Βασίλης Δημητρίου: Ο Καστοριανός με αλυσίδα εστιατορίων στη Σαγκάη! (φωτογραφίες) - OlaDeka

Βασίλης Δημητρίου: Ο Καστοριανός με αλυσίδα εστιατορίων στη Σαγκάη! (φωτογραφίες)

Βασίλης Δημητρίου: Ο Καστοριανός με αλυσίδα εστιατορίων στη Σαγκάη! (φωτογραφίες)

Η… Οδύσσεια είναι μια ατελείωτη ”περιπέτεια”, ανάμεσα στο… μυαλό και την καρδιά. Ανάμεσα στην αναζήτηση και την ψυχή. Ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο. Μεγάλωσα με την…Οδύσσεια (μου), με εκείνη που σε κάνει να ζεις το όνειρό σου. Για αυτό το όνειρο που αναζητάς, που φροντίζεις να έχει την δική σου… υπογραφή (όσο… μελάνη έχει απομείνει στο σύμπαν).Στο πέρασμα από την Κίνα δεν περίμενα να… μυρίσω Ελλάδα. Και όμως η ”Σιλά”ήταν εκεί και περίμενε να την ανακαλύψω, λες και με είχε… ελκύσει υποσυνείδητα,λες και όλα ”συνωμότησαν” για να την γνωρίσω στο… πουθενά . Γνωστή και υπερήφανη να ζει τη δική της…
Οδύσσεια.

Η Ελλάδα είναι…παντού και για την Ελλάδα μέχρι τώρα (τα τελευταία χρόνια) εύκολα λεγόταν κακή κουβέντα και δύσκολα… καλή. Όμως εδώ στο Πεκίνο και την Σαγκάη που ο Ελληνισμός μοιάζει με… απειροελάχιστη μαθηματική προσέγγιση με πολλά δεκαδικά μηδενικά μπροστά στα αμέτρητα εκατομμύρια κόσμου και συνωστισμένων μορφών, ψυχών και ελπίδων, υπάρχει μόνο… καλή κουβέντα. Η’μάλλον πολλές καλές κουβέντες…. Πώς να εξηγήσεις αλλιώς, ακόμη και την απίστευτη υποδοχή που έτυχε στον Αντώνη Σαμαρά από πολίτες της Κίνας, στο άκουσμα πως ανάμεσά τους βρίσκεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός…

Πολλές καλές κουβέντες, λοιπόν, ”χτισμένες” η καθεμία στην δική της… Οδύσσεια εδώ στην Ανατολή. Εδώ όπου τη δική τους…αναζήτηση έζησαν και ζουν οι Έλληνες, εκεί όπου όσο και να φαίνεται… μακρινό η Ελληνική ψυχή, δύναμη και επιχειρηματικότητα χτυπά δυνατά. Και η… Ιθάκη είναι τόσο κοντά, εδώ που… χρειάστηκε να ταξιδέψουν αυτοί, εκεί που σήμερα διαπρέπουν.

Λες και ελληνικός”σπόρος” φυτεύτηκε εδώ και μεγάλωσε… μεγαλουργώντας. Λες και όλα τα συναισθήματα που χωρά το… εμβατήριο της ευτυχίας, έπαιξαν στα μάτια μου για να με… χορέψουν,όταν αντίκρισα μπροστά μου στη ”Νέα Υόρκη” της Ανατολικής Υφηλίου την ελληνική λέξη ”Mήλος”. Έτριβα τα μάτια μου στη θολούρα της συγκίνησης , μήπως κάνω λάθος, πέρα που για μένα είχε και μια επι-πλέον αξία, συνυφασμένη με το άκουσμά της, σε μια… πορείας ζωής. Ο Παύλος Κοντομίχαλος είναι υπεύθυνος για αυτό πραγματικά το ξεχωριστό δημιούργημα.

Και όλα αυτά εδώ που ο χώρος και ο χρόνος αποκτά μια τρίτη διάσταση μεταξύ των 20 εκατομμυρίων και… κατοίκων, στο πιο σημαντικό πολιτιστικό, εμπορικό, οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της Κίνας, στην Σαγκάη. Η ελληνική ταβέρνα ”Mήλος” αποκαλυπτόταν μπροστά μου, μαζί με το υπέροχο ελληνικό φαγητό της. Άλλωστε, γνωρίζοντας τους ιδιοκτήτες της,μαθαίνω πως η ελληνική γαστρονομία εδώ είναι στα καλύτερά της και διαρκώς κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ”Μήλος» μετρά ήδη 5 εστιατόρια (www.greektavernamilos.com)!!!

Και μαζί με τον Παύλο Κοντομίχαλο ο Βασίλης Δημητρίου. Συνέταιρός του στα εστιατόρια ”Μήλος”. Μετρά όχι ένα αλλά 13 χρόνια στην Κίνα εκ των οποίων τα 9 τα… απολαμβάνει στην Σαγκάη. Είναι ομογενής απο την Αμερική ΄και η αιατία της παρουσίας στην Κίνα είναι η… επέκταση που έκανε σε εργοστάσιο στην Αμερική. Το μετέφερε στην Κίνα για καλύτερες συνθήκες στα κοστολόγια του προσωπικού. Το εργοστάσιο κατασκευάζει ρολά και πινέλα οικοδομών για ελαιοχρωματιστές!!! Η καταγωγή του είναι από την Καστοριά και διατηρεί και εκεί μια επιχείρηση τέτοιου είδους με τον αδερφό του.

Υπεύθυνος για τις γευστικές μοναδικές απολαύσεις που προσφέρονται στις γωνιές του ”Μήλος” ο Μάκης Κωσταντινίδης από την Θεσσαλονίκη, από το Λοβάδι Ελασσώνας. Μετρά 6 χρόνια στην Σαγκάη και εχουν ξετρελαθεί από τα όσα τους… μαγειρεύει με πραγματικά ελληνικό και ασυναγώνιστο τρόπο. Όπως μου λέει με τα χείλη του να γεμίζουν από χαρά έρχεται κάθε χρονο στην Ελλάδα που την λατρεύει, όσο τίποτα. Υπάρχει, όμως, ένα αλλά… Και αυτό συναντιέται πως δυστυχώς ασφαλής για δουλειά!!! νιώθει μόνο στην Κίνα προς το παρόν…

Και η επιτυχία της ”Μήλος” είναι αναγνωρισμένη με τα βραβεία να είναι πολλά!!! Αναγνωρίσθηκε το 2012 η καλύτερη μεσογειακή!!!!

Στο προσωπικό ανάμεσα βλέπω έναν ακόμη Έλληνα, ένα νεαρό παλικάρι τον Γιώργο Αλεξόπουλο από την Κόρινθο. Εργάζεται ως σερβιτόρος και μετρά περίπου 60 μέρες στην Σαγκάη. Ήρθε στην Κίνα αμέσως μετά την σχολή που έβγαλε στο Ναύπλιο. Έρχονται και άλλα παιδιά από την Ελλάδα μου λέει και ο κύριος λόγος είναι η…. ανασφάλεια. Ο ίδιος σκέφτεται να μείνει εδώ που έχει εργασία.

Και εκεί αρχίζω στην συνομιλία μαζί τους να μαθαίνω πως η Ελλάδα της δημιουργίας και της εξωστρέφειας δεν σταματά πουθενά, ούτε στην προσφορά της ελληνικής γευστικής απόλαυσης. Και υπάρχει και στα ”Amfora”.Το σύμφυτο επιχειρηματικό μας πνεύμα και ”δαιμόνιο” έχει δημιουργήσει καταστήματα με ελληνικά προϊόντα, στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου (www.amphoraolworld.com )… Απίστευτο! 10 μαγαζιά στην Σαγκάη με ελληνική ταυτότητα μόνο!!!

Και μέσα σε όλα στην σύνδεση ανταλλαγής κουβέντων, νόστου και εντυπώσεων να ακούς για την…Οδύσσεια. Αυτή που η δοκιμασία της… σε κάνει να ζεις το όνειρό σου. Και αυτή να είναι μία από τις χαρακτηριστικές αναφορές που αντικρίζει κανείς μόλις μπει στο www.my-odyssey.com. Και εκεί θα δει την Ελλάδα να… ξετυλίγεται μπροστά του, με το σαγηνευτικό– όπως πάντα – και ελκυστικό ταξίδι της πρό(σ)κλησης για την επίσκεψη στην χώρα μας.

Μια μοναδική προσπάθεια που γίνεται σε μια ταξιδιωτική σύνδεση που μόνο απλή δεν είναι. .Όμως, οι Φωκίων Δρόσσος και Παύλος Κοντομίχαλος είναι εδώ στην Σαγκάη διαπρέπουν και με το ταξιδιωτικό τους γραφείο, αποτελούν την πύλη εισόδου Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα τους-μας. Και φέρνουν κόσμο να γνωρίσει την Αθήνα, την Αρχαία Ολυμπία άλλα σημαντικά σημεία ιστορίας και τα νησιά μας. Τι άλλο… θα περίμενες…

Δεν θα περίμενα πάντως αυτό. Η παρακάτω εικόνα αποδεικνύει του λόγου το αληθές, της ελληνικής καρδιάς. Ελλάδα ακόμηα και στην οδήγηση…

Το μυαλό και η δημιουργικότητα των Ελλήνων δεν χωράνε σε περιορισμούς και ούτε… χάνονται ακόμη και στα πιο αχανή μέρη. Το παράδειγμα της Σαγκάης ανάγλυφα παραμένει χαραγμένο στη μνήμη μου, την συνείδηση και το αίσθημα. Η.. Ιθάκη βρίσκεται και εδώ για τους Έλληνες που διαπρέπουν.


http://www.best-tv.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria