Νέο σύγχρονο εκθετήριο 13.000 τμ στην Καστοριά‏ - OlaDeka

Νέο σύγχρονο εκθετήριο 13.000 τμ στην Καστοριά‏

Ένα όνειρο χρόνων των γουνοποιών της Καστοριάς για τη δημιουργία ενός μόνιμου εκθετηρίου γούνας γίνεται πραγματικότητα. Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς “Ο Προφήτης Ηλίας” υπογράφει με την ΕΤΒΑ την αγορά οικοπέδου 22 στρεμμάτων στο ΒΙΠΑ Καστοριάς.
Εκεί θα κατασκευαστεί ένα σύγχρονο εκθετήριο 13.000 τμ(σιδηροκατασκευή), μια επένδυση ύψους 3 εκατ.ευρώ με στόχο να είναι έτοιμο το 2012 να φιλοξενήσει την 37η Διεθνή Έκθεση Γούνας.

Όπως τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Ηρακλής Καλλισθένης, επιδιώκεται η ενίσχυση της επένδυσης σε ποσοστό 50% από τον αναπτυξιακό νόμο και ήδη ετοιμάζεται ο σχετικός φάκελος.

Η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της γουνοποιίας στο ΒΙΠΑ σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του καθέτου άξονα Κορομηλιάς- Κρυσταλλοπηγής αναμένεται να προσδώσει μια νέα επενδυτική διάσταση στην περιοχή. Εξάλλου, ο αέρας που πνέει για την ελληνική γούνα, έναν κλάδο κατά 100% εξαγωγικό είναι πλέον ιδιαίτερα ευνοϊκός καθώς εν μέσω κρίσης και παρά τη μεγάλη αύξηση στις τιμές των δερμάτων κατά 30-40% οι εξαγωγές ακολουθούν ανοδική πορεία.

Η Καστοριά αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγικό κέντρο γούνας στο δυτικό κόσμο, με μοναδικό άμεσο ανταγωνιστή την Κίνα. Βασικοί πελάτες της ελληνικής γούνας είναι οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μάλιστα ήδη στο Ντουμπάι έχουν επεκτείνει την εμπορική δράση τους δεκάδες επιχειρήσεις από την Καστοριά και τη Σιάτιστα.

Θετικά είναι σύμφωνα με τον κ.Καλλισθένη και τα μηνύματα από τον τομέα των μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων(μόνο μινκ), οι οποίες ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια και τα τελευταία χρόνια αυξάνονται. Σήμερα παράγονται από περίπου 39 φάρμες 1 εκατ.δέρματα και εκτιμάται ότι σε ένα χρόνο ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί. «Η Καστοριά μπορεί να αποτελέσει κέντρο παραγωγής δερμάτων με πολλά οφέλη σε ό,τι αφορά το πρωτογενές συνάλλαγμα αλλά και την απασχόληση σε μια περιοχή που πλήττεται από την ανεργία. Με 2 εκατ. δέρματα θα έχουμε φθάσει σε καλά επίπεδα. Η Δανία παράγει 14 εκατ. δέρματα, η Φινλανδία 3 εκατ. και η Αμερική μαζί με τον Καναδά 8 εκατ.δέρματα», αναφέρει ο κ.Καλλισθένης, ο οποίος δεν αποκλείει η εκτροφή να επεκταθεί αργότερα και στις αλεπούδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο κλαδικοί φορείς γούνας του νομού Καστοριάς, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών “Ο Προφήτης Ηλίας” και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών φαίνεται ότι αφήνουν στην άκρη τις διαφωνίες τους με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα που θα εκπροσωπεί όλους τους γουνοποιούς σε τοπικό επίπεδο έτσι ώστε να υπάρχει συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου και ενιαία διεκδίκηση στην υλοποίηση των αιτημάτων τους.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria