Ερώτηση στη Βουλή του ΚΚΕ για τους Γουνεργάτες - OlaDeka

Ερώτηση στη Βουλή του ΚΚΕ για τους Γουνεργάτες

Ερώτηση στη Βουλή του ΚΚΕ για τους Γουνεργάτες
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν κατά την τελετή εγκαινίων της 38ης διεθνής έκθεσης γούνας στην Καστοριά, μέσα στο 2012-13 η ελληνική γουνοποιία αγόραζε (και μεταποιούσε) το 7% της παγκόσμιας παραγωγής γουνοδερμάτων και διακίνησε το 10%

έτοιμου ενδύματος.

Οι εκτιμήσεις μάλιστα των ειδικών προβλέπουν ότι σε βάθος πενταετίας οι πωλήσεις της γούνας θα διπλασιαστούν, αγγίζοντας το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Ταυτόχρονα, από την έκθεση, ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει με νέα κίνητρα τους γουνοποιούς βιομήχανους μέσω προγραμμάτων επιδότησης της απασχόλησης και άλλες υποστηρικτικές δράσεις.
Η ανάπτυξη όμως αυτή του κλάδου της γούνας και τα κέρδη των βιομηχάνων γουνοποιών χτίζονται με τον ιδρώτα των άγρια εκμεταλλευόμενων εργατών. 
Συγκεκριμένα την ίδια ώρα, οι εργάτες του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο άγρια επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Η ανεργία στον κλάδο ξεπερνά το 60%, τα μεροκάματα κατρακύλησαν στα 20-25 ευρώ για 10-12 ώρες δουλειάς χωρίς ασφάλιση. Η δε ανασφάλιστη εργασία έχει γενικευτεί και παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.
Επιπρόσθετα η κατάσταση που επικρατεί στα βυρσοδεψεία και στις φάρμες είναι απαράδεκτη, οι αναθυμιάσεις του θείου στα βυρσοδεψεία, που προκαλεί αποδεδειγμένα καρκίνο και στείρωση, κάνει ανυπόφορο ακόμη και το πέρασμα έξω από αυτά, ενώ οι έννοιες «υγιεινή και ασφάλεια» των εργαζομένων είναι παντελώς άγνωστες. Εκατοντάδες εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ειδικές στολές και μάσκες ή άλλα μέσα προστασίας.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για: 
Να διασφαλιστούν τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και η προστασία των γουνεργατών της Δυτικής Μακεδονίας.
Την ανακούφιση των ανέργων γουνεργατών και των οικογενειών τους, που πλήττονται από την επιβολή της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής που συνεχίζει να κλιμακώνει η τρικομματική κυβέρνηση με την ΕΕ για τη διαχείριση της κρίσης υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.
Οι βουλευτές 
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου  
Σπύρος Χαλβατζής
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria