Καμπανάκι κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας από το διευρυμένο συμβούλιο του ιδρύματος - OlaDeka

Καμπανάκι κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας από το διευρυμένο συμβούλιο του ιδρύματος

Τη στήριξη τους υποσχέθηκαν οι φορείς της περιοχής

Τη στήριξη των φορέων της περιοχής για να αντιμετωπιστούν οι «επερχόμενες θεσμικές και χωροταξικές αλλαγές, που απειλούν την εύρυθμη λειτουργία, ακόμη και την ύπαρξη του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με συνέπειες τραγικές για την Περιφέρεια» ζήτησε το Σάββατο το
μεσημέρι ο… Πρόεδρος του ΤΕΙ Γιώργος Χαραλαμπίδης, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου του ιδρύματος, που έγινε παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γ. Δακή, των βουλευτών Κοζάνης Αλέκου Αθανασιάδη, Γιάννη Βλατή και Γιώργου Κασαπίδη, Καστοριάς Ζήση Τζηκαλάγια και Φλώρινας Στάθη Κωνσταντινίδη. Το Συμβούλιο έγινε για να εκφραστούν ακόμη μια φορά οι θέσεις του ιδρύματος ενόψει της κατάθεσης του νέου νόμου-πλαισίου για την Παιδεία, που αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή.

Ο κ. Χαραλαμπίδης εξέφρασε για ακόμη μια φορά την αντίθεση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στον προτεινόμενο νόμο- πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας καθώς όπως υποστήριξε στερεί από τα ΤΕΙ τη δυνατότητα παροχής τρίτου κύκλου σπουδών, αφαιρούνται από τα ιδρύματα χαρακτηριστικά όπως η λειτουργία ερευνητικών εργαστηρίων ενώ περιορίζει σημαντικά την έρευνα καθώς δεν προβλέπει συνεργασίες μεταξύ ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων ενώ δεν δίνει και τη δυνατότητα παροχής διδακτορικού τίτλου.

Παράλληλα ο νέος νόμος- πλαίσιο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Χαραλαμπίδη έρχεται σε αντίθεση με τις αλλαγές στον ευρωπαικό εκπαιδευτικό χάρτη, όπου η τεχνολογική εκπαίδευση είναι ισότιμη με την Πανεπιστημιακή, η λειτουργία Σχολών αντί για τμημάτων περιπλέκει την οργάνωση του ιδρύματος, ενώ το νέο σύστημα διοίκησης είναι συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό.

Αλλο σοβαρά προβλήματα σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ αποτελεί η μείωση του αριθμού των εισακτέων . «Αφού επί σειρά ετών το ΤΕΙ εκτέθηκε σκόπιμα με ένα τεράστιο αριθμό εισακτέων σε περιόδους ύπαρξης της βάσης του 10, το 2010 απροσδόκητα καλά το ίδρυμα κάλυψε τις διπλάσιες από τις θέσεις που το ίδιο πρότεινε. Παρόλα αυτά το Υπουργείο αποφάσισε μια μείωση θέσεων που άγγιξε το 62%, κάτι που οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι επιθυμία της πολιτείας είναι να «εξαφανίσει» το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας καθώς δεν επιθυμεί να χρηματοδοτήσει ένα τόσο μεγάλο ίδρυμα με διασπορά σε όλη την Περιφέρεια».

Τέλος ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στις μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό του ΤΕΙ (μείωση 30-40%) που έχουν αρνητικές συνέπειες σε θέματα πρόσληψης επιστημονικών συνεργατών, φοιτητικής και διοικητικής μέριμνας.

Σε προσπάθεια στήριξης του ΤΕΙ αναφέρθηκαν όλοι οι φορείς, που έλαβαν μέρος στο Συμβούλιο. Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία του ΤΕΙ λέγοντας πως είναι συνδεδεμένο με τη ζωή της Περιφέρειας αλλά και ειδικά της Κοζάνης και δήλωσε έτοιμος να βρεθεί δίπλα στη διοίκηση του ΤΕΙ για την αναβάθμιση και ισχυροποίηση του ιδρύματος.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γ. Δακής τόνισε πως το ΤΕΙ έχει ληφθεί σημαντικά υπόψη στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας και έκανε λόγο για έλλειψη διαβούλευσης στο νέο νόμο- πλαίσιο. «Είμαστε εδώ παρόντες για να δηλώσουμε το ζωηρό ενδιαφέρον μας και τα ζωτικά συμφέροντα των Δυτικομακεδόνων για την αναβάθμιση του ΤΕΙ».

«Για λύσεις που θα περάσουν μέσα από συγκρούσεις, καθώς αλλάζουν πολλά πράγματα στο χώρο της παιδείας. Αλλαγές όμως που πρέπει να γίνουν » έκανε λόγο ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αλ. Αθανασιάδης και συμπλήρωσε πως το ΤΕΙ υποβαθμίστηκε καθώς οι φορείς δεν είδαν σε βάθος την ποιότητα της εκπαίδευσης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ.Βλατής σημείωσε πως «είναι κοινή πεποίθηση όλων μας πως το ΤΕΙ είναι ένας σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης του τόπου μας και για αυτό πρέπει πάντα να συζητούμε για αυτό. Η συνεδρίαση βοήθησε όλους μας να είμαστε αποτελεσματικοί και παραγωγικοί από όποιο πόστο έχει ο καθένας»

Για προχειρότητα με την οποία φέρνει η κυβέρνηση το νόμο-πλαίσιο, κάτι που αποτυπώνεται και στις συνεχείς αλλαγές που γίνονται σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιρίου μίλησε βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Κασαπίδης .«Φαίνεται πως δεν υπάρχει σαφής στόχος και στρατηγική για αυτό και προκαλούνται οι δικαιολογημένες αντιδράσεις».

Γιάννης Κωσταρέλλας
20 08 2011

xronos-kozanis.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria