Οι τρεις συμφώνησαν για την ΕΡΤ και παζαρεύουν ανασχηματισμό

Αρχική » Διάφορα » Οι τρεις συμφώνησαν για την ΕΡΤ και παζαρεύουν ανασχηματισμό

Οι τρεις συμφώνησαν για την ΕΡΤ και παζαρεύουν ανασχηματισμό

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τον τρόπο επαναλειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης κατέληξαν χθες οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, εξέλιξη που φαίνεται πως απομακρύνει -προς το παρόν- το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν κάποιες βασικές λεπτομέρειες για τον αριθμό των εργαζομένων που θα επαναπροσληφθούν στην ΕΡΤ κατά τη δίμηνη μεταβατική περίοδο λειτουργίας της νέας δημόσιας τηλεόρασης και τον ακριβή χρόνο επανέναρξης των συχνοτήτων.

Η οριστική συμφωνία αναμένεται να κλείσει σήμερα σε νέα συνάντηση των τριών (στις 8.30 το βράδυ, μετά την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά από το ταξίδι-αστραπή που θα πραγματοποιήσει στην Αυστρία για να παραστεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), όπου θα συζητηθούν και τα θέματα που αφορούν:
την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας,
τον ανασχηματισμό και
τη σύσταση του συντονιστικού οργάνου που θα εποπτεύει την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής σύσκεψης, μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις, κατέληξαν σε συμφωνία για τον τρόπο επαναλειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στο πλαίσιο της απόφασης του ΣτΕ, η οποία θα γίνει με την ίδρυση ενός νέου φορέα, εξέλιξη που επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ οι οποίοι για πρώτη φορά απέφυγαν κάθε αναφορά στην ΕΡΤ, χρησιμοποιώντας τον όρο «δημόσια ραδιοτηλεόραση», όπως πρώτο επεσήμανε από χθες το βράδυ το iefimerida.gr

Στη νέα σημερινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών η συζήτηση μετατοπίζεται πλέον στα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της κυβέρνησης όπως επεσήμαναν με τις δηλώσεις τους οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι διεξήχθη μία πολύωρη και πολύ δύσκολη συζήτηση, ενώ για τη σημερινή τους συνάντηση σημείωσε ότι σε αυτή «κρίνονται πολλά σημαντικά θέματα ταυτοχρόνως, γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε αξιόπιστα ζητήματα σεβασμού της δημοκρατικής τάξης, της δικαιοσύνης και της νομιμότητας». Πρέπει, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, «να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν ένα πολύ μεγάλο θεσμό που είναι η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές. Θέλει σταθερότητα. Θέλει να έχει μία κυβέρνηση γνήσιας τρικομματικής συνεργασίας που λειτουργεί με το μέγιστο βαθμό προοδευτικότητας». Είναι σημαντικό, κατέληξε, «να υπάρξει συμφωνία που θα σέβεται την απόφαση του ΣτΕ και θα δίνει νέα ώθηση στην κυβέρνηση με μία νέα προγραμματική συμφωνία με κανόνες που θα τηρούνται».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Φώτης Κουβέλης επισημαίνοντας πως στη σημερινή σύσκεψη θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει λύση και να επαναλειτουργήσει με όλες τις συχνότητές της η δημόσια ραδιοτηλεόραση με κανονικό πρόγραμμα, όπως αποκάλεσε κι εκείνος την ΕΡΤ. Υπογράμμισε ότι «η τρικομματική κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίζει τον κοινό τόπο, την κοινή θέση, την κοινή απόφαση και των τριών κομμάτων». Πρέπει να επισημάνω, κατέληξε, «ότι είναι αναγκαίο και διεκδικώ να υπάρξει επικαιροποίηση στη βάση των νέων δεδομένων και όχι μόνο για την εθνική ραδιοτηλεόραση, αλλά για το σύνολο των ζητημάτων που προσδιορίζουν την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί για τη χώρα, για την κοινωνία. Πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων».

Οι διάλογοι στο Μαξίμου

Ενδεικτικοί του κλίματος που επικρατούσε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν και οι διάλογοι ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, όπως τους αναφέρει το Εθνος.

Για την κυβέρνηση συνολικά

Βενιζέλος: Αν είχαμε κάνει αυτή τη συζήτηση νωρίτερα, θα είχαμε αποφύγει όλα τα προβλήματα και θα είχαμε πετύχει την επανεκκίνηση της τρικομματικής κυβέρνησης.

Σαμαράς: Εγώ ήμουν εκείνος που πρότεινα στην προηγούμενη σύσκεψη το «πακέτο» των εννέα σημείων που περιελάμβανε και αυτά που λες…

Κουβέλης: Δεν μπορεί να υπάρχουν αιφνιδιασμοί. Εγώ δεν θα ανεχθώ άλλες μονομερείς αποφάσεις…

Για τις διαρροές

Βενιζέλος: Είναι απαράδεκτο τη στιγμή που συνεχίζεται η κουβέντα μεταξύ μας να γίνονται ασυνήθιστα προκλητικές παρεμβολές, διαρροές που σίγουρα δεν είναι υπέρ της στήριξης της κυβέρνησης συνεργασίας.

Σαμαράς: Εμένα κατηγορείς; Είναι δυνατόν; Δεν έχω ιδέα…

Κουβέλης: Είναι απαράδεκτα τα όσα έγραψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων…

Για την κρατική τηλεόραση

Σαμαράς: Η παλαιά ΕΡΤ έχει τελειώσει. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις στην απόφαση του ΣτΕ. Πάμε να συζητήσουμε μαζί για τον νέο φορέα…

Βενιζέλος: Πρέπει να βρούμε λύση και οι τρεις μαζί. Η εκκαθάριση εν λειτουργία είναι βασικός στόχος…

Κουβέλης: Πρέπει να αναδιοργανωθεί τάχιστα η ΕΡΤ, όλες οι συχνότητες, κανονικό πρόγραμμα, χωρίς μεσοβέζικες λύσεις…

Σαμαράς: Συμφωνώ ότι μπορούμε να έχουμε κανονικό πρόγραμμα. Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε λύση στον αριθμό των προσώπων και ο νέος φορέας να εκπέμψει άμεσα. Δεν είναι το πρόβλημα αυτό…

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια