Ψύλλοι στα άχυρα (του Χρήστου Κοσμά) - OlaDeka

Ψύλλοι στα άχυρα (του Χρήστου Κοσμά)

Ψύλλοι στα άχυρα (του Χρήστου Κοσμά)
Ως γνωστόν, η ανεργία αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα της Δυτικής Μακεδονίας και του νομού Καστοριάς, ειδικότερα. Διαχρονικά η περιοχή μας εμφανίζει υψηλά ποσοστά ανεργίας, κατατάσσοντάς την στην πρώτη θέση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το επιβεβαιώνουν για ακόμη μία φορά. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα εργατικού δυναμικού που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Μαΐου και αναφέρεται στο μήνα Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η Δυτική Μακεδονία με την Ήπειρο αναδεικνύονται ξανά ως «πρωταθλήτριες» στην ανεργία με ποσοστό 28,7%. Την ίδια θέση στο «βάθρο» μοιράζονται με άλλες τρεις Περιφέρειες (Αττική, Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα) που εμφανίζουν τα ίδια ποσοστά ανεργίας. Μόνη θετική παράμετρος είναι η μείωση της ανεργίας στην περιοχή μας κατά 0,3% μεταξύ Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου μετά από αρκετούς μήνες συνεχούς ανόδου. Μένει να αποδειχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αν η μείωση αυτή θα συνεχιστεί ή ήταν συγκυριακή.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας δεν μπορεί παρά να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται η διαμόρφωση και ιδίως η υλοποίηση πολιτικών ανάσχεσης της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης μέσω της διατήρησης των υφιστάμενων και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Παλαιότερα αυτό επιχειρούνταν και με Προγράμματα που εφαρμόζονταν ανά περιοχές, ιδιαίτερα σε όσες εμφανίζονταν πιο οξυμένο το πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο σχετικό τοπικό Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ εφαρμόστηκε το 2010 στο νομό Καστοριάς. Έκτοτε δεν υλοποιήθηκε ανάλογο Πρόγραμμα σε επίπεδο νομών. Αντιθέτως, βαρύτητα δόθηκε σε γενικής ισχύος ή κλαδικά Προγράμματα.
Πρόσφατο κλαδικό Πρόγραμμα αποτελεί η επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους στον κλάδο του τουρισμού. Το Πρόγραμμα συνδυάζει μισθοδοτούμενη κατάρτιση με αντίστοιχη πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του τουρισμού. Απευθύνεται σε άνεργους νέους έως 29 ετών και στόχο έχει να επωφεληθούν συνολικά 10.000 άνεργοι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μόνο που η κατανομή των θέσεων μεταξύ των Περιφερειών είναι αποκαλυπτική και άκρως αρνητική για την περιοχή μας. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό μέσω των αντιδράσεων των εκπροσώπων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για την τελευταία έχουν προβλεφθεί μόνο 100 από τις 10.000 θέσεις του Προγράμματος! Σε ποσοστό αντιστοιχεί μόλις στο 1%! Τι κι αν έχουμε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα; Τι κι αν υποτίθεται πως θέλουμε να επενδύσουμε και να στηρίξουμε τον κλάδο του τουρισμού στην περιοχή; Ψιλά γράμματα για κάποιους, όπως ψύλλοι στα άχυρα οι θέσεις του Προγράμματος για τη Δυτική Μακεδονία.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria