Ύποπτη για καρκίνο ωοθηκών η νυχτερινή εργασία

Αρχική » Διάφορα » Ύποπτη για καρκίνο ωοθηκών η νυχτερινή εργασία


Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο των ωοθηκών.

Η αυξημένη πιθανότητα ισχύει κυρίως για γυναίκες άνω των 50 ετών. Επειδή όμως ο κίνδυνος δεν φαίνεται να αυξάνει ανάλογα με το πόσες νυχτερινές βάρδιες κάνει μια γυναίκα, άλλοι επιστήμονες εμφανίστηκαν δύσπιστοι για τα συμπεράσματα της νέας μελέτης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Πάρβιν Μπχάτι του Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο «Φρεντ Χάτσινσον», που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής “Occupational and Environmental Medicine”, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν πάνω από 3.000 γυναίκες (1.100 με προχωρημένο καρκίνο, 389 με αρχικό καρκίνο και 1.832 υγιείς).

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι νυχτερινή εργασία έκαναν το ένα τρίτο των γυναικών με καρκίνο αρχικού σταδίου, το ένα τέταρτο των γυναικών με προχωρημένο καρκίνο και το ένα πέμπτο των υγιών γυναικών. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική νυχτερινή εργασία αυξάνει κατά 49% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αρχικού σταδίου και κατά 24% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου προχωρημένου σταδίου, σε σχέση με όσες εργάζονται μόνο την ημέρα.

Οι γυναίκες της έρευνας έκαναν νυχτερινή εργασία κατά μέσο όρο τα τελευταία δύο έως τρία χρόνια, σε κλάδους όπως η υγεία (νοσοκομεία κ.α.), τα τρόφιμα- εστίαση, η διοικητική υποστήριξη και άλλες υπηρεσίες.

Όπως έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες, οι γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πάρει αντισυλληπτικά και γενικά έχουν λιγότερα παιδιά.

Μια πιθανή εξήγηση για τη σχέση νυχτερινής εργασίας- καρκίνου των ωοθηκών είναι η διαταραχή της ορμόνης του ύπνου μελατονίνης, η παραγωγή της οποίας αναστέλλεται, όταν η γυναίκα εργάζεται αντί να κοιμάται. Η απορρύθμιση της μελατονίνης, με τη σειρά της, απορρυθμίζει την παραγωγή των θηλυκών ορμονών (των οιστρογόνων) και μειώνει την προστασία του οργανισμού από τις βλάβες του DNA.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες πάνω στο θέμα, καθώς μπορεί να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις. Η Διεθνής Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IACR) έχει ήδη αναφέρει ότι οι νυχτερινές βάρδιες αποτελούν πιθανή αιτία καρκίνου, επειδή προκαλούν δυσλειτουργία του «βιολογικού ρολογιού». Ήδη ανάλογη συσχέτιση έχει γίνει με τον καρκίνο του μαστού.

Από την άλλη, ο καθηγητής Πολ Φάροου του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ εξέφρασε τον σκεπτικισμό του, επισημαίνοντας πως το γεγονός ότι ο κίνδυνος καρκίνου δεν αυξάνει, όταν ανάλογα αυξάνεται ο χρόνος βραδινής εργασίας, δείχνει πως πιθανώς δεν υπάρχει σχέση αιτίας- αποτελέσματος ανάμεσα σε αυτούς τους δύο παράγοντες.

Εξίσου επιφυλακτική εμφανίστηκε και η καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Βάλερι Μπέραλ,που δήλωσε: «Θα εκπλησσόμουν αν η υποτιθέμενη σχέση νυχτερινής εργασίας- καρκίνου επιβεβαιωνόταν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια». Όπως ανέφερε, πιθανότατα είναι άλλοι οι παράγοντες που οδηγούν σε καρκίνο των ωοθηκών και όχι η δουλειά τη νύχτα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Π.Δρακόπουλος

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια