυξη υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων. Συμφωνούν στη διαμόρφωση εύφορου εδάφους για τους επενδυτές μεγαλοκεφαλαιούχους, με χορήγηση κινήτρων όπως επιδοτήσεις, δάνεια, φοροαπαλλαγές, απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές, με μισθούς και μεροκάματα πείνας κλπ.
Κυβέρνηση και μεγαλογουνοποιοί προκλητικά πανηγυρίζουν για την αύξηση των κερδών τη στιγμή που προωθείται η ουσιαστική κατάργηση της ΕΓΣΣΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας), καθώς προβλέπεται ο καθορισμός του κατώτερου μισθού και μεροκάματου από την κυβέρνηση με νόμο. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζουν νέο σφαγείο σε συντάξεις και παροχές με αφορμή την άσχημη και εκρηκτική κατάσταση των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει.
Αρωγό στην καταστροφή των γουνεργατών και των μικρογουνοποιών έχουν τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και των ομοσπονδιών που ανήκουν στη ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, οι οποίες με τη συμβιβαστική, υπονομευτική και εκφυλιστική δράση τους, με τους κοινωνικούς διαλόγους στήριζαν και αναπαρήγαγαν τα επιχειρήματα όλων των κυβερνήσεων και κομμάτων διαχείρισης του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως τίποτα θετικό δεν προκύπτει για τη ζωή των εργαζόμενων, των γουνεργατών, των αυτοαπασχολούμενων από την αύξηση των κερδών των μεγαλογουνοποιών. Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τη διαχείριση αυτού του τρόπου ανάπτυξης του κλάδου. Αντίθετα, τους περιμένουν νέα δεινά, ατομικές συμβάσεις, νέα μείωση μισθών χωρίς δώρα, άδειες, ασφάλεια, χωρίς πρόσβαση στην υγεία και παιδεία. Εκατοντάδες οικογένειες ανέργων και εργαζομένων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους και να εξυπηρετήσουν τις βασικές τους ανάγκες (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, φροντιστήρια, δάνεια) ενώ συμβάλλουν και οι συνταξιούχοι γονείς. Εξαναγκάζονται να αποδεχτούν μείωση μισθών και ανασφάλιστη δουλειά, ενώ ο φόβος της απόλυσης κυριαρχεί.
Εργαζόμενε στη γούνα και τα βυρσοδεψεία,
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ
ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ 
ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΧΑΣΙΜΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια πρωτοστάτησε στους αγώνες, προειδοποίησε για τα δεινά που έρχονται, ανέπτυξε πλούσια δράση για τα προβλήματα, έκανε προτάσεις ανακούφισης των εργαζομένων, προσπάθειες για συσπείρωση και αγώνα μέσα από το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ για εφαρμογή των ΣΣΕ, ασφάλιση του συνόλου των εργαζόμενων, ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ, μέτρα στήριξης των ανέργων, επίδομα όσο διαρκεί η ανεργία, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες, εργατικές κατοικίες στην περιοχή.
Το ΚΚΕ στις συνθήκες τις οικονομικής κρίσης σήμερα απευθύνει κάλεσμα ευθύνης στους γουνεργάτες, στους αυτοαπασχολούμενους  γουνοποιούς να δυναμώσουν τον αγώνα, να παλέψουν για βαθύτερες αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Δεν υπάρχει ελπίδα για τους εργαζόμενους από την καπιταλιστική ανάπτυξη. Το σάπιο σύστημα του καπιταλισμού έχει «φάει τα ψωμιά του». Μόνο τα κέρδη λίγων μεγαλοβιομηχάνων αυξάνονται, αναζητώντας τομείς κερδοφορίας με εξαθλιωμένους εργάτες χωρίς δικαιώματα.
Επιτακτικά αναγκαία και άμεση λύση είναι η οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας, μέσα από την οποία η εργατική τάξη με τους συμμάχους της θα επιβάλλει την λαϊκή εξουσία. Μια τέτοια εξουσία θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την Ε.Ε και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και θα διαγράψει μονομερώς το χρέος ώστε ούτε μια σταγόνα από τον ιδρώτα του λαού να μη χαραμίζεται στην εξυπηρέτηση των δανείων, που συνήψε η πλουτοκρατία για λογαριασμό της . Η λαϊκή εξουσία με την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και τον κεντρικό σχεδιασμό, θα διαμορφώνει συνολικά πολιτική για τον κλάδο της γούνας με κρατικό φορέα γούνας, με πλήρη καθετοποίηση του κλάδου, παραγωγή πρώτης ύλης, μεταποίηση και διάθεση του προϊόντος.
Είναι η μόνη ρεαλιστική λύση που μπορεί να αναπτύξει τον κλάδο με παράλληλη κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΑΛΗΣ
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της γούνας – δέρματος να περάσουν στην αντεπίθεση με οργάνωση ενότητα και αγώνα. Να διεκδικήσουν:
Υπογραφή ΣΣΕ που να εξασφαλίζει αυξημένα μεροκάματα και πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
Ένταξη όλων των ειδικοτήτων σε βαρέα και ανθυγιεινά.
Μείωση του όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.
Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους τους εργαζόμενους και άνεργους. Κάλυψη όλων των ειδικοτήτων στο νοσοκομείο Καστοριάς και Κέντρο Υγείας Σιάτιστας με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών.
Αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που προκύπτουν από την αντιλαϊκή πολιτική σε κρίσιμους τομείς όπως παιδεία, παιδικοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι, πολιτισμός, αθλητισμός.
Το ΚΚΕ σε καλεί τώρα σε αγωνιστική συμπόρευση
Μην αποδέχεσαι να θυσιαστούν τα δικαιώματα σου για τα συμφέροντα των μεγαλογουνοποιών, του καπιταλισμού.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, 
ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

Ιούνης 2013
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria