«ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ» ομιλία του Γιώργου Πετκανά - OlaDeka

«ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ» ομιλία του Γιώργου Πετκανά

«ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ» ομιλία του Γιώργου Πετκανά

Στα πλαίσια της διεκδίκησης λύσεων για την βιώσιμη διαχείριση του νερού, πραγματοποιήθηκε διημερίδα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 23 & την Παρασκευή 24 Μαΐου 2013 με θέμα «Συμμαχία για το νερό».

Στην πρωτοβουλία «Συμμαχία για το νερό», συμμετέχουν ένα Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων, μεταξύ άλλων πόλεων από όλη την Ευρώπη.
Στο πρόγραμμα της διήμερης συνάντησης παρευρέθηκαν Ειδικοί Επιστήμονες Εισηγητές από διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις εξειδικευμένοι σε Μελέτη – Προγραμματισμό, Έργα Ύδρευσης με διασφάλιση την Δημόσια Υγεία, Έργα Αποχέτευσης και Έργα Προστασίας του Περιβάλλοντος .
Συζητήθηκαν θέματα Διαμόρφωσης Υδατικής Συνείδησης, Πολιτικές &Τεχνικές Διαχείρισης Αστικού Νερού, Αξιοποίηση μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων και ο Δήμος ως Διαχειριστής και ως Καταναλωτής νερού.

Στην έναρξη της συνάντησης καλωσόρισαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρόεδρος Δικτύου «Μεσόγειος SOS» κ. Βαγγέλης Κουκιάσας και ο Πρόεδρος ΔΕΥΑ Καστοριάς – Εκπρόσωπος της ΕΔΕΥΑ κ. Γιώργος Πετκανάς.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πρωτοβουλία « Συμμαχία για το νερό»
Διήμερη συνάντηση (Θεσσαλονίκη, 23-24/5/2013)
Χαιρετισμός του κ. Γιώργου Πετκανά, Προέδρου Δ.Ε.Υ.Α. Καστοριάς, Μέλους Δ.Σ. Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εκ μέρους της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και με την ιδιότητα του Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές, για την πρόσκληση στη διήμερη συνάντηση, και να ευχηθώ κάθε επιτυχία.

Θα ήθελα να μεταφέρω και τις ευχές του Προέδρου της ΕΔΕΥΑ κ. Γιώργη Μαρινάκη, Δημάρχου Ρεθύμνης, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω σοβαρών υποχρεώσεων στην πόλη του.

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να συγχαρώ τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας «Συμμαχία για το νερό» και να τους διαβεβαιώσω ότι ως ΕΔΕΥΑ στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις.

Ο λόγος είναι ότι θεωρούμε πως η ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα όπως αυτά που θα μας απασχολήσουν σήμερα και αύριο, η μεταφορά τεχνογνωσίας από φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και συγκεκριμένες δράσεις όπως αυτές, της πρωτοβουλίας συμβάλλουν στην εξεύρεση ή έστω στην δρομολόγηση λύσεων μέσα στα πλαίσια του στόχου της χώρας μας, για ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, προστασία του περιβάλλοντος και αειφόρο ανάπτυξη.

Εξάλλου, τί άλλο αποτελεί η ΕΔΕΥΑ (?) από μία «Συμμαχία για το νερό». Μία συμμαχία που ξεκίνησε πριν 30 χρόνια και κατάφερε πολλά γιατί βασίσθηκε σε κοινές απόψεις, δράσεις και κυρίως έργο.

Δεν θα ήθελα να σας κουράσω, αλλά μια που μου δίνεται η ευκαιρία κι εκπροσωπώντας τις ΔΕΥΑ θα ήθελα να αναφερθώ πολύ συνοπτικά στις Επιχειρήσεις αυτές που με τις κοινωφελείς υπηρεσίες τους καλύπτουν περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας μας.

Η ίδρυση και η λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α. είναι ο κυριότερος λόγος που κατασκευάσθηκαν πολλά έργα ύδρευσης – αποχέτευσης και επεξεργασίας αστικών υγρών αποβλήτων στη χώρα μας και λειτουργούν με τρόπο ικανοποιητικό, ισοδύναμο, με αυτό των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πριν από την ίδρυση των ΔΕΥΑ η κατάσταση στον τομέα ύδρευσης και ιδίως αποχέτευσης ήταν απογοητευτική. Οι 130 Δ.Ε.Υ.Α. που λειτουργούν σήμερα κατάφεραν μέσα στα 30 χρόνια της λειτουργίας τους με την ευελιξία, την τεχνογνωσία και το υψηλού επιπέδου προσωπικό που διαθέτουν να ανταποκριθούν στο βασικό αίτημα των πολιτών για καθαρό – υγιεινό νερό και προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Καλλικράτης αποτέλεσε ένα πολύ κρίσιμο «σταυροδρόμι» για τις Δ.Ε.Υ.Α.

Η εφαρμογή του συνέπεσε, μάλιστα, με τις δυσμενείς δημοσιονομικά συνθήκες που διανύει η χώρα μας με αποτέλεσμα οι Δ.Ε.Υ.Α. που κλήθηκαν να προσαρμοσθούν στα δεδομένα που ο «Καλλικράτης» δημιούργησε, να έχουν να αντιμετωπίσουν και προβλήματα οικονομικά, οργανωτικά και λειτουργικά.

Επιπλέον, ο Ν. 1069/80, ένας νόμος που για την εποχή του θεωρήθηκε πρωτοποριακός και που ακόμα αποτελεί, όχι μόνο το θεσμικό πλαίσιο, αλλά κυρίως το εργαλείο λειτουργίας και ανάπτυξης των ΔΕΥΑ, τον τελευταίο καιρό πλήττεται από ρυθμίσεις που εγκλωβίζουν τις ΔΕΥΑ σ’ ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας, στερώντας τις από την ευελιξία που επέτρεψε σ’ αυτές να εκτελέσουν μέχρι σήμερα τα έργα τους.

Παρόλα, όμως, τα παραπάνω προβλήματα, οι ΔΕΥΑ συνεχίζουν να παρέχουν το κοινωφελές έργο τους, προστατεύοντας την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Θεωρούμε, μάλιστα , ότι την μεγαλύτερη εγγύηση για την συνέχιση ύπαρξης και λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α. αποτελεί το έργο τους και η συμβολή τους στην ανάπτυξη του τομέα ύδρευσης – αποχέτευσης.

Η βιωσιμότητά τους, ωστόσο, θα εξαρτηθεί τόσο από την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει ο «Καλλικράτης» για ενδυνάμωση και εξυγίανση, όσο και από την εγκατάλειψη πρακτικών που οδήγησαν κάποιες Επιχειρήσεις σε κακή οικονομική κατάσταση.

Και η Πολιτεία από την πλευρά της, θα πρέπει να αναγνωρίσει την συμβολή των Δ.Ε.Υ.Α. στην ανάπτυξη του τομέα ύδρευσης – αποχέτευσης, διευκολύνοντάς τις να λειτουργήσουν με ευελιξία και αποτελεσματικότητα.

Παραπέρα, η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, δεν θα πρέπει στον τομέα του νερού να αποτελέσει την αφορμή και τη δικαιολογία για εκχώρηση της διαχείρισης των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης σε ιδιωτικά συμφέροντα, που δεν παρέχουν καμία απολύτως εγγύηση, για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Αντιθέτως, θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α. και την οικονομική τους εξυγίανση μέσα από την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού τους πλαισίου , καθώς και μέσα από παρεμβάσεις που οι ίδιες οι Επιχειρήσεις θα κάνουν ώστε να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικές και να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες στους πολίτες υπηρεσίες.

Ως ΕΔΕΥΑ αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα των ΔΕΥΑ κι ευελπιστούμε ότι η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού τους πλαισίου θα συμβάλλει στην αναβάθμισή τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω και να τονίσω ότι για να είναι αποτελεσματική στους στόχους της η «Συμμαχία για το νερό» δεν θα πρέπει να αρκεσθεί σε ευχολόγια και παραινέσεις.

Ο προβληματισμός που θα αναπτυχθεί στα πλαίσιά της, αν δεν μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες δράσεις και έργο, λίγα θα προσφέρει στον τομέα και τους πολίτες. Ως ΕΔΕΥΑ δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ενεργά, την πρωτοβουλία και θα ενθαρρύνουμε τα Μέλη μας, να κάνουν το ίδιο.

Ευχαριστώ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria