NEW YORK TIMES: ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - OlaDeka

NEW YORK TIMES: ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Δεν είμαστε οπαδοί πολιτικών δημοψηφισμάτων με την απλοϊκή λογική του «ναι» ή «όχι» σε περίπλοκα πολιτικά ζητήματα. Αλλά καταλαβαίνουμε απόλυτα τις δυσκολίες που οδήγησαν το Γιώργο Παπανδρέου στο…δημοψήφισμα για το πακέτο διάσωσης», αναφέρει στο editorial η εφημερίδα Νew York Times.

Ακολοθεί ολόκληρο το editorial, όπως το δημοσιεύει η LIFO:

«Σε αυτό το σημείο, δεν είναι καν βέβαιο ότι η κυβέρνησή του θα επιβιώσει αυτή την εβδομάδα από την κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης.

Η Αθήνα έχει μετρητά για να πληρώσει τους λογαριασμούς της μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν δεν περάσει το σχέδιο, τότε έρχεται η σειρά της Ιταλίας και οι δανειστές της θα απαιτήσουν ασφάλιστρα κινδύνου υψηλότερα απ’ όσα η χώρα μπορεί να αντέξει. Η χρεοκοπία μιας τόσο μεγάλης χώρας σαν την Ιταλία, θα κατέστρεφε το ευρώ.

Το χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία θα ήταν τεράστιο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην αγωνία των απλών Ελλήνων και λιγότερη στην αγωνία των ευκατάστατων ευρωπαίων τραπεζιτών. Αντί να προσπαθούν να τιμωρήσουν τους «σπάταλους», θα πρέπει να σκεφτούν τις συνέπειες της καταδίκης της Ελλάδας σε μια χρόνια αρνητική ανάπτυξη, με εκτίναξη των φόρων και της ανεργίας.

Είναι αργά, αλλά ελπίζουμε όχι πάρα πολύ αργά για να αποτραπεί η πλήρης κατάρρευση. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία που εκκρεμεί με την Ελλάδα και να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη.

Και πρέπει επειγόντως να καλύψουν τα κενά που άφησε το σχέδιο διάσωσης, αναζητώντας και τρόπους χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού ταμείου και φροντίζοντας να καλύψουν και τις απώλειες από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η Άνκελα Μέρκελ, ο Νικολά Σαρκοζί και άλλοι σπεύδουν να κατηγορήσουν τους Έλληνες αλλά πρέπει να αναλάβουν και το δικό τους μερίδιο ευθύνης για την κρίση – και να φροντίσουν να διορθώσουν τα πράγματα».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria