Τα τοπικά προβλήματα που παρατηρούνται κατά καιρούς λόγω των καιρικών συνθηκών σε συγκεκριμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου επιχειρεί να λύσει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ με στοχευμένες παρεμβάσεις.
Χιονοφράχτες για την αντιμετώπιση της χιονοθύελλας, ανεμοθώρακες, αντιπλημμυρικά έργα και μια…ειδική μελέτη για την αντιμετώπιση κατάκλυσης των ομβρίων στην περιοχή Ιωαννίνων συμπεριλαμβάνονται στα έργα που σχεδιάζει η εταιρεία.
Η περιπέτεια στα χιόνια λίγο πριν από τα Χριστούγεννα εκατοντάδων οδηγών και επιβατών έξω από την Κοζάνη ανάγκασε την εταιρεία να επανεξετάσει τις λύσεις που υπάρχουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν οι χιονοπτώσεις στα 12 χιλιόμετρα του τμήματος Κοίλα – Καλαμιά Κοζάνης. Το πρόβλημα δεν είναι το χιόνι, αλλά οι χιονοθύελλες που επικρατούν συχνά σε ανοιχτά σημεία, όπως το λεκανοπέδιο της Πτολεμαΐδας, με αποτέλεσμα τη μείωση της ορατότητας των οδηγών και τη δημιουργία έκτακτων καταστάσεων.
Οι αρμόδιοι της Εγνατίας υποστηρίζουν ότι από μόνο του το ύψος του χιονιού δεν μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον μεγάλο αυτοκινητόδορμο, γιατί υπάρχει ο κατάλληλος μηχανολογικός εξοπλισμός για την αντιμετώπισή του. Στο Μέτσοβο και στο Μαλακάσι Ιωαννίνων, άλλωστε, πέφτει τρεις φορές περισσότερο χιόνι, αλλά το πρόβλημα στην Κοζάνη δημιουργείται από τους δυνατούς άνεμοστρόβιλους του χιονιού που το συσσωρεύουν στο οδόστρωμα (ανεμοσούρια), μειώνουν την ορατότητα των οδηγών και μπλοκάρουν την κυκλοφορία των οχημάτων.
Παρεμβάσεις
Δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου μήκους 670 χλμ. που διασχίζει Ηπειρο, Μακεδονία και Θράκη, τα «προβλήματα από ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν», όπως λένε οι αρμόδιοι της εταιρείας, «τοπικές αστοχίες που δεν μελετήθηκαν όπως έπρεπε», όπως λένε φορείς κι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Εγνατία Οδός Α.Ε. επιχειρεί παρεμβάσεις με μικρά έργα σε τουλάχιστον 8 σημεία. Οπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, σχεδιάζει να τοποθετήσει ειδικούς χιονοφράχτες στο τμήμα του δρόμου έξω από την Κοζάνη σε μια προσπάθεια να ανακόψει τα προβλήματα που δημιουργούνται εκεί από τους ανεμοστρόβιλους. Πρόκειται για πλαστικά πλέγματα που εισάγονται από τη Γερμανία και τοποθετούνται κατά μήκος του δρόμου σε απόσταση 25 μέτρων από το οδόστρωμα. Στις περιπτώσεις που αυτά πρέπει να τοποθετηθούν σε καλλιεργήσιμα χωράφια απαιτείται η έγκριση των ιδιοκτητών, αλλά δεν πρόκειται για μόνιμη εγκατάσταση, καθώς τοποθετούνται Νοέμβριο και απομακρύνονται Μάρτιο. Η εταιρεία τοποθέτησε πιλοτικά χιονοφράχτες στο τμήμα Αρδάνιο – Κήποι Εβρου το 2006 και ένα χιλιόμετρο χιονοφρακτών μεταξύ Κοίλων – Καλαμιάς Κοζάνης, αλλά σχεδιάζει να επεκτείνει την εγκατάστασή τους σε όλο το μέτωπο του αυτοκινητόδρομου που διασχίζει το λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας και εκτίθεται στους ισχυρούς ΒΔ ανέμους. Οπως ανέφερε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Εγνατίας Α.Ε. κ. Τάσος Μουρατίδης, σε άλλα τρία σημεία (Αρδάνιο Εβρου, Ιασμο Ροδόπης, Στρυμώνα) θα τοποθετηθούν επίσης χιονοφράχτες. Η εταιρεία εξετάζει και το ενδεχόμενο μιας μόνιμης λύσης με την τοποθέτηση ανεμοφρακτών που θα τοποθετηθούν όμως πιο κοντά στο στηθαίο του δρόμου.
Τρία υδραυλικά έργα στην Κρυσταλλοπηγή Θεσπρωτίας, στο Μαλακάσι Ιωαννίνων και στη Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης (πλημμύρισε πέρυσι) αναμένεται να συμβάλουν στη μεγαλύτερη αντιπλημμυρική προστασία του αυτοκινητόδρομου εφόσον εγκριθούν τα απαραίτητα κονδύλια. Η έλλειψη των κονδυλίων (ένεκα της κρίσης) είναι και ο λόγος που αυτά, αν και αναγκαία δεν κατασκευάστηκαν έως τώρα. Σύμφωνα με τον κ. Μουρατίδη το κόστος τους είναι 10-12 εκατ. ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσης το εξάμηνο.
Ξεχωριστή περίπτωση, στην οποία αναζητήθηκε διαφορετική λύση είναι το τμήμα της Πεδινής Ιωαννίνων (κόμβος) που πλημμύρισε αρχές Δεκεμβρίου του 2010. Οι μελετητές της Εγνατίας σχεδιάζουν μια ειδική κατασκευή με μεταλλικά ή πλαστικά στοιχεία που θα τοποθετηθεί στα ερείσματα του κόμβου, έτσι ώστε να συγκρατούνται τα όμβρια μακριά από το οδόστρωμα. Η κυκλοφορία είχε διακοπεί για ημέρες λόγω των πλημμυρών. Θεωρήθηκε ως το πρώτο σημαντικό πλήγμα για τον υψηλών προδιαγραφών αυτοκινητόδρομο.
Αρχές του 2015 θα παραδοθούν επισήμως οι τέσσερις νέοι κάθετοι άξονες
Διαρκή αύξηση της κυκλοφορίας της, από τότε που παραδόθηκε και το τελευταίο μεγάλο τμήμα της στην Ηπειρο, εμφανίζει η Εγνατία Οδός. Ο μέσος όρος της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο κυμαίνεται στα 6.000 οχήματα ημερησίως, ενώ στις περιόδους αιχμής φτάνει τα 12.000 οχήματα, έχοντας αλλάξει ριζικά το τοπίο των μεταφορών και των μετακινήσεων και έχοντας επηρεάσει σημαντικά το τοπίο των επιχειρηματικών, κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Οι εκπρόσωποι της Εγνατίας Οδού Α.Ε. εκτιμούν ότι τέσσερις κάθετοι άξονες του αυτοκινητόδρομου σε Εβρο, Κομοτηνή, Σέρρες και Καστοριά που είναι ενταγμένοι στην τρέχουσα περίοδο του ΕΣΠΑ θα παραδοθούν επισήμως αρχές του 2015 (στην κυκλοφορία β΄ εξάμηνο του 2014). Ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Η ολοκλήρωσή τους μειώνει σημαντικά αποστάσεις και χρόνους. Σε περίπου τρεις ώρες θα μπορεί κάποιος να φθάνει από τις πρωτεύουσες των χωρών της Νότιας Βαλκανικής στη Θεσσαλονίκη, με προφανή οικονομικά οφέλη για τη χώρα και ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα.
Πριν από τρεις εβδομάδες υπογράφτηκε η σύμβαση για το τμήμα «Φλώρινα – Νίκη» του Κάθετου Αξονα «Κοζάνη – Φλώρινα – Νίκη», συνολικής δαπάνης 66,98 εκατομμυρίων ευρώ και μήκους 14,5 χλμ. Το συγκεκριμένο έργο, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» 2007 – 2013, αποτελεί τμήμα του Πανευρωπαϊκού Αξονα Χ και έχει μήκος 78,5 χλμ. περίπου. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης είναι 2,5 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ