Charles Smith: Αποκηρύξτε όλο το χρέος σας σε ευρώ – Υιοθετήστε το δολάριο - OlaDeka

Charles Smith: Αποκηρύξτε όλο το χρέος σας σε ευρώ – Υιοθετήστε το δολάριο

Πληθαίνουν οι φωνές διεθνώς, που θέλουν την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, καθώς όπως όλοι αντιλαμβάνονται η παραμονή της χώρας στο συγκεκριμένο νόμισμα είναι μια κατάσταση αδιεξόδου «no-win» όπως
αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Και το αδιέξοδο είναι σαφές: Εάν η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει να παραμείνει στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα πρέπει να αποπληρώσει τόσο τους τόκους όσο και όλο το χρέος της, η οικονομία της όμως είναι τόσο αδύνατη ή παραγωγική για να πράξει κάτι τέτοιο, έτσι το παραπάνω απλά δεν είναι δυνατό.

Και εδώ έρχεται για άλλη μια φορά η ιδέα που κυοφορείται εδώ και καιρό από διεθνείς οικονομικούς κύκλους. Η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και να υιοθετήσει ως νέο εθνικό της νόμισμα το δολάριο.
Αυτό προτείνει ο οικονομικός αρθογράφος Charles Hugh Smith λέγοντας πως πρόκειται για μια τρελή ιδέα, μια ιδέα όμως που μπορεί να λειτουργήσει και να σώσει τη χώρα από την πλήρη οικονομική καταστροφή. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το παραπάνω για να λειτουργήσει πρέπει να συνοδευτεί από αποκήρυξη όλου του χρέους της χώρας, χρέους το οποίο είναι σε ευρώ.

Όπως σημειώνει ο Αμερικανός αρθογράφος το παραπάνω δεν αφορά απλά ακόμη ένα «κούρεμα», αλλά την πλήρη, καθολική και αδιαπραγμάτευτη αποκήρυξη ΟΛΟΥ του χρέους. Κανένα ευρώ δεν πρέπει να επιστραφεί σε αυτούς που δάνεισαν τόσο «απλόχερα» τη χώρα όλο αυτόν τον καιρό. Ούτε ένα cent πίσω στις τράπεζες και ιδιαίτερα στην ΕΚΤ.

Η είσοδος της Ελλάδας στο δολάριο, θα της επιτρέψει να διατηρήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα, χωρίς την εκρηκτική άνοδο που θα σημειωθεί εάν επιστρέψει στη δραχμή. Όπως επισημαίνει ο ίδιος υπάρχουν αρκετά δολάρια τα οποία κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο και το οικονομικό περιβάλλον γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τυπώσει δολάρια αυτόματα το γεγονός αυτό αποκλείει την υποτίμηση του νομίσματος όπως θα συμβεί εάν υιοθετηθεί η δραχμή.

Έτσι επιγραμματικά αυτό που προτείνει ο Charles Smith είναι:

α) Αποκήρυξη όλου του χρέους σε ευρώ
β) Υιοθέτηση του δολαρίου ως το νέο εθνικό νόμισμα
γ) Συμφωνία όλων των κομμάτων επάνω σε θέματα φορολογίας και διαφάνειας

Μόνο έτσι θα γίνει δυνατή μια επανεκκίνηση της οικονομίας επάνω σε σταθερές βάσεις αυτή τη φορά. Και η επιλογή καταλήγει είναι ουσιαστικά απλή: Στροφή σε ένα βιώσιμο νόμισμα όπως είναι το δολάριο, αντί της παραμονής σε ένα μη βιώσιμο όπως είναι το θνησιγενές ευρώ.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria