Προς πώληση σε ιδιώτες οι πρώτες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, πιθανόν αυτές στο Αμύνταιο! - OlaDeka

Προς πώληση σε ιδιώτες οι πρώτες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, πιθανόν αυτές στο Αμύνταιο!

Προχωρά το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα με την προώθηση της πώλησης λιγνιτικών εργοστασίωνπαραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ σε ιδιώτες!
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, πρόκειται να πωληθούν 2 ή 3 μονάδες λιγνίτη, το πιθανότερο αυτοί στοΑμύνταιο Φλώρινας. Αυτή η πρόταση αναμένεται να

 περιληφθεί στην πρόταση της κυβέρνησης προς την ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή για την αγορά λιγνίτη στη χώρα μας.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι εκτός από την πώληση μονάδων, η πρόταση θα περιλαμβάνει την μακροχρόνια ενοικίαση σε ιδιώτες ενός ορυχείου λιγνίτη του Δημοσίου στη Βεύη του Νομού Φλώρινας, καθώς και ανταλλαγές ενέργειας μονάδων της ΔΕΗ με ισόποσης ποσότητας ενέργεια από άλλες πηγές (όπως φυσικού αερίου), εταιρειών ηλεκτρισμού γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία.
Αρχικά, η Κομισιόν ζητούσε οι ανταλλαγές να αφορούν το 40% του συνόλου της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, θέση από την οποία δείχνει να έχει υπαναχωρήσει. Όσον αφορά τις δυο μονάδες του Αμυνταίου έχουν τοπλεονέκτημα ότι τροφοδοτούνται από «δικό τους» ορυχείο, το οποίο προφανώς σε περίπτωση πώλησής τους θα τις συνοδεύσει, πιθανότατα μέσω μακροχρόνιας σύμβασης εκμετάλλευσης. Οι δυο μονάδες, σύμφωνα με τα Νέα, ανήκουν σε αυτές που θα πρέπει να αποσυρθούν έως το 2014 λόγω της ποσότητας ρύπων που εκπέμπουν και γι? αυτό χρειάζονται εκσυχρονισμό. Σύμφωνα με το σχέδιο παραχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση σε ιδιώτη θα υπάρξει και για το λιγνιτικό κοίτασμα της της Βεύης, γεγονός που επισύρει μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι η προκάτοχος του κ. Παπακωσταντίνου, Τίνα Μπιρμπίλη, μαζί με τον ίδιο ως υπουργό Οικονομικών τότε, είχαν αποστείλει προ μηνών επιστολή στην Κομισιόν, ζητώντας της να παγώσει η διαδικασία ανταλλαγών ενέργειας ενόψει της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, με επιχείρημα ότι δεν πρέπει να αποδυναμωθεί η ΔΕΗ παραχωρώντας το 40% της λιγνιτικής της παραγωγής, εφόσον βρίσκεται προς πώληση.
Η Κομισιόν έδωσε στην κυβέρνηση παράταση μερικών μηνών, στη διάρκεια των οποίων η τελευταία κατέληξε στο σημερινό μοντέλο. Στις προθέσεις Παπακωσταντίνου είναι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ να προχωρήσει κανονικά, όχι μέσω του Χρηματιστηρίου όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά μέσω της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, ανεξάρτητα από την πώληση ή όχι των εν λόγω μονάδων.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria