Λυμένα πλέον τα χέρια του Ραγκούση για πλήρη απελευθέρωση των ταξί. - OlaDeka

Λυμένα πλέον τα χέρια του Ραγκούση για πλήρη απελευθέρωση των ταξί.

«Λυμένα» είναι πλέον τα χέρια του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Ραγκούση να προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση του κλάδου των ταξί καθώς, μετά την έγκριση των σχεδιασμών του, που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό, η απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας, η οποία τάσσεται υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης όλων των επαγγελμάτων, αίρει και τα τελευταία εμπόδια.

Βέβαια άγνωστο παραμένει ποια…θα είναι η αντίδραση των αυτοκινητιστών καθώς η αναστολή των κινητοποιήσεων τους, που αποφασίστηκε στις αρχές του μήνα, λήγει σε λίγες ημέρες, ενώ η αναμόχλευση του θέματος, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, αναζωπυρώνει και την υποβόσκουσα κόντρα ανάμεσα στον νυν και τον τέως υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ κκ. Ραγκούση και Ρέππα.

Αποκλείεται η διατήρηση κλειστών επαγγελμάτων

Η απόφαση του ΣτΕ, που αναμένεται να εκδοθεί σύντομα, ανοίγει το δρόμο για την άρση περιορισμών στις αδειοδοτήσεις της διοίκησης.

Το ΣτΕ στο σκεπτικό της απόφασής επικαλείται το άρθρο του Συντάγματος περί επαγγελματικής ελευθερίας, δηλαδή ελεύθερης επιλογής και άσκησης επαγγέλματος, και ως εκ τούτου αποκλείει τη διατήρηση κλειστών επαγγελμάτων για οποιουσδήποτε λόγους.

Συγκεκριμένα βασίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος με το οποίο κατοχυρώνεται η προσωπική και οικονομική ελευθερία ως ατομικό δικαίωμα, ειδικότερη εκδήλωση της οποίας αποτελεί η ελευθερία επιλογής και ασκήσεως ορισμένου επαγγέλματος.

Το ανώτατο δικαστήριο με την απόφαση του δικαιώνει τους προσφεύγοντες που ζητούσαν το άνοιγμα των του επαγγέλματος των φορτηγών δημόσιας χρήσης ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την άρση όλων των διοικητικών περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα.

Η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην νομοθέτηση της απελευθέρωσης των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων και από τις 2 Ιουλίου έχει τεθεί σε εφαρμογή ο σχετικός νόμος, τον οποίο έχει επικαλεστεί πολλές φορές ο κ. Ραγκούσης. Ωστόσο σε εκκρεμότητα παραμένουν διάφορες ερμηνευτικές λεπτομέρειες, που δεν καθορίστηκαν με προεδρικά διατάγματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει νομικό κενό σε σχέση με την λειτουργία ορισμένων επαγγελματικών κλάδων όπως πχ των ταξί.

Πλήρης απελευθέρωση αλλά με κανόνες

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία έρχεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο χρονικό σημείο, λίγο πριν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις για την απελευθέρωση των ταξί, αναμένεται πως θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της ρητορικής του κ. Ραγκούση, ο οποίος, από την αρχή που άνοιξε το θέμα, υποστηρίζει ότι ο ίδιος δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να προχωρά απλώς στην εφαρμογή των νόμων που ψήφισε η Βουλή.

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχει δεσμευτεί ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί θα είναι πλήρης αλλά με κανόνες, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες άλλων παραγωγικών κλάδων που συνδέονται με το συγκεκριμένο επάγγελμα, και ιδίως του τουριστικού κλάδου.

Ωστόσο οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν νέο γύρο κινητοποιήσεων από την πλευρά των αυτοκινητιστών καθώς λήγει η περίοδος χάριτος που έδωσαν σταματώντας τις κινητοποιήσεις τους στις αρχές Αυγούστου λήγει στις 5 Σεπτεμβρίου.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria