Να αλλάξουν άμεσα οι προδιαγραφές του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να κλείσει κάθε «παραθυράκι» για το λαθρεμπόριο, ζητούν έμπειροι τεχνοκράτες του ΥΠΕΚΑ, που γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα πετρελαιοειδών.
Με αφορμή την φορολογική εξίσωση που θα ισχύσει στους ειδικούς φόρους των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης και η οποία έχει ως πρωταρχικό στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, τονίζουν ότι μπορεί το όλο μέτρο να οδηγηθεί σε αποτυχία και τελικά οι θυσίες των πολιτών να πάνε χαμένες διότι υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο παράθυρο λαθρεμπορίου για τους επιτήδειους της αγοράς, το οποίο και θα πρέπει να κλείσει.
Ο λόγος για την τρίτη σε μέγεθος μάστιγα λαθρεμπορίου της αγοράς καυσίμων, το ναυτιλιακό diesel, το οποίο διακινείται είτε ως diesel κίνησης είτε ως θέρμανσης, με όφελος για τους λαθρέμπορους τη διαφορά της χαμηλότερης φορολογίας. Η χαμηλότερη φορολογία μάλιστα έχει ως αποτέλεσμα το ναυτιλιακό να είναι περίπου 50% φθηνότερο από το θέρμανσης.
Το κίνητρο είναι υψηλό: εφόσον το ναυτιλιακό diesel υποκαταστήσει το λαθρεμπόριο που γινόταν μέχρι σήμερα στο πετρέλαιο θέρμανσης με το diesel κίνησης, το ύψος της φοροκλοπής μπορεί να φτάσει το μισό δις ευρώ.
Ο μοναδικός τρόπος για να καταπολεμηθεί ο νέος λαθρεμπορικός κίνδυνος είναι η εξομοίωση μεταξύ diesel κίνησης και θέρμανσης, να μην περιοριστεί μόνο στον ΕΦΚ αλλά να επεκταθεί και στις προδιαγραφές χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο.
Ένα τέτοιο μέτρο, τέλος, θα μείωνε σημαντικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση και θα βελτίωνε την ποιότητα της ατμόσφαιρας, λόγω της βελτίωσης της ποιότητας του καυσίμου.



