Καστοριά: Υποτονικό το κλίμα στην αγορά τις ημέρες των εορτών, μειωμένη έως και 40% η αγοραστική κίνηση - OlaDeka

Καστοριά: Υποτονικό το κλίμα στην αγορά τις ημέρες των εορτών, μειωμένη έως και 40% η αγοραστική κίνηση

Ούτε ο Δεκέμβριος, ο κατ’ εξοχήν μήνας για ψώνια, κατάφερε να «σώσει την παρτίδα» στην αγορά της Καστοριάς. Η αγοραστική κίνηση τις ημέρες των εορτών εμφανίστηκε μειωμένη 30% έως 40% περίπου, ενώ οι γιορτές που πέρασαν
δε θύμιζαν σε καμία περίπτωση τις παλιές καλές μέρες της εορταστικής κίνησης, με τους καταναλωτές να συνωστίζονται στα καταστήματα και να φεύγουν από αυτά «φορτωμένοι» με

τσάντες γεμάτες από ρούχα, παπούτσια και άλλα δώρα.

Για την αναζωπύρωση, πλέον, της αγοράς, οι έμποροι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως και τα τέλη Φεβρουαρίου.
Χωρίς ψυχολογία και με διάχυτη τη μιζέρια, την απογοήτευση και τη θλίψη, βίωσαν οι καταστηματάρχες την χριστουγεννιάτικη αγορά. Η Παραμονή, αλλά κυρίως η τελευταία Κυριακή των Χριστουγέννων, μέρες κατά τις οποίες άλλοτε τα καταστήματα και οι εμπορικοί δρόμοι έσφυζαν από κόσμο, ήταν, όπως σχολίασαν οι καταστηματάρχες, δύο συνηθισμένες μέρες στην εποχή της οικονομικής ύφεσης. Οι εποχές που οι καταναλωτές ασκούσαν το «δικαίωμα στο περιττό» και ψώνιζαν το κάτι παραπάνω έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τα τρόφιμα και τα ποτά είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο (περίπου 35%) στο γιορτινό τζίρο, με την κίνηση να κορυφώνεται δύο- τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και άλλες δύο- τρεις πριν από την Πρωτοχρονιά.
Οι εκπτώσεις ως… σανίδα σωτηρίας
Σε δυσμενέστερη κατάσταση σε σχέση με άλλους επαγγελματίες της αγοράς, οι έμποροι ρούχων και παπουτσιών εξακολούθησαν να βλέπουν τις πωλήσεις, ακόμη και τις άγιες ημέρες, να παραμένουν ακόμα πιο μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Παρά τις συγκρατημένες τιμές και τις πολλές και επαναλαμβανόμενες προσφορές εμπορευμάτων, τα μηνύματα που δέχονται οι καταστηματάρχες για τις προθέσεις των καταναλωτών για ψώνια εξακολουθούν να προμηνύουν δύσκολες ημέρες για την αγορά, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του 2013. Οι έμποροι ψάχνουν κάθε τρόπο για να σωθούν από την κρίση που έχει «χτυπήσει» την αγορά, ενώ σημαντικό είναι πως μόνο στο νομό Καστοριάς, τη χρονιά που μας πέρασε, έβαλαν λουκέτο 37 καταστήματα. Οι γιορτές που μόλις πέρασαν, δε βοήθησαν καθόλου, λένε οι ίδιοι και βλέπουν τις εκπτώσεις ως σανίδα σωτηρίας. Το γεγονός ότι οι επιδόσεις των καταναλωτών κατά την εορταστική περίοδο ήταν φτωχές, λόγω της διστακτικότητας να προβούν σε αγορές, αναπόφευκτα οδηγεί σε γενναίες μειώσεις τιμών της τάξης του 50%, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν και το 70%.
Η πτώση ήταν αισθητή ως το αποτέλεσμα της έλλειψης ρευστότητας
«Ο απολογισμός της φετινής εορταστικής περιόδου δε μας έδωσε θετικά πρόσημα, καθώς η κίνηση, παρότι ήταν σχετικά αυξημένη σε σχέση με την έως τώρα πορεία της αγοράς, συγκριτικά με αντίστοιχες περασμένες χρονικές περιόδους, η πτώση ήταν αισθητή. Είναι γεγονός ότι παρόλο που οι τιμές κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα προς διευκόλυνση των καταναλωτών, η αγορά δεν έδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η Χριστουγεννιάτικη αγορά υπήρξε «παγωμένη», καθώς οι καταναλωτές περιορίστηκαν σε βόλτες στα καταστήματα και στα απολύτως αναγκαία και αυτό είναι αποτέλεσμα της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που διανύουμε. Η πτωτική τάση της αγοράς ήταν αναμενόμενη, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας που όλοι οι κλάδοι αντιμετωπίζουν σήμερα. Η μείωση των εισοδημάτων, οι περικοπές του Χριστουγεννιάτικου δώρου, η επιβολή νέων φόρων, η μειωμένη χρήση των πιστωτικών καρτών και εν τέλει η κακή ψυχολογία των καταναλωτών που καθημερινά βιώνουν την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της κρίσης, στέρησαν από τις αγορές όλης της χώρας και όχι μόνο από τη δική μας, χιλιάδες ευρώ. Το σίγουρο είναι πως το κλίμα αυτό μας προβληματίζει ιδιαίτερα για τις ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν περαιτέρω, για την ομαλοποίηση και την ανάκαμψη της αγοράς» δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς, κ. Βαγγέλης Πανταζής.
Στήριξη της τοπικής αγοράς επιλέγοντας τα καταστήματα της πόλης μας
Ο κ. Πανταζής πάντως, δεν παρέλειψε να μας δώσει και μία νότα αισιοδοξίας, καθώς αναμένει άνοδο της κίνησης κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, τονίζοντας μάλιστα ότι πρέπει να στηριχτεί η τοπική αγορά: «Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία η αγορά να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των εορτών και ευελπιστούμε οι καταναλωτές να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη ευκολία στις αγορές τους. Όπως προανέφερα, παρόλο που η επισκεψιμότητα των καταστημάτων τις εορτές υπήρξε ικανοποιητική, δε συνέβη το ίδιο και με τις αγορές των καταναλωτών, αφού υπήρξαν διστακτικοί και επιφυλακτικοί. Πιστεύουμε πως πολλοί ήταν εκείνοι που ανέβαλαν τις αγορές τους για την περίοδο των εκπτώσεων και εκεί εναποθέτουμε και εμείς τις ελπίδες μας για άμεση αναθέρμανση της αγοράς. Αρκεί βέβαια να στηρίξουμε όλοι μας την τοπική αγορά, επιλέγοντας τα καταστήματα της πόλης μας για να δώσουμε στον τόπο μας αυτό το περιθώριο ανάκαμψης»ήταν τα λόγια του.
Τέλος, η περίοδος των εκπτώσεων αποτελεί ελπίδα για το λιανεμπόριο που περιμένει να αυξήσει τους τζίρους του και να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα του 2013 και να δώσει επιπλέον το ‘’φιλί της ζωής’’ σε πολλά εμπορικά καταστήματα.
ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria