Φτώχεια στα φετινά Πρέσπεια... - OlaDeka

Φτώχεια στα φετινά Πρέσπεια…

Tα φετινά «Πρέσπεια» είναι τα πιο λιτά στην ιστορία τους. Αρχικά υπήρξε σκέψη να μην πραγματοποιηθούν. Τελικά, με ελάχιστα χρήματα, κυρίως για τα έξοδα των μουσικών, της μεταφοράς, διαμονής, διατροφής των συμμετεχόντων αφιλοκερδώς ποιητών, λογοτεχνών, καθηγητών, θα πραγματοποιηθούν, αλλά θα περιλάβουν τρεις μόνον εκδηλώσεις.

Στις 26/8 ένα αφιέρωμα με τίτλο «Από τον Παπαδιαμάντη στον Ελύτη», στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος θα «γεφυρώσει» αυτές τις δύο κορυφαίες μορφές της λογοτεχνίας μας. Ο Δημήτρης Μαρωνίτης θα διαβάσει αποσπάσματα από το εξαίσιο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, «Μαρία Νεφέλη». Μαζί του θα απαγγείλλει η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου. Ο Κώστας Καζάκος, μυημένος στη μαγεία των Πρεσπών, θα διαβάσει Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Ο Κώστας Τσιάνος θα διαβάσει το αριστούργημα του Σκιαθίτη λογοτέχνη «Ονειρο στο κύμα». Ο Γιώργος Χρονάς θα διαβάσει αποσπάσματα από τα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη «Δυτικά της λύπης», «Τα ελεγεία της οξώπορτας» και το «Εκ του πλησίον». Συμμετέχει, επίσης, ο Σπύρος Παπαδόπουλος.

Η βραδιά θα περιλάβει και αριστούχους αποφοίτους του Ωδείου Φλώρινας που θα παίξουν στα ιντερμέδια, ενώ χορωδία θα ερμηνεύσει τραγούδια από τα «Ρω του έρωτα» και τις «Μικρές Κυκλάδες» του Ελύτη. Σηματωρός και κήρυκας στην έναρξη της εκδήλωσης θα είναι ο Παντελής Στόικος, που συνδυάζει τον ήχο των τραγουδιών του χωριού του Πολυπόταμος με ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιρροές του. Σκηνοθετική επίβλεψη Σοφίας Σπυράτου.


Στις 27/8, ο Σταμάτης Κραουνάκης, στον Αγιο Αχίλλειο, θα παρουσιάσει, με τέσσερις μουσικούς και δυο – τρία μέλη της «Σπείρας- Σπείρας», το μουσικοθεατρικό «55» που παίχθηκε το χειμώνα στην «Αθηναΐδα».

Η τρίτη εκδήλωση θα είναι αποκεντρωμένη. Γύρω στις 11 με 12 Σεπτεμβρίου, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος, η «Ορχήστρα του δρόμου» και εκλεκτοί ερμηνευτές θα δώσουν μια «διονυσιακή» συναυλία.

Η εκδήλωση αυτή θα έχει και κάτι άλλο σημαντικό. Μια πρώτη παρουσίαση (του χρόνου θα γίνει η ολοκληρωμένη), των ευρημάτων της αρχαιολογικής σκαπάνης, στις όχθες της Βεγορίτιδας και στα πρανή του Καϊμακτσαλάν, που κρύβουν τα μεγάλα μυστικά των λιμναίων οικισμών και της Πρωτομακεδονίας.

Τέλος, τρεις υποτροφίες θα δοθούν σε Φλωριναίους καλλιτέχνες που αρίστευσαν στην Ελλάδα και τη Βιέννη.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria