Την Πέμπτη σε εφαρμογή ο νέος ΦΠΑ στην εστίαση - OlaDeka

Την Πέμπτη σε εφαρμογή ο νέος ΦΠΑ στην εστίαση

Αλαλούμ έχει προκληθεί στην αγορά ενόψει της επιβολής από την 1 Σεπτεμβρίου του αυξημένου ΦΠΑ 23% τριών «ταχυτήτων» στα ξενοδοχεία και δύο «ταχυτήτων» στα καταστήματα τροφίμων. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει μέχρι αύριο να έχουν
προετοιμαστεί για τη διατήρηση και των τριών συντελεστών ΦΠΑ 6,5%, 13% και 23%, ενώ μπερδεμένοι για τον ΦΠΑ ισχύει…

…στα προϊόντα που καταναλώνουν εμφανίζονται και οι καταναλωτές. Με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ο νέος ΦΠΑ θα ισχύσει ως εξής:

Στα ξενοδοχεία

Για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προβλέπεται ένα τριπλό σύστημα υπολογισμού του ΦΠΑ 23% και 6,5% που θα ισχύσει τόσο για ξένους όσο και για Έλληνες. Πιο συγκεκριμένα,

• Ο πελάτης που θα επιλέξει διαμονή με πρωινό θα επιβαρύνονται με τον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ 23% για το 5% της τιμής ως αντιπαροχή για το πρωινό και για το υπόλοιπο 95% της τιμής θα ισχύει ο ΦΠΑ 6,5%.

• Ο πελάτης που θα επιλέξει διαμονή με ημιδιατροφή θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23% για το 15% της συνολικής τιμής και με ΦΠΑ 6,5% για το υπόλοιπο 85% της τιμής.

• Για all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.) ο πελάτης θα καταβάλει ΦΠΑ 23% για το 30% της τιμής και 6,5% για το υπόλοιπο 60% της τιμής.

 
Εμπορικά καταστήματα

Στις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας θα εφαρμόζονται και οι δύο συντελεστές ΦΠΑ 23% και13%. Ο κανονικός συντελεστής 23% στην παράδοση ή επιτόπια κατανάλωση έτοιμου φαγητού και ο μειωμένος 13% στην πώληση συσκευασμένων τροφίμων.

Για τα τυποποιημένα είδη διατροφής που είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση ισχύει ο μειωμένος συντελεστής 13%. Τέτοια προϊόντα είναι για παράδειγμα : κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη, κ.λπ.), καθώς και είδη διατροφής που παρουσιάζονται σε μεγάλες συσκευασίες ή μεγάλες ποσότητες και διατίθενται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες, όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια.

Ωστόσο το σάντουιτς που τοποθετείται σε πλαστική ή άλλη συσκευασία υπάγεται στον ΦΠΑ 23% γιατί δεν θεωρείται τυποποιημένο προϊόν.

Στον μειωμένο συντελεστή 13% συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης.

Η παράδοση ψωμιού συνεχίζει να υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%). Στον ίδιο συντελεστή συνεχίζουν να υπάγονται και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής.

 
Παραδείγματα

Μία επιχείρηση που εμπορεύεται διαφορετικά είδη αγαθών ή παρέχει διαφορετικά είδη υπηρεσιών και ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας που αφορά την κύρια δραστηριότητά της, υποχρεούται να εφαρμόζει τον κατά περίπτωση συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος ισχύει για κάθε συγκεκριμένο αγαθό ή κάθε συγκεκριμένη υπηρεσία.

• επιχείρηση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει τον μειωμένο συντελεστή, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή 23%,

• σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή (μειωμένο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής) και τον κανονικό συντελεστή 23% για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.

 
Αντιδρούν οι εστιάτορες

Να σταματήσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο ή να συγκεντρώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους και να τα καταθέσουν στο υπουργείο Οικονομικών, σχεδιάζουν οι εστιάτορες.

Αυτό αναφέρθηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση των σωματείων- μελών της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.), με μοναδικό θέμα συζήτησης τη στάση του κλάδου και ενδεχόμενες κινητοποιήσεις και αντιδράσεις μετά τη μετάταξη του ΦΠΑ.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων του κλάδου υπογράμμισαν ότι το μέτρο θα επιφέρει χιλιάδες «λουκέτα» σε επιχειρήσεις του κλάδου και αύξηση της ανεργίας. Η γενική συνέλευση συνεχίζεται και η οριστική απόφαση για τη θέση του κλάδου αναμένεται το απόγευμα.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria