Η παγκόσμια κρίση πίνει το αίμα των διεθνών αγορών – Κινδυνεύει το ευρώ – Τεράστιες οι συνέπειες για την Ελλάδα - OlaDeka

Η παγκόσμια κρίση πίνει το αίμα των διεθνών αγορών – Κινδυνεύει το ευρώ – Τεράστιες οι συνέπειες για την Ελλάδα

– Κραχ στις χρηματαγορές.-3,72% στην Ιαπωνία, -4,31% στις Η.Π.Α ο Dow Jones, 15 χρόνια πίσω το Ελληνικό Χρηματιστήριο, Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 σημειώνει βουτιά 3%
– Συνθλίβουν καθημερινά κάθε υψηλό ρεκόρ τα spreads σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία
– ΕΚΤ: Είτε οι πολιτικοί θα πάρουν αποφάσεις είτε ευρώ τέλος – Έκτακτη συνομιλία Μέρκελ Σαρκοζί Θαπατέρο
– Φόβοι μήπως ακυρωθεί η μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων
Όλοι πίστευαν πως παραδοσιακά, όπως κάθε Αύγουστο, οι αγορές θα ηρεμούσαν με τον κόσμο να έχει το νου του στις διακοπές.Ίσως και να έκαναν την πιο λαθεμένη εκτίμηση στα χρονικά της παγκόσμιας οικονομικής ιστορίας.Η παγκόσμια ύφεση δεν κάνει διακοπές αλλά βυθίζει στο κόκκινο τα χρηματιστήρια σε κάθε άκρη της γης.

Οι επενδυτές τρομοκρατημένοι από την κρίση χρέους και την εικόνα της αμερικανικής οικονομίας ξεπουλάνε όσο όσο και με το καλημέρα ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 σημειώνει βουτιά 3% στις 235,98 μονάδες.
Αυτή την ώρα βαθαίνει η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις απώλειες του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να φθάνουν το 3,43%, του Παρισιού το 2,25%, της Φρανκφούρτης το 3,57%, του Μιλάνου το 3,89%, της Μαδρίτης 3,89% και της Ελβετίας το 2,70%.

Στην Ιαπωνία με πτώση κατά 3,72% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο αφού ο δείκτης Νικκέι υποχώρησε κατά 359,30 μονάδες και έκλεισε στις 9.299,88 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Η χρηματιστηριακή καταιγίδα είχε προηγουμένως κατεδαφίσει τις Η.Π.Α με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να χάνει πεντακόσιες δώδεκα μονάδες, δηλαδή πτώση – 4,31% της αξίας του, ενώ ο δείκτης μετοχών προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq κατρακύλισε στο -5,08%.

Ενδεικτική είναι η δήλωση κορυφαίου αμερικανού αναλυτή: ”Σε μία συνεδρίαση χάθηκε το μεγαλύτερο τμήμα των κερδών ΟΛΗΣ της χρονιάς”.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου βυθίστηκε -5,9% στα 86,52 δολ. ανά βαρέλι, σε χαμηλό Φεβρουαρίου 2010 και η τιμή του χρυσού υποχώρησε -0,5%.

Η αγωνία μπροστά στις εξελίξεις, έκανε τον Luc Coene, μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας να ”ξεχάσει” τους τρόπους του και τη διπλωματική ορολογία, λέγοντας τα πράγματα ωμά:”Είτε οι πολιτικοί παίρνουν αποφάσεις είτε ευρώ, τέλος”.

Όλα αυτά τελικά ανάγκασαν την Γερμανίδα Καγκελάριο να ”χαλαλίσει” λίγα λεπτά από τις διακοπές της για να επικοινωνήσει, ΕΚΤΑΚΤΩΣ, τηλεφωνικά με τον Σαρκοζί και το Θαπατέρο για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Οι επιπτώσεις του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα είναι ανυπολόγιστες, διαψεύδοντας αυτούς που έλεγαν πως είναι καλύτερα η χώρα μας να βγει από το ”κάδρο”.
Δεν είναι μόνο πως το Χρηματιστήριο μας κινδυνεύει να πάει σε τριψήφιο νούμερο και τα spreads να πιάσουν πάλι επίπεδα ρεκόρ.
Ο εφιάλτης είναι μήπως οι εξελίξεις από την παγκόσμια ύφεση εμποδίσουν ήα ακόμα και ακυρώσουν τη μετακύλιση, το rollover των ελληνικών ομολόγων.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria