Πολιτικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ - OlaDeka

Πολιτικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ

Έντονες αντιδράσεις από τους εργαζομένους στο χώρο των ΜΜΕ, αλλά και πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσαν οι εξαγγελίες του Υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου για την ΕΡΤ. Μάλιστα μέσα στα επόμενα 24ωρα…

τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών και όλων των Ενώσεων δημοσιογράφων, τεχνικών και εργαζομένων στα ΜΜΕ, θα αποφασίσουν τη μορφή των «κοινών δράσεών» τους.

Στο μεταξύ, ο Υπεύθυνος του Τομέα ΜΜΕ της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου σε δήλωσή του σημειώνει πως «μετά από μήνες επίσημης κυβερνητικής αναρμοδιότητας, μάθαμε σήμερα με τον πλέον εξωκοινοβουλευτικό τρόπο, ότι η αρμοδιότητα για την ΕΡΤ και τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης περιέρχεται σε μία νεφελώδη «ανεξάρτητη Επιτροπή», της οποίας δεν γνωρίζουμε ούτε τον τρόπο σύνθεσης, ούτε το πλαίσιο λειτουργίας και η οποία θα λύσει όλα τα προβλήματα του χώρου».

Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, ο Υπουργός Επικρατείας «δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα με τη συνέντευξή του, όπως για παράδειγμα: Τι όφελος θα έχει η ΕΡΤ από τις «κλειστές» συχνότητες της ΕΤ1 και του Ραδιοφώνου, ποια η σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης που απαξιώνει περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ, γιατί εξαγγέλλεται νέο πρόγραμμα επενδύσεων, ενώ κλείνουν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Κατεχάκη, γιατί τόση σπουδή για το οικόπεδο της ΕΡΤ στην Περαία, ενώ υπάρχουν πολλές άλλες ιδιοκτησίες της ΕΡΤ ΑΕ; Τι άραγε, θα συμβεί με τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, ιδιαίτερα σε παραμεθόριες περιοχές; Θα συνεχίσουν να εκπέμπουν το κεντρικό πρόγραμμα της ΕΡΑ, ή θα σιγήσουν, αφήνοντας κενό που πιθανόν να καλύψουν ραδιοφωνικοί σταθμοί γειτονικών χωρών;».

Ο Σίμος Κεδίκογλου σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση «επιλέγει να διατηρήσει στο ακέραιο το ανταποδοτικό τέλος, που πληρώνουν οι πολίτες, την ώρα που συρρικνώνει υπηρεσίες και κλείνει κανάλια».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η κυβέρνηση, υποκρινόμενη ότι θέλει μια δημόσια ανεξάρτητη ραδιοτηλεόραση, επιδιώκει να την προσαρμόσει σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, ώστε να προπαγανδίζει πιο αποτελεσματικά τη στρατηγική της σφαγής των λαϊκών δικαιωμάτων και τον αυταρχισμό που τη συνοδεύει».

«Πίσω από τις χιλιοειπωμένες εξαγγελίες περί αναβάθμισης και ανεξάρτητων δημόσιων ΜΜΕ, η κυβέρνηση προωθεί δραστική συρρίκνωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, μαζικές απολύσεις, χτύπημα στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων», τονίζει το ΚΚΕ.

Εκτίμηση του ΚΚΕ είναι ότι η προώθηση των κυβερνητικών σχεδίων «θα έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, αλλά συνολικά για τους εργαζόμενους και στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, που δέχονται οξύτατη επίθεση και θα επιδεινώσει την ήδη απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην ενημέρωση, τα νοσηρά φαινόμενα μορφωτικής και πολιτιστικής υποβάθμισης, στην ανάπτυξη των οποίων συμβάλλουν καθοριστικά και τα ΜΜΕ του κέρδους και των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Εξ άλλου, ο ΣΥΝ τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι «το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ αποτελεί την ταφόπλακα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ενημέρωσης».

Σύμφωνα με το ΣΥΝ, «όλα τα προηγούμενα χρόνια η δημόσια ραδιοτηλεόραση χρησιμοποιήθηκε ως μέσο προπαγάνδας των κυβερνήσεων του δικομματισμού, αλλά και ως χώρος τακτοποίησης «ημέτερων» από το χώρο της δημοσιογραφίας. Το αποτέλεσμα ήταν να στηθεί ένα σύστημα χειραγώγησης της κοινής γνώμης, βάζοντας φρένο σε μια πραγματική χειραφέτηση της δημόσιας τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, στην ανεξάρτητη και πλουραλιστική ενημέρωση των πολιτών, στην ποιοτική δημοσιογραφία και ψυχαγωγία».

Ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι οι πρώτοι κερδισμένοι από το νέο σχέδιο είναι οι ιδιώτες καναλάρχες, που «τρίβουν τα χέρια τους, καθώς θα επωφεληθούν από τη διαφημιστική πίτα που αποδεσμεύεται από τη συρρίκνωση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, ενώ χαμένος είναι συνολικά ο χώρος της δημοσιογραφίας, που τον τελευταίο καιρό πλήττεται από τις απολύσεις και την κατάργηση κάθε συλλογικού δικαιώματος των εργαζομένων στα ΜΜΕ».

Αντιδράσεις των εργαζομένων

Στο μεταξύ την άμεση αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο αναδιοργάνωση της ΕΡΤ» εξέφρασαν ( μετά από κοινή συνεδρίασή τους) όλες οι Ομοσπονδίες, Ενώσεις Συντακτών και Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν εναντιώνονται σε όποιο μέτρο συμβάλλει στην πραγματική και ουσιαστική αναδιοργάνωση της ΕΡΤ».

Επισημαίνουν ότι τα κυβερνητικά μέτρα για την ΕΡΤ «οδηγούν σε μαζικές απολύσεις, ακόμα φτηνότερη εργασία και εκχωρούν δημόσια περιουσία, πολιτική επιρροή και «νέες αγορές» στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε ομόφωνα, να υπάρξουν αγωνιστικές αντιδράσεις, «με όλα τα μέσα που διαθέτουν», στα σχέδια τα οποία «υπονομεύουν την ιδρυτική και λειτουργική υπόσταση της ΕΡΤ, που είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά υπέρ της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πληροφόρησης του λαού».

Τέλος, «απορρίπτουν κάθε σκέψη για διαλυτικές ενέργειες στις εργασιακές σχέσεις δημοσιογράφων, τεχνικών και υπαλλήλων, κατάργηση καταξιωμένων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών (όπως της ΕΤ1 και πολλών ραδιοφωνικών περιφερειακών σταθμών) κατάργηση του ιστορικού περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση», τη μειωτική υπαγωγή των εργαζομένων σε επιτροπεία υπό έλεγχο «ανεξάρτητων ειδικών επιτροπών», την περικοπή μισθών και θέσεων εργασίας, το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ, τη λεηλασία του αρχειακού υλικού της ΕΡΤ, τη σκανδαλώδη πριμοδότηση ιδιωτικών Μέσων Ενημέρωσης, καθώς και τις αφανείς προθέσεις που υποβαθμίζουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria