Σε εξέλιξη οι εξαγωγές για τα πράσινα μήλα των ποικιλιών Fuji και Granny Smith - OlaDeka

Σε εξέλιξη οι εξαγωγές για τα πράσινα μήλα των ποικιλιών Fuji και Granny Smith

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτό το διάστημα οι εξαγωγές των πράσινων μήλων των ποικιλιών Fuji και Granny Smith, η συγκομιδή των οποίων ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το
ρεπορτάζ του ΑγρπΤύπου η χρονιά όσον αφορά την παραγωγή κινήθηκε στα επίπεδα του 2011 με εξαίρεση την Αγιά της Λάρισας όπου σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές ενώ οι τιμές
παραγωγού διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Στην Καστοριά οι τιμές κυμάνθηκαν από 35 μέχρι 40 λεπτά/κιλό, στην Κοζάνη από 50 μέχρι 55 λεπτά/κιλό και την Αγιά της Λάρισας από 35 μέχρι 37 λεπτά το κιλό. Να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής των πράσινων μήλων που καλλιεργούνται στην χώρα μας προορίζονται για εξαγωγές σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν παραγωγοί και άνθρωποι της αγοράς.


Καστοριά

Για την φετινή χρονιά στην περιοχή της Καστοριάς μιλήσαμε με τον κ. Δημοσθένη Μωυσίδη, Πρόεδρος στη Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ). Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο ίδιος: «Η συγκομιδή των ανοιχτόχρωμων – πράσινων μήλων ποικιλίας Granny Smith και Fuji ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου. Όσον αφορά την παραγωγή ήταν στα περσινά επίπεδα ενώ οι τιμές παραγωγού λόγω της μικροκαρπίας (η οποία οφείλεται στον παρατεταμένο καύσωνα του καλοκαιριού) κυμάνθηκαν στα 35 με 40 λεπτά/κιλό».


Σε ερώτησή μας σχετικά με την αγορά και την πορεία των εξαγωγών ο κ. Μωυσίδης μας αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή έχουμε εξάγει περίπου 7.000 τόνους από τους 12.000 τόνους που έχουμε συγκομίσει συνολικά σε χώρες όπως η Ρωσία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, η Αλγερία, η Αίγυπτος και η Λιβύη».

Ωστόσο ο πρόεδρος στη Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς αναφέρθηκε και στα κακώς κείμενα της ελληνικής αγροτικής πολιτικής που όπως μας σημείωσε δεν δίνουν ώθηση στην καλλιέργεια: «Οι χρονιές είναι σχετικά καλές για τους παραγωγούς αλλά το κράτος στο οποίο ζούμε θα πρέπει να μας αφήσει να δουλέψουμε και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Αν συνεχιστεί η κατάσταση με την αύξηση στο κόστος παραγωγής τότε θα χάσουμε πολλές αγορές αφού δεν θα μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί».

Κοζάνη

Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Σιδηρόπουλος, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμού Πύργων, δήλωσε τα εξής: «η χρονιά για τα πράσινα μήλα της ποικιλίας Fuji ήταν σταθερή όσον αφορά την παραγωγή την ποιότητα αλλά και τις τιμές. Η τιμή των Fuji δεν πουλήθηκαν μόνα τους αλλά σε ένα πακέτο με τα υπόλοιπα μήλα που είχαμε. Αν υπολογίσουμε ότι τα κόκκινα μήλα κατά μέσο όρο πουλήθηκαν στα 50 με 55 λεπτά/κιλό. Σε αυτή την τιμή περίπου κυμάνθηκαν και τα πράσινα μήλα».

Αγιά

Τέλος για το πώς ολοκληρώθηκε η καλλιεργητική χρονιά στην Λάρισας, επικοινωνήσαμε με τον παραγωγό κ. Χαράλαμπο Χατζηκομίτσα, από την Αγιά. «Οι τιμές ήταν οι ίδιες με τις περσινές και κυμάνθηκαν από 35 μέχρι 37 λεπτά το κιλό. Στην περιοχή μας καλλιεργούμε την ποικιλία Granny Smith και πολύ λίγα Fuji. Η παραγωγή μας ήταν πολύ μειωμένη όμως σε ποσοστό που έφτασε ακόμα και το 70%», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χατζηκομίτσας.
Και προσθέτει: «Ο λόγος ήταν οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την διάρκεια της ανθοφορίας και της ανάπτυξης των καρπών. Η συγκομιδή των πράσινων μήλων στην Αγιά ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου». Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο κ. Χατζηκομίτσας, αυτή την περίοδο ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής βρίσκεται στα ψυγεία και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εξαγωγές.

αγροτυπος
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria