"ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ" ΤΑ "ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΑ" ΔΑΝΕΙΑ - OlaDeka

“ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ” ΤΑ “ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΑ” ΔΑΝΕΙΑ

Σε στάση πληρωμών έχουν προχωρήσει οι δανειολήπτες καθώς αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Υπολογίζεται ότι στο σύνολο του έτους θα ρυθμιστούν επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια συνολικού…
ύψους 50 δισ. ευρώ.

Όμως ήδη βρίσκονται στο «κόκκινο» δάνεια ύψους 33 δισ. ευρώ, καθώς οι καθυστερήσεις στο εξάμηνο ξεπέρασαν το φράγμα του 11%, στο σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.
Τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι οι καθυστερήσεις στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες οδεύουν στο 25% (πέρυσι έφτασαν το 20,5%) και είναι η κατηγορία όπου οι τράπεζες προχωρούν σε «κούρεμα» της οφειλής μέχρι και κατά 50%.
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα επιχειρηματικά δάνεια, και ειδικά των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τις καθυστερήσεις να έχουν φτάσει τα επίπεδα του 17% με 19%. Στις περιπτώσεις αυτές οι αναχρηματοδοτήσεις, που έχουν συνοδεύονται με νέους όρους και κυρίως με αυξημένο επιτόκιο είναι η λύση που προτείνουν οι τράπεζες.
Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη οι ανατιμολογήσεις δανείων είναι αναπόφευκτες, λόγω του αυξανόμενου κόστους που προκαλείται από την άνοδο επιτοκίων των καταθέσεων και δεν έχει ακόμη καλυφθεί από την αντίστοιχη άνοδο από τις χορηγήσεις.
Στα στεγαστικά δάνεια επίσης παρατηρείται αύξηση στις καθυστερήσεις, καθώς η οικονομική πίεση που έχουν δεχθεί τα νοικοκυριά αντανακλάται στην ροή εξυπηρέτησης της οφειλής. Στις περιπτώσεις αυτές, έχουν ενεργοποιηθεί τα προγράμματα περιόδου χάριτος, επιμήκυνσης της διάρκειας ή πληρωμής μόνο
τόκων.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria