ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΜΕ TA 3/4 THΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Αρχική » Διάφορα » ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΜΕ TA 3/4 THΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Με την αποδοχή των δύο από τους τρεις όρους που έθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, ψηφίστηκε σήμερα επί της αρχής από τα δύο μεγάλα κόμματα, ο νόμος-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση. «Σήμερα γράφτηκε ιστορία. Για πρώτη φορά τα 3/4 της βουλής (250+ βουλευτές) υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την…

Ανώτατη Εκπαίδευση», ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου μέσω twitter. 
Εν τω μεταξύ, ένταση προκλήθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που οργανώνωσαν στα Προπύλαια φοιτητικοί σύλλογοι και καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διεμήνυσαν μετά το μεσημέρι στην κυρία Διαμαντοπούλου ότι επιθυμούν αλλαγές για «να διευκολυνθούν στην τοποθέτηση τους».

 Η κυρία Διαμαντοπούλου αποδέχθηκε τους όρους για την πλήρη κατάργηση του ασύλου αλλά και την επιλογή των υποψήφιων πρυτάνεων μετά από ψηφοφορία των καθηγητών επί «λίστας» μεταξύ των 2 ή 3 πρώτων που θα προκύψουν από διεθνή διαγωνισμό. Βέβαια, η πρόταση αυτή ήταν το βασικό «σενάριο» που συζητιόταν τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ των δύο πλευρών. 
«Η μεγαλύτερη πρόκληση για την εποχή μας αλλά και το νομοσχέδιο είναι να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση» είπε η κυρία Διαμαντοπούλου. Αποτέλεσμα της συναίνεσης που επετεύχθη ήταν να αποσύρει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης το αίτημα του για διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου. «Το άσυλο όπως το γνωρίζαμε καταργείται και στο πανεπιστήμιο θα ισχύει πλέον ότι και σε όλους τους δημόσιους χώρους» είπε στην ομιλία της η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και μίλησε για «κατάχρηση» και «διαστρέβλωση» του θεσμού τα προηγούμενα χρόνια. 

Στο θέμα των Συμβουλίων Διοίκησης η κυρία Διαμαντοπούλου είπε ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια πρόταση που θα ενώσει τις δυνάμεις του κοινοβουλίου». Και ανέφερε την επιλογή των 2 ή 3 πρώτων υποψηφιοτήτων για την θέση του πρύτανη από τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης μετά από διεθνή διαγωνισμό επί των οποίων θα ψηφίζουν τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ.
 Στο θέμα της συμμετοχής των φοιτητών κατά 5% στην επιλογή πρυτάνεων που είχε ζητήσει η ΝΔ, η κυρία Διαμαντοπούλου ήταν κάθετα αρνητική, καθώς όπως είπε το σώμα των φοιτητών είναι πολύ σημαντικό αλλά «δεν μπορούν να ασκούν διοίκηση και συνδιοίκηση». Επ’ αυτού ο εισηγητής της ΝΔ υποχώρησε ζητώντας από την υπουργό Παιδείας να επαναφέρει το θέμα εντός του Σεπτεμβρίου και σε κάθε περίπτωση δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα το επιλύσει. 
Η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη πρότεινε την αποκατάσταση του Τμήματος ως βασικής ακαδημαϊκής μονάδας και την εκλογή των πρυτάνεων και των αντιπρυτάνεων από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, μέσα από λίστα που θα καταστρώνεται από το Συμβούλιο -πρόταση παρόμοια εκείνης του Σπύρου Βούγια (ΠΑΣΟΚ), την οποία χθες, είχε στηρίξει η Νέα Δημοκρατία. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι απόψεις του βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κώστα Καρτάλη, καθώς και της βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Χρύσας Αράπογλου . Η προθυμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει υπό όρους το νομοσχέδιο, όπως εκφράστηκε χθες από τον εισηγητή του κόμματος Άρη Σπηλιωτόπουλο, επαναβεβαιώθηκε και σήμερα με μεγαλύτερη ένταση.
 Είχε προηγηθεί η πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας από τον ΛΑΟΣ, «προκειμένου να δούμε ποιοι έχουν το σθένος να στηρίξουν μια πράγματι μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ) υποστήριξε πως το κόμμα του οφείλει να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς προωθεί τρεις βασικές αρχές, που εκείνος υποστηρίζει την πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την ουσιαστική αυτονομία των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και την κατάργηση της φοιτητικής συμμετοχής στην διοίκηση.

 Μετά από τις τοποθετήσεις αυτές, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ζήτησε «συμβιβασμό» με την κυβέρνηση. Αποστασιοποιούμενος από το επιχείρημα του κόμματός του περί μη διεξαγωγής «ουσιαστικού διαλόγου» με την ακαδημαϊκή κοινότητα, παραδέχθηκε τις «πολλές και φιλότιμες προσπάθειες της υπουργού Παιδείας» και της ΝΔ για την επίτευξη συναίνεσης. «Ναι» ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία. «Όχι» ψήφισαν τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά). Aλ. Παπαρήγα: Ευχόμαστε ο νόμος να μην εφαρμοστεί «Ευχόμαστε αυτός νόμος να μην εφαρμοστεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση, με τον όρο ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινωνίας, των φοιτητών και των πανεπιστημιακών», τόνισε νωρίτερα κατά την ομιλία της η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η κα Παπαρήγα επέκρινε τον πρωθυπουργό για τους χαρακτηρισμούς του ότι έχουμε ένα σοβιετικό τύπου εκπαιδευτικό σύστημα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Παπανδρέου «είτε είναι μακριά νυχτωμένος, είτε σκόπιμα αλλοιώνει την πραγματικότητα, προκειμένου, με ιδεολογική τρομοκρατία, να κάμψει τις κοινωνικές, φοιτητικές και πανεπιστημιακές αντιδράσεις». «Η θέση του ΚΚΕ είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις κι αυτός ο νόμος να μην εφαρμοστεί στο σύνολο του. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτό έρχεται εναντίον της δημοκρατίας. Και με τους κανόνες, όμως, της αστικής δημοκρατίας έχουν δικαίωμα οι κοινωνικές ομάδες να αντιπαλέψουν για ανατροπές», σημείωσε η κα Παπαρήγα και επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας: «Έχετε εύκολη τοποθέτηση. Όσοι είναι αντίθετοι με το δικό σας νόμο, βαφτίζονται συντηρητικοί. Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι και κοιτάμε μπροστά». 
Στη συνέχεια η κα Παπαρήγα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της αναδιάρθρωσης των σπουδών, χαρακτηρίζοντάς το ως εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, «εξίσου σοβαρό όπως και η κατάργηση της δημόσιας παιδείας», ενώ μίλησε και για συστηματική προσπάθεια που γίνεται επί χρόνια, μέσα από τα κοινοτικά προγράμματα και τους μηχανισμούς, να βγει ένα επιστημονικό προσωπικό πλήρως υποταγμένο και ενσωματωμένο στα γρανάζια της βάρβαρης ιδεολογίας του καπιταλιστικού συστήματος. Η γγ του ΚΚΕ επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην ΝΔ, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις που ήταν υπέρ της ΕΟΚ έκανε λόγο για φοβερό φυτώριο σκανδάλων, για τα οποία τα ίδια κόμματα, που στήριξαν αυτό το σύστημα, κάνουν σήμερα κριτική και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί, όλων των πανεπιστημίων, όχι μόνο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια