Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» ενημερώνει νια την εκθεσιακή εκδήλωση & επίδειξη μόδας στην Σεούλ
Ύστερα από συζητήσεις που είχαμε με μέλη μας που συμμετείχαν στην εκδήλωση προβολής της Ελληνικής γούνας στην Κορέα, θα θέλαμε σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα :Στις 1 Δεκεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε στο “63 Building Convention Center” της Σεούλ εκθεσιακή εκδήλωση και επίδειξη μόδας για την προβολή της Ελληνικής Γούνας. Στην εκθεσιακή εκδήλωση έλαβαν μέρος με περίπτερα τους 14 ελληνικές επιχειρήσεις. Εξ αυτών, 3 επιχειρήσεις εξαγωγής plates και 11 επιχειρήσεις εξαγωγής έτοιμων ενδυμάτων από γούνα. Στην επίδειξη μόδας συμμετείχαν 9 επιχειρήσεις, οι οποίες παρουσίασαν 8 έως 10 ενδύματα η κάθε μία.
Η εκθεσιακή εκδήλωση ήταν αυστηρά επαγγελματική και την επισκέφτηκαν 124 στελέχη από 70 κορεατικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων οι σημαντικότεροι εισαγωγείς γούνας και οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων της Κορέας. Την επίδειξη μόδας παρακολούθησαν 250 περίπου άτομα, στην πλειοψηφία τους εκπρόσωποι εισαγωγέων και αλυσίδες καταστημάτων.
Η Κορέα δεν είναι μόνο μια πανίσχυρη πλέον οικονομία, με 48 εκατ. κατοίκους υψηλού εισοδήματος, αλλά ειδικά για τη Γούνα είναι μια αγορά με τεράστιες δυνατότητες. Από 1ης Ιουλίου 2011 εφαρμόζεται η συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κορέας, σύμφωνα με την οποία, καταργήθηκε ο δασμός 15% που επιβάλλονταν στα εισαγόμενα ενδύματα γούνας. Επίσης, καταργήθηκε ο δασμός 5% που επιβάλλονταν στα γουνοδέρματα, τα οποία επίσης ενδιαφέρουν τις ελληνικές επιχειρήσεις εξαγωγής fur plates.
Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με τη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών, για να υπάρξει απαλλαγή από τους δασμούς, οι εξαγωγείς πρέπει να ζητούν από τα τελωνεία έναν αριθμό αναγνώρισης τους ως «εγκεκριμένων εξαγωγέων». Αυτό αφορά μόνο στη συμφωνία με την Κορέα και όχι στη γενικότερη αναγνώριση των επιχειρήσεων αυτών. Η ιδέα ήταν ο εξαγωγέας να μην χρειάζεται πιστοποιητικό καταγωγής των προϊόντων, αλλά να μπορεί να πιστοποιεί ο ίδιος την καταγωγή των προϊόντων, αναγράφοντας πάνω στο σχετικό έγγραφο του τον αριθμό της αναγνώρισης του, από το τελωνείο, ως εγκεκριμένου εξαγωγέα. Για αυτό το λόγο οι επιχειρήσεις οι οποίες ενδιαφέρονται να εξάγουν προς τη Νότια Κορέα να έρθουν σε επαφή με τους εκτελωνιστές και λογιστές τους για την έκδοση αυτού του αριθμού αναγνώρισης.
Για ενδύματα με αξία CIF ανά τεμάχιο μεγαλύτερη των 2 εκατ. κορεατικών γουόν, δηλαδή 1350 ευρώ, επιβάλλεται φόρος πολυτελείας 25%. Αυτό ισχύει και για τα κορεατικά προϊόντα και όχι μόνο για τα εισαγόμενα.
Η απαλλαγή από το δασμό δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους Έλληνες γουνοποιούς, έναντι των Κινέζων ανταγωνιστών τους που κυριαρχούν στην αγορά, οι οποίοι εξακολουθούν να επιβαρύνονται με 15% δασμό.
Είναι προφανές ότι διαμορφώνεται μια εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία για να ανοίξει μια νέα σημαντική αγορά που θα βοηθήσει να μειωθεί η πολύ μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής γουνοποιίας από την ρωσική αγορά.
Εκτός από τις δυνατότητες πωλήσεων σε εισαγωγείς και αλυσίδες καταστημάτων, υπάρχει επίσης η δυνατότητα ανάθεσης φασόν σε ελληνικές επιχειρήσεις από μεγάλους Κορεάτες γουνοποιούς, λόγω της απαλλαγής από δασμούς και του ποιοτικού πλεονεκτήματος των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι των κινέζικων ανταγωνιστριών τους.
Κρίνεται σκόπιμο ότι η προώθηση της ελληνικής γούνας, μπορεί να γίνει αποτελεσματικά μόνο με την προβολή μέσα από ένα γενικότερο lifestyle. Αυτό όμως πρέπει να το πράξουμε για την ελληνική γουνοποιία συνολικά. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να χαραχθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική προβολής, η οποία να συνδυάζει ένα ευρύ φάσμα στοιχείων που να πλέκουν ένα ελκυστικό μύθο γύρο από την ελληνική γούνα.
ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ
του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς
«Ο Προφήτης Ηλίας»