Καστοριά: Σε άθλια κατάσταση τα οικονομικά του Δήμου - OlaDeka

Καστοριά: Σε άθλια κατάσταση τα οικονομικά του Δήμου

-Εν αναμονή των τακτικών χρηματοδοτήσεων η Καστοριά
-Στο κόκκινο οι οφειλές του Κράτους προς τους Δήμους
-Απειλούνται με λουκέτο, αν δεν αλλάξει η κατάσταση

Σε οικονομική ασφυξία έχουν πλέον οδηγηθεί όλοι οι Δήμοι και στην Καστοριά, από το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν, κάτι που οδήγησε σε…
υπολειτουργία ορισμένων βασικών υποδομών τους, όπως οι ευαίσθητοι τομείς της κοινωνικής πολιτικής και της καθαριότητας.

Μόνο για το 2012 τα χρέη της Κυβέρνησης σε όλους τους ΟΤΑ φθάνουν τα 837 εκ. ευρώ (!), με τους δημάρχους και στην πόλη μας να είναι αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις, ζητώντας την καταβολή των οφειλομένων (όσο αυτό είναι δυνατόν τη συγκεκριμένη περίοδο).

Η εισροή χρημάτων είναι με το σταγονόμετρο

Οι συνθήκες και για το δήμο Καστοριάς δεν είναι οι καλύτερες, καθώς ήδη από το πρώτο πεντάμηνο του 2012 οι πόροι από την κεντρική εξουσία μειώθηκαν έως και 50% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Μάλιστα υλικά, αναλώσιμα κ.α. χρησιμοποιούνται με αρκετή φειδώ, αφού δεν υπάρχουν λεφτά για καινούρια.
«Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η εισροή χρημάτων γίνεται με το σταγονόμετρο και τα έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν. Θα ήθελα να ενημερωθούν οι πολίτες και οι δημότες ότι συγκριτικά με άλλες περιπτώσεις, ο δήμος Καστοριάς αντέχει, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη το για πόσο. Τα οικονομικά μας δεν είναι καλά, όπως άλλωστε δεν ήταν καλά και από την αρχή του χρόνου. Αρχίζουν να επιδεινώνονται σε σημεία δύσκολα και πλέον μπορούμε να πούμε ότι δεν θα αντέξουμε», δήλωσε με έκδηλη την απογοήτευση τουο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Τρύφωνας Πολυγιάννης.
Η οικονομική κρίση άρχισε να επηρεάζει καταλυτικά τις αποφάσεις του δήμου καθώς γίνεται πλέον αντιληπτό ότι δύσκολα θα φέρει εις πέρας τον προϋπολογισμό με αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο τα χρέη των προηγούμενων ετών.
« Στον τομέα της καθαριότητας για παράδειγμα, το προσωπικό το οποίο είναι αναγκαίο για να υπάρχει μια ομαλή λειτουργία στο δήμο είναι πολύ λίγο. Επιπλέον , οι πράσινες και λευκές θέσεις εργασίας είναι γνωστό σε όλους ότι καθυστέρησαν και καθυστερούν και δεν ξέρουμε το πότε θα υλοποιηθούν. Το αποτέλεσμα είναι να γίνεται ένας πολύ μεγάλος αγώνας για το πώς θα κρατήσουμε καθαρό το δήμο, από άκρη σε άκρη», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος .

Δεν θα γίνουν αυξήσεις σε δημοτικά τέλη
Ωστόσο η δημοτική αρχή Καστοριάς υποστηρίζει για μια ακόμη φορά ότι δεν θα προχωρήσει στην αύξηση των δημοτικών τελών.
«Τονίζω υπεύθυνα σαν αρμόδιος αντιδήμαρχος ότι έχω συνεννοηθεί με το δήμαρχο και με όλη την εκτελεστική ομάδα του δήμου, και αυξήσεις σε δημοτικά τέλη δεν θα γίνουν. Αντιθέτως κινηθήκαμε προς την κατεύθυνση της μείωσης κάποιων κοστολογίων, συγκεκριμένα σε ότι έχει σχέση με τα καταστήματα εστίασης για να μπορέσουν οι καταστηματάρχες, τώρα που καλοκαιριάζει, να ανταπεξέλθουν», δήλωσε ο αντιδήμαρχος ο οποίος προσπαθεί με τα πενιχρά οικονομικά, να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες του νέου διευρυμένου δήμου.

Παράλληλα, ο δήμος σκοπεύει να εισπράττει πλέον το ελάχιστο από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες με αφορμή την παρούσα οικονομική συγκυρία. Ζητά όμως και την κατανόηση των δημοτών για καθυστερήσεις έργων και αποφάσεις που αναγκαστικά θα υπάρξουν στο μέλλον.

Τα ποσά…

Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), η Κυβέρνηση χρωστά 149 εκατ. ευρώ από την τακτική, μηνιαία χρηματοδότηση των Δήμων, 141 εκατ. ευρώ από τα προνοιακά επιδόματα Μαρτίου-Απριλίου, 214 εκατ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα (πόροι από την κρατική χρηματοδότηση), 185,2 εκατ. ευρώ για δαπάνες του 2011 (μισθώματα σχολικών μονάδων, μεταφορά μαθητών και προνοιακά επιδόματα), τα οποία έχουν παρακρατηθεί από τους ΚΑΠ 2012 και 23 εκατ. ευρώ για την πυροπροστασία, τα οποία επίσης προέρχονται από ίδιους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα από τη ΣΑΤΑ (το πρόγραμμα που αφορά τα έργα).

Τέλος, χρωστά 125 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν τμήμα από τα αναδρομικά 300 εκατ. ευρώ, για τα οποία έχει δεσμευθεί ο τέως υπουργός Οικονομικών Φίλ. Σαχινίδης. 


Δώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
εφημερίδα “ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ”
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria