Τον τελευταίο χρόνο τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δέχθηκαν ολοένα και περισσότερες αιτήσεις διακοπής σπουδών. Το φαινόμενο είναι μάλλον ανησυχητικό και για τους σπουδάζοντες μα και για την χώρα μας. Το φαινόμενο αυτό δεν άφησε έξω ούτε την πόλη της Καστοριάς. Πως αντιλαμβάνονται οι φοιτητές, πως βιώνουν το φαινόμενο; Οι γνώμη και οι θέσεις θέλουμε να ακουστούν.
Οι ίδιες ερωτήσεις τέθηκαν σε πλήθος φοιτητών σε μία προσπάθεια μας να καταγράψουμε τις απόψεις, τις ανησυχίες, τα προβλήματα τους. Στην πορεία του χρόνου θα δημοσιευθούν όλες. Η σειρά είναι απόλυτα τυχαία.
Συνάντησα πλήθος φοιτητών πότε στα καφέ της πόλης και πότε στα μικρά και άχαρα δωματιάκια τους. Τα χαρούμενα προσωπάκια τους συννεφιάζουν όταν έρχεται η ώρα της αναφοράς στην οικονομική κρίση, στις σπουδές στην πόλη. Λίγοι από αυτούς είναι τυχεροί. Οι περισσότεροι στενάζουν κάτω από το βάρος των καταστάσεων. Ο νεανικός ενθουσιασμός όμως ζωγραφίζει χαμόγελα αισιοδοξίας.!
Σε ποιο τμήμα φοιτάτε, ποιο εξάμηνο, εργάζονται οι γονείς σας;
Θ.Μ. : Φοιτώ στο 4ο εξάμηνο, στο τμήμα Δ.Σ. και Ε. Οι γονείς μου είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Πως βιώνετε την οικονομική κρίση, τα πολιτικά δρώμενα και σε τι ελπίζετε;
Θ.Μ. : Σίγουρα η οικονομική κρίση με έχει επηρεάσει όπως κι όλους τους φοιτητές και τα άτομα της ηλικίας μου. Εξαιτίας του οικονομικού προβλήματος οι δυνατότητες και οι δραστηριότητες μας είναι περιορισμένες σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια. Σίγουρα υπάρχουν και πολύ χειρότερα γύρω μας. Είναι φοιτητές που αναγκάζονται να αποσυρθούν και να σταματήσουν τις σπουδές τους και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Προσωπικά, βρίσκομαι, σε μια σχετικά καλύτερη κατάσταση και μπορώ να έχω κάποια πράγματα που βασικά λείπουν από πολλούς συναδέλφους μου. Νομίζω το πράγμα θα συνεχιστεί έτσι για αρκετά χρόνια και ακόμη υπάρχει πολύς δύσκολος δρόμος μπροστά.
Μιλήστε μας για τα ορθά και ανορθόδοξα του ΑΤΕΙ και τι αλλαγές προτείνετε;
Θ.Μ. : Σε ότι αφορά τις υποδομές είμαι αρκετά ικανοποιημένος. Η βιβλιοθήκη με καλύπτει αν και θα προτιμούσα παραπάνω βιβλία σε αντικείμενα που αφορούν εμένα και που είναι τα δικά μου ενδιαφέροντα. Κατά τα άλλα το επιστημονικό- εκπαιδευτικό προσωπικό εκτός από μεμονωμένα παραδείγματα που χωλαίνει. Γενικά, όμως, είμαι ευχαριστημένος. Διοικητικά και οργανωτικά υπάρχουν κι εκεί κάποια προβλήματα αλλά ξέρω από φίλους και γνωστούς ότι αλλού είναι πολύ χειρότερα. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Γενικά με καλύπτει.
Γιατί πάντα το μέτρο σύγκρισης είναι το χειρότερο και όχι το καλύτερο που συμβαίνει;
Θ.Μ. : Εεε (γελάκια), πολύ ωραία ερώτηση! Στόχος μας και προσωπικά και όλων μας πρέπει να είναι το καλύτερο αλλά από την στιγμή που δεν μπορούμε να επιτύχουμε το μέγιστο, οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές να βλέπουμε πάντα ότι υπάρχουν κάποιοι πράγματα που εμείς τα έχουμε στην καθημερινότητα μας και χωρίς προσπάθεια.
Έγινε καταγγελία στην Ρόδο και αποκαλύφθηκε πως από τους ογδόντα καθηγητές οι σαράντα έχουν πλαστά πτυχία /διπλώματα τι έχετε να σχολιάσετε πάνω σ’ αυτό;
Θ.Μ. : κατ’ αρχάς ευθύνονται αυτοί που τους έβαλαν μέσα, έστω και αν είναι λόγω αμέλειας η ευθύνη και πάλι τους βαραίνει. Θα πρέπει να υπάρχουν ελεγκτικά όργανα εάν κάποιος κάνει καλά την δουλειά του και να παραπέμπεται. Το πρόβλημα μάλλον είναι πολύ πιο βαθύ. Πριν λίγες μέρες καταλήφθηκε η νομική Αθηνών από αγνώστου προέλευσης κακοποιά στοιχεία και για 3-4 μέρες ήταν άντρο κατασκευής μολότοφ που χρησιμοποιήθηκαν την Κυριακή. Ο ίδιος ο πρύτανης το κατήγγειλε την Κυριακή γιατί το έστειλε με φαξ ενώ οι υπηρεσίες ήταν κλειστές και δεν πήρε τηλέφωνο στην αστυνομία.
Η πόλη της Καστοριάς, πόσο φιλόξενη είναι για τους φοιτητές, ποια τα παράπονα σας;
Θ.Μ. : Η Καστοριά είναι μια όμορφη πόλη την οποία όμως δεν την επιμελούνται όσο θα έπρεπε οι τοπικοί φορείς. Η λίμνη έχει πλούσια πανίδα και χλωρίδα που θα μπορούσε να είναι πολύ πιο καθαρή με σχετικά εύκολο και οικονομικό τρόπο. Είναι γραφική, έχει παλιά και όμορφα σπίτια, εκκλησίες, μοναστήρια από αρχαιοτάτων χρόνων. Μην ξεχνάμε τον Γράμμο και το Βίτσι όπου είναι φανταστικοί προορισμοί χειμώνα καλοκαίρι. Μια βολτα με ποδήλατο ή με τα πόδια ηρεμεί , ακόμη και τον πιο απαιτητικό. Σου δίνει χρόνο να σκεφτείς, να θαυμάσεις την φυσική ομορφιά.
Η ζωή είναι ικανοποιητική εγώ όμως δεν τρελαίνομαι. Διασκεδάζω μα όχι όσο θα ήθελα, λόγω οικονομικών. Στους κοινωφελείς οργανισμούς, ειδικά στην ΔΕΥΑΚ παρατηρώ πως το δίμηνο ένας φοιτητής πληρώνει 30 ευρώ σε αντίθεση με τις άλλες πόλεις όπου μία ολόκληρη οικογένεια πληρώνει το τετράμηνο 40 ευρώ. Πράγμα το οποίο είναι κάπως παράξενο. Κατά τα άλλα υπάρχουν σπίτια που είναι πολύ παλιά και δεν καλύπτουν τις ανάγκες ενός ανθρώπου, σε μέγεθος, σε υγρασία, κλπ. Μα τι να κάνουν οι φοιτητές, κάπου πρέπει να μείνουν. Κάποια από αυτά δεν θα έπρεπε καν να κατοικούνται. Βέβαια η τοπική κοινωνία εκμεταλλεύεται και αυτό. Το πετρέλαιο είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αν και γνωρίζαμε πως η Καστοριάς είναι αρκετά κρύα πόλη όπως άλλωστε η Φλώρινα, τα Γρεβενά, η Κοζάνη και άλλες πόλεις. Είναι βάσανο για τον φοιτητή και για την οικογένεια του. Πιστεύω πως υπάρχουν άτομα τα οποία εκμεταλλεύονται τους φοιτητές σε ότι αφορά το πετρέλαιο και εννοώ ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. Δεν θα την έλεγα ούτε πολύ ακριβή αλλά…
Σε ποιο τμήμα φοιτάτε, ποιο εξάμηνο, εργάζονται οι γονείς σας;
Λ.Κ. :φοιτώ στο τμήμα πληροφορικής, στο ζ΄ εξάμηνο. Οι γονείς μου είναι γεωπόνοι και οι δύο. Η μητέρα μου εργάζεται στο δημόσιο και ο πατέρας μου στον ιδιωτικό τομέα.
Πως βιώνετε την οικονομική κρίση, τα πολιτικά δρώμενα και σε τι ελπίζετε;
Λ.Τ.: Περίεργα, κόβουμε από παντού και ασφαλώς δεν μπορώ να έχω ότι είχα πριν δύο χρόνια. Τέλος η διασκέδαση. Τα ταξίδια στο πατρικό σπίτι κομμένα. Τα 50 ευρώ που χρειάζομαι για την μετακίνηση δεν μπορώ πλέον να τα δώσω. Όσο για ρούχα δεν το συζητάμε πλέον, ελάχιστα τα άκρως απαραίτητα. Δεν μπορώ πλέον να διαθέτω χρήματα για την διατροφή μου παρά μόνο για ζυμαρικά ίσως και για όσπρια. Αναγκάζομαι να πηγαίνω στην λέσχη όπου βρίσκεται σε μια απίστευτη ανηφόρα. Η πρόσβαση μας εκεί βάσανο. Τα σαββατοκύριακα έχει λεωφορείο κάθε δυο ώρες, αλίμονο σ΄όποιον το χάσει. Τρώω με την ψυχή στο στόμα. Απαράδεκτες οι συνθήκες για τον Ελληνικό λαό και ελπίζω σε μια γρήγορη ανακούφιση του λαού μας.
Μιλήστε μας για τα ορθά και ανορθόδοξα του ΑΤΕΙ και τι αλλαγές προτείνετε;
Λ.Τ.: Το κτήριο είναι κρύο διότι είναι φτιαγμένο από γυψοσανίδες. Ζέστη πολύ έχει στο κτήριο που στεγάζει τις διοικητικές υπηρεσίες. Σαν εικόνα είναι όμορφο. Η διοίκηση και το επιστημονικό προσωπικό είναι σχετικά καλά μα περιορισμένα λόγω των περικοπών. Κάποιοι καθηγητές από άλλη πόλη ορισμένες φορές δεν έρχονται γιατί δεν πληρώνονται, και δεν έχουν τα μεταφορικά ( βενζίνη, εισιτήρια ). Το μόνιμο προσωπικό είναι πιο ήρεμο, οι έκτακτοι είναι πιο ανασφαλείς. Αυτό είναι πρόβλημα για τα εργαστήρια τα οποία χρειάζονται δεκατρία μαθήματα για το εξάμηνο, και αγχωθήκαμε μήπως χαθεί. Σε γενικές γραμμές η ποιότητα είναι καλή, έχουν γνώση αλλά όχι μεταδοτικότητα. Π.χ. το να σου βάζουν διαφάνειες και να φεύγεις δεν είναι τρόπος διδασκαλίας. Αυτήν την στιγμή δεν έχω κάτι να προτείνω πέρα από όσα ανέφερα πιο πάνω.
Έγινε καταγγελία στην Ρόδο και αποκαλύφθηκε πως από τους ογδόντα καθηγητές οι σαράντα έχουν πλαστά πτυχία /διπλώματα τι έχετε να σχολιάσετε πάνω σ’ αυτό;
Λ. Τ. : Δεν το έχω ακούσει δεν γνωρίζω.
Η πόλη της Καστοριάς, πόσο φιλόξενη είναι για τους φοιτητές, ποια τα παράπονα σας;
Λ.Τ. : Ωραία πόλη μα απεριποίητη και πολύ κρύο, παγωνιά. Μεγάλο το πρόβλημα της υγρασίας και της θέρμανσης. Άλλαξα σπίτι πρόσφατα εξ’ αιτίας αυτού. Πολλά τα χρήματα και ζέστη καθόλου. Εδώ που μετακόμισα είναι πάλι ακριβά μα τουλάχιστον δεν κρυώνω. Είναι γενικά ακριβή πόλη, για παράδειγμα έβγαλα δύο κλειδιά και πλήρωσα 5 ευρώ ενώ στην Θεσσαλονίκη ή στις Σέρρες πλήρωσα 1,50 ευρώ για τα ίδια.
Σε ποιο τμήμα φοιτάτε, ποιο εξάμηνο, εργάζονται οι γονείς σας;
ΕΧ : Φοιτώ στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας και μόλις πατώ στο 4ο εξάμηνο. Είμαι αρκετά μεγάλη σε ηλικία και άρα οι γονείς μου, τους οποίους έχω χάσει ήδη, δεν με χρηματοδοτούν. Μόνη μου προσπαθώ να ανταπεξέλθω. Μετά από δεκαοκτώ χρόνια έδωσα πανελλήνιες και αποφάσισα να ακολουθήσω το όνειρό μου. Η πολιτεία όχι μόνο δεν είναι αρωγός μα κάνει κάθε τι προκειμένου να μας κόψει τα φτερά. Μου αρέσει ! ! ! που έχουν προγράμματα για δια βίου μάθηση και σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Τα όσα αναγγέλλουν είναι τουλάχιστον φαιδρά τα όσα κάνουν φαιδρότερα και κανείς δεν μιλά ή πράττει. Οι πάντες μόλις αποκτήσουν μία καρέκλα γίνονται κουφοί και ανάπηροι αντιμετωπίζοντας τους χρήζοντας βοήθεια, να μην πω πιο σκληρά, ας πω παγερά αδιάφορα. Έχω σημαία μου όμως μία ρήση: ζήσε δίπλα στα πουλιά και μην περιμένεις να βγάλεις φτερά!
Πως βιώνετε την οικονομική κρίση, τα πολιτικά δρώμενα και σε τι ελπίζετε;
Ε.Χ.: Όλη αυτή η τρομολαγνεία που η επικοινωνιακή πολιτική πριμοδοτεί, για ευνόητους λόγους, δεν μ’ ακουμπά. Η Ελλάδα έχει και φυσικούς πόρους και την μια και βαριά βιομηχανία όλων, τον τουρισμό. Αν γίνουμε επιμελέστεροι, οργανωμένοι και αν αφήσουμε την αρπακολίστικη νοοτροπία που μας διακατέχει θα κάνουμε την πλουσιότερη και ποιοτικότερη χώρα στον κόσμο, και επιτέλους οι αδαείς και ημιμαθείς να γίνουν εργάτες ή ότι άλλο τους πρέπει και όχι επιχειρηματίες του πισινού ή δημόσιοι λειτουργοί. Ένα πρόβλημα σημαντικό είναι οι αγρότες οι οποίοι στην πορεία του χρόνου μειώθηκαν από το 35% περίπου στο 5,5% περίπου. Δεν καλύπτουμε πια ούτε τις ανάγκες μας. Αυτοί θα μπορούσαν να κάνουν μικρά θαύματα. Προστέθηκε, επίσης περίπου 1,5 εκ εργατικό δυναμικό που οι περισσότεροι εργάζονται χωρίς ασφάλιση μα και τα χρήματα τους τα στέλνουν στις χώρες τους και δεν μένουν στην χώρα. Το όλο θέμα μπάζει από παντού. Θα χρειαζόταν πολλές ώρες και φύλλα για να τα αναφέρουμε απλώς. Προσπαθούν να μας σκλαβώσουν κυριολεκτικά μέσα στον δικό μας παράδεισο που λέγεται Ελλάδα.
Η πόλη της Καστοριάς, πόσο φιλόξενη είναι για τους φοιτητές, ποια τα παράπονα σας;
Ε.Χ.: Πανέμορφη, γραφική, ιστορική πόλη μα γεμάτη σκουπίδια, αφρόντιστη, με μολυσμένη την λίμνη. Πολύ ακριβή σε όλα. Τα ενοίκια πανάκριβα για σπίτια παλιά που δεν έπρεπε να κατοικούνται όπως έχουν μέχρι στιγμής. Δεν είμαστε δα και στο Κολονάκι, στην άκρη θεού βρισκόμαστε. Το παζάρι στο οποίο διατείνονται ότι έχουν τοπικά προϊόντα, μύθος, είναι ακριβότερο και από της Θεσσαλονίκης ακόμη και από των Αθηνών. Η θέρμανση πανάκριβη μιας και ο χειμώνας εδώ κράτα πάνω από επτά μήνες. Πολύ ακριβοί και οι κοινωφελείς οργανισμοί. Καμία μέριμνα ουσιαστική για την τέχνη. Θεωρώ πως η Καστοριά που συμπεριλαμβάνεται ως μία από τις ομορφότερες πόλεις θα μπορούσε να καταλάβει τις πρώτες θέσεις αν όχι την πρώτη στον τουρισμό κατά την διάρκεια όλου του χρόνου. Έχει τόσα πολλά να δείξει και να δώσει αν και εφόσον οι κάτοικοι την αγαπήσουν αληθινά και μεριμνήσουν για αυτήν.
Μιλήστε μας για τα ορθά και ανορθόδοξα του ΑΤΕΙ και τι αλλαγές προτείνεται;
Ε.Χ.: Όμορφες κτηριακές εγκαταστάσεις, αρκετό κρύο στις αίθουσες. Ο εξωτερικός χώρος επιδέχεται πολλές βελτιώσεις. Ο εσωτερικός χώρος γεμάτος αφίσες και πανό. Η γραμματεία αρκετά αργή με ελαχιστότατες φωτεινές εξαιρέσεις. Τι να πει κανείς για τους γνωστούς αδιάφορους και απαθείς δημοσίους υπάλληλους!! Εξυπηρετούνται από τηλεφώνου οι ημέτεροι, γνωστή θέση και στάση, περιμένουν οι ασυμπαθείς όταν και άμα. Πρόσωπα αρκετά σνομπ με απαξιωτικό τις περισσότερες φορές ύφος, ειδικά σε φοιτητές που δεν συμπαθούν τους οποίους και συκοφαντούν προκειμένου να απαλλαγούν από την παρουσία τους. Η φοιτητική μέριμνα ανεπαρκής. Ένα βιβλιάριο υγείας και αυτό με κόπο και το επίδομα ενοικίου ανήκουν σε αυτή. Οι 28 φοιτητές που απασχολούνται για 40 ώρες τον μήνα με 120 ευρώ (και αυτά τα παίρνουν κάθε τρίμηνο) επιλέγονται αν και εφόσον αρέσουν στο μόνιμο προσωπικό. Ευγενείς παρουσίες η κα Αθηνά χαμογελαστή, μικροκαμωμένη, εξυπηρετικότατη, η όμορφη μα ιδιαίτερα ηχηρή υπάλληλος της βιβλιοθήκης κα Τασούλα, και ο παντογνώστης και πρόθυμος κος Σάκης.
Πρόσφατα προσέλαβαν μία υπάλληλο ορισμένου χρόνου, για την απογευματινή βάρδια, με βλοσηροαυστηρό ύφος, πως, από πού, τίνος συγγενής ή γνωστή και δεν προσέλαβαν για τετράωρα κάποιους φοιτητές που έχουν ανάγκη. Πολλοί σταματούν λόγω οικονομικής αδυναμίας και στην περιοχή με σχεδόν 4.000 ενεργούς φοιτητές και δεν έγινε ποτέ φοιτητική εστία κυρίως για να βοηθηθεί οικονομικά η τοπική κοινωνία. Αίσχος!
Οι καθηγητές, αρκετοί με ύφος δεκαεπτά καρδιναλίων, έχουν επιστημονική γνώση μα καθόλου μεταδοτικότητα και ευγένεια. Ο Ρ. Αλβανός από τους καθηγητές ορκισμένος μάλλον ανθέλληνας, προπαγανδίζει υπέρ των Σκοπίων, ειρωνεύεται, χλευάζει τους σπουδαστές. Η κα Παπαδοπούλου υπαγορεύει λες και είμαστε μαθητές δημοτικού, η κα Μυλωνά μας περιφρονεί και μας το δείχνει. Ο κ. Λάππας υπεύθυνος του τμήματος Δ. Σ. & Ε. ακριβώς όπως το όνομα του και αδιάφορος ως μη ζων. Φωτεινές εξαιρέσεις, η κα Μάλαμα, καλή αλλά μας τρέχει με άγχος, η κα Δεληγκιαούρη σχεδόν υπέροχη, μα πολύ φασαρία στο μάθημα της, ο κ. Δήμου καταπληκτικός με γνώσεις και μεταδοτικότητα (δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσα μας, τον έφαγε το σύστημα χα χα ) ο κος Γιαννάς άψογος στην συμπεριφορά, στην παράδοση των μαθημάτων, στις γνώσεις πολύς και ενήμερος πάντα. Έχουμε κι άλλους μα αναφέρομαι στις κορυφές και στα βάθη.
Το σύστημα γνώριμο, ερχόμαστε, εκμεταλλευόμενοι την δύναμη της εξουσίας του καθηγητού, μισή ώρα αργότερα και αλλοίμονο σε όποιον διαμαρτυρηθεί. Κάποιοι χρησιμοποιούν την αρνητική βαθμολογία δεν ξέρω από πού και πως προκύπτει το δικαίωμα, προσβάλουν τους σπουδαστές αν πουν κάτι λάθος για το οποίο ρωτήθηκαν. Οι πλαστοί αδιάφοροι για τα θέματα παιδείας.
Προτείνω, με λίγη καλή θέληση, με εθελοντές φοιτητές, να εξωραΐσουν τον αύλιο χώρο όχι μόνο στην πρόσοψη αλλά και πίσω που είναι γεμάτο μπάζα, σκουπίδια, χώματα, και να γίνει ένα μικρό λουλουδιασμένο πάρκο. Να γίνει επιλογή προσεκτικότερη του επιστημονικού προσωπικού ως προς την μεταδοτικότητα και τις γνώσεις καθώς και χαρτί ψυχιατρικής εξέτασης ότι μπορούν να βρίσκονται με σπουδαστές, χωρίς να κινδυνεύουν οι δεύτεροι. Να δημιουργηθεί φοιτητική εστία εχθές όπως έχουν στην Φλώρινα, την Πτολεμαΐδα με λιγότερους φοιτητές.. Η εστία φαγητού να μεταφερθεί στο κέντρο της πόλης η αλλού όπου υπάρχει συγκοινωνία τα σαββατοκύριακα και όχι σε ανηφόρες, που είναι αιτία να μένουν νηστικοί οι φοιτητές. Να μην επιτρέπουν την αφισοκόλληση έσω και έξω του κτηρίου, υπάρχει το κιλικίο το οποίο είναι αρκετό. Να μεριμνήσουν για την καθαριότητα του χώρου εν γένει και την θέρμανση των αιθουσών διδασκαλίας και επιτέλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ως διδάσκαλοι μα και ως άνθρωποι με ήθος και ύφος στην υψηλού επιπέδου γνώσης και ποιότητας, ακαδημαϊκή κοινότητα. Ας λύσουμε αυτά προς το παρόν και βλέπουμε. Ας αναβαθμίσουμε την ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κι ας πάψουμε να είμαστε ένα τραγικό κακέκτυπο της Ευρώπης. Αξίζουμε περισσότερα και το απαιτούμε.
Έγινε καταγγελία στην Ρόδο και αποκαλύφθηκε πως από τους ογδόντα καθηγητές οι σαράντα έχουν πλαστά πτυχία /διπλώματα τι έχετε να σχολιάσετε πάνω σ’ αυτό;
Αν δεν με απατά η μνήμη μου πριν χρόνια κάποιος, κάποιοι πρυτάνεις με τα χρήματα των ιδρυμάτων αγόραζαν Ferrari, τζακούζι και λοιπά. Ένας πρύτανης καταδικάστηκε σε τρία χρόνια με αναστολή χωρίς να επιστρέψει τα ποσά. Γνώμη μου, οι δημόσιοι λειτουργοί συνεργάζονται και συναποφασίζουν για νόμους οι όποιοι τους υπηρετούν και εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους. Θα έπρεπε να επιστρέψει τα χρήματα στο ακέραιο και η ποινή να είναι πιο σοβαρή. Έτσι δίνουν το κακό παράδειγμα. Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε γι αυτούς και να μην τους επιτρέπουμε ηθικά να κατασκευάζουν κλέφτες. Γιατί αυτό είναι. Όσο για την Ροδο μόνο εκεί συμβαίνει αυτό; Ρητορικό ήταν το ερώτημα. Παντού υπάρχουν. Θα πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος σε όλα τα ιδρύματα και τις υπηρεσίες πάραυτα.
Τα συμπεράσματα δικά σας!!!
Νίκη Κομνηνού
Εφημ. “Ορίζοντες”