Απόψε «κλειδώνουν» τα νέα σκληρά μέτρα - OlaDeka

Απόψε «κλειδώνουν» τα νέα σκληρά μέτρα

Απόψε στις 20:00 θα συνεχιστεί η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αργά τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της σήμερα προκειμένου να μπορέσει να λάβει την επόμενη δόση των 8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

«Το κλίμα ήταν καλύτερο από αυτό που περιμέναμε», δήλωσε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη που είχε την χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τους ελεγκτές της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία και ελπίζουμε να καταλήξουμε αύριο. Η κυβέρνηση θα κάνει ανακοινώσεις το πιο πιθανόν την Τετάρτη, μετά από κυβερνητική σύσκεψη. Θα συνεχίσουμε αύριο τις συζητήσεις» ανέφερε.

Τα μέτρα που θα πέσουν στο τραπέζι της αποψινής τηλεδιάσκεψης, αφορούν σε:

– Απολύσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου και στον στενό δημόσιο τομέα
– Αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων που θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία
– Μείωση συντάξεων σε όσους είναι κάτω των 60 και λαμβάνουν πάνω από 1.500 ευρώ
– Νέα μείωση αφορολόγητου
– Εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης

Προκειμένου να ανταποκριθούμε αυτή τη φορά στις απαιτήσεις των δανειστών μας, οι υπουργοί δέχονται ισχυρές πιέσεις για περικοπές δαπανών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το υπουργείο Οικονομικών έχουν σταλεί ενημερωτικά σημειώματα προς όλα τα υπουργεία, τα οποία περιλαμβάνουν το ύψος των εξαντλητικών περικοπών που θα πρέπει να εφαρμόσουν οι υπουργοί, ακόμη και στην Υγεία και την Παιδεία.

Οι περικοπές αυτές αντιστοιχούν σε απαιτήσεις της τρόικας και έχουν χαρακτήρα μόνιμων περιστολών και όχι εκτάκτων μέτρων για την αντιμετώπιση της τρύπας του ελλείμματος.

Υπό την έννοια αυτή, οι πιέσεις της τρόικας αφορούν όχι απλώς την τήρηση των δεσμεύσεων του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και όσα θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον νέο προϋπολογισμό που θα αρχίσει να συζητείται σε λίγες ημέρες και εν συνεχεία στην επόμενη επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Στα υπουργικά γραφεία τέλος, θεωρείται πλέον βέβαιη η εγκατάσταση τοποτηρητών οι οποίοι θα ελέγχουν την αποτελεσματικότητα των υπουργών.

Κάτι τέτοιο θα σημάνει ότι την παρακολούθηση κάθε υπουργείου θα αναλάβουν εκπρόσωποι της τρόικας, ενδεχομένως και με φυσική παρουσία, γεγονός που ενδεχομένως να αποδειχθεί καταλυτικό για την τροπή και των πολιτικών εξελίξεων.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria