Αρμαγεδδών νέων μέτρων: Μέχρι το 2014 το τέλος ακινήτων – Μειώσεις στις συντάξεις και στις 5.000 το αφορολόγητο

Αρχική » Διάφορα » Αρμαγεδδών νέων μέτρων: Μέχρι το 2014 το τέλος ακινήτων – Μειώσεις στις συντάξεις και στις 5.000 το αφορολόγητο

– Για φέτος μόνο θα μπουν σε εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι στο δημόσιο
– Για τους συνταξιούχους κάτω των 55, «ψαλίδι» 40% στα ποσά άνω των 1000 ευρώ
– Ήδη αποφάσισαν να επιβάλλουν εισοδηματικά κριτήρια στα επιδόματα των πολυτέκνων
– Αναμένεται γραπτή ανακοίνωση με το σύνολο των μέτρων
– ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Ε. Βενιζέλος δεν ήθελε να ανακοινωθούν σήμερα τα

μέτρα – Αντίθετος ο Λοβέρδος
Αποφασίστηκαν όλα τα σκληρά μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα στις δύο τηλεδιασκέψεις και τα οποία συζητήθηκαν και σήμερα στην μαραθώνια κυβερνητική σύσκεψη. 


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει πως αποφασίστηκε φέτος μόνο να μπουν σε εφεδρεία 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι εκ των οποίων υπολογίζεται ότι το 20% θα απολυθεί. Επίσης, αποφάσισαν περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ.

Θα μειωθούν κατά 20% οι συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ το μήνα και ο υπολογισμός του συγκεκριμένου ποσοστού θα γίνεται για το επιπλέον των 1.200 ευρώ ποσό. Για τους συνταξιούχους που είναι κάτω των 55 ετών, η μείωση θα είναι 40%. Μείωση του εφάπαξ και για το δημόσιο τομέα και για τον ιδιωτικό από 20% έως 30%.

Επίσης εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο του 2012, σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt. Πέρα από όλα τα αυτά τα νέα μέτρα, η κυβέρνηση αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο και για νέα μέτρα, καθώς αναμένεται να αναθεωρηθεί το μεσοπρόθεσμο.

Επισήμως, αύριο ο κ.Βενιζέλος θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πιθανότατα για να τον ενημερώσει. Ανεπισήμως λέγεται οτι δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να πάει τελικά στη Νέα Υόρκη για να μιλήσει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Επισήμως γνωρίζουμε οτι το σαββατοκύριακο ο κ.Βενιζέλος θα είναι στην Ουάσινγκτον όπου πιθανότατα θα πάρει το τελικό ΟΚ από την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Ανεπισήμως, κάποιοι λένε οτι τα μέτρα μάλλον θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Μομφή Βενιζέλου στους υπουργούς

Μίλησε ευθέως για νέα μέτρα, είπε οτι θα τα επιβάλλει με πόνο ψυχής και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει εμμέσως πλην σαφώς την τρόικα για όλα όσα έχει κάνει για εμάς. Κι αυτό ήταν μια ευθεία μομφή προς τους συναδέλφους του υπουργούς, οι οποίοι αν είχαν κάνει όλα όσα έπρεπε δεν θα ήμασταν τώρα σ’ αυτή την κατάσταση.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης έστρωσε το χαλί για όσα περιμένουμε να ανακοινωθούν από τον ίδιο άγνωστο πότε. Πάντως το παιχνίδι των διαρροών καλά κρατεί με πληροφορίες για ακραία μέτρα όπως το μόνιμο τέλος στα ακίνητα ή την αναβολή εφαρμογής της εξίσωσης του φόρου στα καύσιμα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν οτι μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής αναμένεται μια δήλωση του πρωθυπουργού, ίσως και του κ. Βενιζέλου, αλλά σε πολιτικό επίπεδο. Όπως λένε από την στιγμή που δεν έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία με την τρόικα, δεν μπορούν να ανακοινώσουν τίποτα επίσημα.

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στη Βουλή με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εξηγώντας ότι τα νέα συμπληρωματικά του Μεσοπρόθεσμου μέτρα, πρέπει να ληφθούν όχι για να ανεβάσουν τον πήχη των δημοσίων εσόδων αλλά για να υποκαταστήσουν μέτρα που είχαν υπολογιστεί με πιο αισιόδοξο τρόπο. Ομολόγησε δηλαδή την αποτυχία του!

«Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνες –είπε- προσθέτοντας όμως ότι δεν θα είναι εύκολες, θα είναι οδυνηρές ενώ δεσμεύτηκε ότι « αν μπορούμε να κάνουμε κάτι ώστε μια λύση να είναι λιγότερο επώδυνη να είστε βέβαιοι ότι θα εξαντλήσουμε τα όρια».

Ο υπουργός έκανε και αυτοκριτική για την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα υποστηρίζοντας ότι είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και αντιπολιτεύσεων ενώ εκτίμησε ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση ούτε δημοκρατικά μέσα από εκλογές, και αναρωτήθηκε τι θα πει ο κ. Σαμαράς που μιλά για επαναδιαπραγμάτευση.

Στο σημείο αυτό ο κ.Βενιζέλος είπε: “Χωρίς τον έλεγχο της τρόικας τα δημοσιονομικά θα είχαν εκτροχιαστεί”.

Έκανε επίσης την διαπίστωση οτι «ο ελληνικός λαός ταλαιπωρείται, η χώρα είναι στεναχωρημένη, απογοητευμένη κι απαισιόδοξη είναι όμως αξιοπρεπής κι υπερήφανη»...

Στη συνέχεια ομολόγησε για ακόμα μια φορά την αποτυχία λέγοντας : «Επαναλαμβάνω ότι μας εκβιάζουν οι αγορές, και μας ταπεινώνουν οι καταστάσεις. Το να δημιουργούμε κάθε μέρα μία ζοφερή ατμόσφαιρα, είναι μία ψυχολογική επιβάρυνση που επιδεινώνει την ψυχολογική κατάσταση».

Aργά το βράδυ της Τρίτης ελληνική κυβέρνηση και τρόϊκα δήλωσαν ικανοποιημένοι (ίσως είναι και οι μόνοι) για τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, κανείς δεν έχει πει ξεκάθαρα ποια είναι η συμφωνία.

newsit.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια