ΚΙΝΔΥΝΟ ΦΟΥΣΚΑΣ εγκυμονεί η… μόδα με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Μπορεί το ενδιαφέρον εκ μέρους των παραγωγών να είναι τεράστιο…
όμως εκείνο που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως τα πράσινα μεγαβάτ δεν φτάνουν για όλους! Ετσι, και ενώ τα κατά τόπους πρακτορεία της ΔΕΗ, έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν αγροτικούς «ηλιακούς» φακέλους, οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να
γνωρίζουν πως θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Κίνδυνος υπάρχει πολλοί να μείνουν με τον φάκελο στο χέρι, έχοντας πληρώσει αρκετές χιλιάδες ευρώ (η διαδικασία κοστίζει 3.000-5.000 ευρώ) σε μελετητικά γραφεία, διότι το υπουργείο ΠΕΚΑ που προ ημερών εξέδωσε την εγκύκλιο για τη διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσει ο παραγωγός, προβλέπει ως στόχο μέχρι το 2020, συνολική ισχύ από φωτοβολταϊκά 2.200 ΜW.
Και τούτο διότι αν αφήσει ελεύθερες τις συγκεκριμένες επενδύσεις, θα πρέπει τα τιμολόγια του ρεύματος να αυξηθούν κατακόρυφα για να καλυφθεί το αυξημένο κόστος που συνεπάγονται για τη ΔΕΗ τα αγροτικά φ/β. Τα 2.200 ΜW θεωρούνται πολύ λίγα για να καλύψουν τόσο τις παλαιές αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ όσο και τις νέες αιτήσεις που θα υποβάλουν οι αγρότες αλλά και οι υπόλοιποι μικροί, μεγάλοι και… πολύ μεγάλοι επενδυτές. Με βάση τα παραπάνω, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι στο πράσινο «Ελ Ντοράντο» θα μπουν όσοι προλάβουν.
Το ενδιαφέρον πάντως σε ολόκληρη την ελληνική επαρχία είναι τεράστιο, καθώς μια επένδυση 100 kW έχει συνολικό κόστος περί τα 300.000 ευρώ και υπόσχεται, ανάλογα με την περιοχή, καθαρά έσοδα περί τις 60.000 ευρώ τον χρόνο, δεδομένου ότι η απορρόφηση του ρεύματος είναι υποχρεωτική για τη ΔΕΗ, και μάλιστα σε προσυμφωνημένες υψηλές τιμές. Η «σταθερότητα» και βιωσιμότητα των επενδύσεων αυτών έχει ανοίξει τις πόρτες των τραπεζών, οι οποίες έχουν δημιουργήσει ειδικά χρηματοδοτικά προϊόντα που καλύπτουν μέχρι και το 75% του κόστους
Πηγή Τα Νέα