ΚΑΛΛΙΣΤΩ:Τέλος στη θυσία αρκούδων στους αυτοκινητόδρομους θα βάλει η νέα ενισχυμένη περίφραξη. - OlaDeka

ΚΑΛΛΙΣΤΩ:Τέλος στη θυσία αρκούδων στους αυτοκινητόδρομους θα βάλει η νέα ενισχυμένη περίφραξη.

Η περίφραξη έχει τη δική της ιστορία…

ΚΑΛΛΙΣΤΩ:Τέλος στη θυσία αρκούδων στους αυτοκινητόδρομους θα βάλει η νέα ενισχυμένη περίφραξη.
Μετά από 23 τροχαία ατυχήματα, 20 εκ των οποίων θανατηφόρα για την αρκούδα στον κύριο άξονα της Εγνατίας (τμήμα Παναγιά-Γρεβενά) και στον κάθετο άξονα «Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής», μετά από συστηματικές πιέσεις της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, μετά από δεκάδες

υπομνήματα και συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά και μετά από παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω των έργων LIFE (ΠΙΝΔΟΣ/ΓΡΕΒΕΝΑ και ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ) στους νομούς Γρεβενών και Καστοριάς, στα οποία συμμετέχει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ως εταίρος, ξεκίνησε και προχωράει με γρήγορους ρυθμούς η τοποθέτηση νέα ενισχυμένης περίφραξης από την Εγνατία Οδό Α.Ε, δίνοντας τέλος στο χρόνιο πρόβλημα της θυσίας αρκούδων στην άσφαλτο.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ θεωρεί την εξέλιξη αυτή πολύ σημαντική στην αντιμετώπιση ενός πολύ σοβαρού προβλήματος που οδήγησε στη θυσία πολλών αρκούδων, μέχρι τελικά να αντιμετωπιστεί, χωρίς ευτυχώς να έχει κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Εγνατία Οδού ΑΕ, η νέα ενισχυμένη περίφραξη σωστών προδιαγραφών οι οποίες έχουν οριστεί από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, θα τοποθετηθεί σε μήκος 130 χιλιομέτρων. Από αυτά τα 105 χλμ θα τοποθετηθούν στον Κάθετο ‘Άξονα  “Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγή” και ειδικότερα στο σύνολο του μήκους του τμήματος “Σιάτιστα – Κορομηλιά”, ενώ τα 25 χλμ θα τοποθετηθούν στον Κύριο ‘Άξονα, στο τμήμα «Παναγιά – Γρεβενά», σε όσα σημεία δεν είχε τοποθετηθεί παλιότερα ενισχυμένη περίφραξη και στο τμήμα “Γρεβενά – Σιάτιστα”, στους πιο κρίσιμους τομείς. 
Παράλληλα με την τοποθέτηση της ενισχυμένης περίφραξης, η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς με χρηματοδότηση του έργου LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ, έχει ήδη τοποθετήσει στον Κάθετο Άξονα «Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής» και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Καστοριάς, ειδική σήμανση και τεχνικά αποτρεπτικά μέσα (ανακλαστήρες) τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά τη θωράκιση του αυτοκινητόδρομου, βοηθώντας στη μείωση της θνησιμότητας άγριων ζώων λόγω των τροχαίων ατυχημάτων. Οι προδιαγραφές των τεχνικών μέσων και των σημείων τοποθέτησής τους έχουν δοθεί, στο πλαίσιο του έργου LIFE, από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ για ένα σύνολο 22 πινακίδων και 5600 ανακλαστήρων.
Παρόλα αυτά, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τοποθέτησης της περίφραξης έχει οριστεί για το Σεπτέμβριο του 2013. Μέχρι τότε, υπενθυμίζουμε πως λόγω της εποχικής μεγάλης κινητικότητας των αρκούδων, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν κινούνται σε αυτούς τους δρόμους. Ενημερωτικά φυλλάδια για τους οδηγούς θα διανέμονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μέσω του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά.
Η κατασκευή και τοποθέτηση της περίφραξης σωστών προδιαγραφών, είναι μία νίκη της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ αλλά και συνολικά των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Μία σημαντική νίκη για την αρκούδα η οποία «βρίσκει πια το δρόμο της».
Για περισσότερες πληροφορίες: 
Ηλιάνα Μπουσιάκη, Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας  ΚΑΛΛΙΣΤΩ: 2310252530 και 6972694147

Δρ. Γιώργος Μερτζάνης/ Επιστημονικός Υπεύθυνος ΚΑΛΛΙΣΤΩ, 6999-230693 


Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria