Έτσι θα διάσωθεί το αρχοντικού Χριστόπουλου - OlaDeka

Έτσι θα διάσωθεί το αρχοντικού Χριστόπουλου

Έτσι θα διάσωθεί το αρχοντικού Χριστόπουλου
«Εδώ γεννήθηκε ο ποιητής. Το θυμάται κανείς;»
Επί ολόκληρες δεκαετίες το σπίτι του ποιητή Αθανάσιου Χριστόπουλου είχε αφεθεί στο έλεος του χρόνου, με αποτέλεσμα να καταρρέει σταδιακά, παρά τις πάμπολλες εκκλήσεις που έγιναν από συλλόγους και ευαισθητοποιημένους πολίτες, που, μάλιστα,

πριν από αρκετά χρόνια είχαν αναρτήσει και ένα πανό έξω από το κτίριο με το σύνθημα: «Εδώ γεννήθηκε ο ποιητής. Το θυμάται κανείς;». Μετά από αρκετά χρόνια, ωστόσο, φαίνεται, τελικά, ότι, πλέον, ήρθε η ώρα του …ποιητή, αφού ο δήμος Καστοριάς και μετά από πολλών ετών καθυστερήσεις, αποφάσισε να εντάξει το ιστορικό και διατηρητέο αρχοντικό Χριστόπουλου στο ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να διασωθεί, αλλά και να αξιοποιηθεί.

Η πρόταση υποβλήθηκε μετά την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου στην πρόσκληση του χρηματοδοτικού προγράμματος ΠΕΠ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα), που αφορά στη διάσωση πολιτιστικών μνημείων και περιλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση του αρχοντικού Χριστόπουλου, με προϋπολογισμό 850.000 ευρώ.
«Πρόκειται για ένα κτίριο που έχει «βαριά» ιστορία στην πλάτη του, το οποίο ο δήμος θέλει πάση θυσία να διασώσει. Εδώ και καιρό, προσπαθούσαμε να πάρουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και, πλέον, το έργο είναι ώριμο για την ένταξή του», εξήγησε μιλώντας στη ΣΕΝΤΡΑ ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Ιάκωβος Θεοδοσόπουλος, ο οποίος έκανε τη σχετική εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο, παίρνοντας την ομόφωνη ψήφο του σώματος.
Η μελέτη του έργου προβλέπει την αναστύλωση του ιστορικού κτιρίου και τον εκσυγχρονισμό του, με σεβασμό τη δομοστατική του οργάνωση και παρεμβάσεις που εναρμονίζονται πλήρως με το διατηρητέο του χαρακτήρα, προκειμένου να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, όπως ήταν, δηλαδή, τον 18ο αιώνα, οπότε κατασκευάστηκε.
Το κτίριο, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες, αναμένεται να στεγάσει εικαστικές δράσεις.
ΣΕΝΤΡΑ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria