Μας περικύκλωσαν οι αρκούδες! (Αναλυτικό ρεπορτάζ) - OlaDeka

Μας περικύκλωσαν οι αρκούδες! (Αναλυτικό ρεπορτάζ)

Συχνές οι επιδρομές σε κατοικημένες περιοχές, έντονη η ανησυχία των κατοίκων
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν πλέον οι συνεχείς εμφανίσεις αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές του νομού Καστοριάς και οι επιθέσεις που δέχονται από τα μεγαλόσωμα ζώα οι κτηνοτρόφοι και τα ποιμνιοστάσιά τους, καθώς και οι μελισσοκόμοι.
Μας περικύκλωσαν οι αρκούδες! (Αναλυτικό ρεπορτάζ)
Μάλιστα, τα  μεγαλόσωμα ζώα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ανθρώπων που ήρθαν αντιμέτωποι στην κυριολεξία μαζί τους, έχουν περικυκλώσει την πόλη μας, ενώ οι συμπολίτες μας μόλις

βραδιάσει φοβούνται ακόμη και να βγουν από τα σπίτια τους. Έντονες, ωστόσο, είναι οι διαμαρτυρίες και προς τους αρμόδιους ώστε να βρουν επιτελούς μια λύση για την απομάκρυνση των ζωών από την περιοχή και ειδικά από την Κρεπενή, καθώς η αρκούδα εδώ και δυο χρόνια έχει κατασκηνώσει  στην  εν λόγω περιοχή. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα ζώα αποτελούν μεγάλη απειλή και για τις ξενοδοχειακές μονάδες που εδρεύουν στην περιοχή, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργούν οι πισίνες των καταλυμάτων που τις επισκέπτεται πολύς κόσμος.

Έχουμε κάνει συστηματικές παρεμβάσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος να λάβει έκτακτα μετρά
            Ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, κ. Δημήτρης Σαββόπουλος μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής μας και μάλιστα έχει προχωρήσει και σε κάποια μέτρα για την αποφυγή περιστατικών.
            «Τα τελευταία 5 χρονιά έχουν παρατηρηθεί σε κατοικημένες περιοχές τις περιόδους από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, πολλά περιστατικά και φέτος πάλι αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα με την εμφάνιση των μεγαλόσωμων ζώων»,δήλωσε ο αντιπεριφεριάρχης. Ωστόσο, υποστήριξε ότι αρμόδιες υπηρεσίες για τη διατήρηση του συγκεκριμένου ζώου είναι η διεύθυνση δασών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Βέβαια, όπως είπε, κατά καιρούς έχουν έρθει σε επαφή  με το αρμόδιο υπουργείο, ζητώντας να λάβει μετρά.
            Ο κ. Σαββόπουλος επισήμανε παράλληλα ότι ο νομός Καστοριάς δε σηκώνει τόσο μεγάλο αριθμό αρκούδων.
« Η  νομοθεσία είναι συγκεκριμένη. Εμείς ενεργοποιήσαμε μέσα από το πρόγραμμα Life που έχει να κάνει με την αρμονικότερη συμβίωση ανθρώπου και αγρίου ζώου, τις δράσεις που είχαμε εξαγγείλει πέρσι, για το 2013, όπως την τοποθέτηση σε όλο το επαρχιακό δίκτυο συρματοπλεγμάτων. Επίσης, προμηθευτήκαμε και τους ειδικούς κάδους για να μην ανοιγοκλείνουν εύκολα από το συγκεκριμένο ζώο, γιατί παρατηρήθηκε ότι πηγή προσέλκυσης των ζωών είναι και είναι και οι κάδοι που έχουν τρόφιμα», ήταν τα λόγια του.
            Τέλος, να σημειωθεί ότι οι αρκούδες κατεβαίνουν στις κατοικημένες περιοχές λόγω έλλειψης τροφής στον ορεινό όγκο της πατρίδας μας. 
Δώρα Κωτσοπούλου
Εφημερίδα
Νέα Καστοριά
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria