Έβγαλε και μια θετική είδηση η κυβέρνηση - OlaDeka

Έβγαλε και μια θετική είδηση η κυβέρνηση

Είναι ίσως η μόνη θετική είδηση που έχει βγει τους τελευταίους μήνες από τα νταραβέρια με την τρόικα. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί στο 5% η εθνική χρηματοδότηση για αναπτυξιακά έργα ή το αντίθετο, θα αυξηθεί από το 85% στο 95% η συμμετοχή της ΕΕ
στα έργα αυτά. Πρόκειται για μια καλή εξέλιξη αφού θα μπορέσουν να ξεμπλοκάρουν έργα που έχουν κολλήσει επειδή η Ελλάδα δεν είχε να πληρώσει το δικό της μερίδιο ενώ θα μπορέσει να κινηθεί το ΕΣΠΑ. Στην κυβέρνηση το όφελος υπολογίζεται σε 900 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι εισηγείται τη χαλάρωση των κανόνων συγχρηματοδότησης για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και την Ουγγαρία, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των συγκεκριμένων χωρών στα αναπτυξιακά ευρωπαϊκά προγράμματα. Πρότεινε την αύξηση της συμμετοχής της Ε.Ε. στην χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στις ανωτέρω χώρες στο 95% από 85% που είναι σήμερα.

Καταρχήν θετική χαρακτήρισε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, την πρόταση της Κομισιόν, σημειώνοντας πως η μείωση της εθνικής συμμετοχής διευκολύνει την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, η ΝΔ είχε διατυπώσει σχετική πρόταση από το Φεβρουάριο του 2010, τη χρησιμότητα της οποίας αντιλήφθηκε η κυβέρνηση αφού πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επισημαίνει ακόμη πως πρέπει να γίνει σαφές ότι τα κοινοτικά κονδύλια δεν αυξάνονται και, επομένως, με τη μείωση της εθνικής συμμετοχής, ο συνολικός προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ, τελικά, μειώνεται.

«Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν όλη την αλήθεια: Ο ισχυρισμός του υπουργού Ανάπτυξης ότι τα κονδύλια της εθνικής συμμετοχής θα διοχετευθούν αλλού είναι εξωπραγματικός. Αν η κυβέρνηση διέθετε αυτά τα κονδύλια, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο χρηματοδοτείται το ΕΣΠΑ, δεν θα ήταν μειωμένο το πρώτο εξάμηνο του 2011 κατά 47%! Καλό είναι, επομένως, να παρουσιάζουμε τα γεγονότα στις πραγματικές τους διαστάσεις», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Φυσικά για να υπάρξει και πραγματικό κέρδος από τη θετική αυτή είδηση θα πρέπει και η κυβέρνηση να… πάρει τα πόδια της και να προχωρήσει σε μέτρα για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ ώστε να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη. Και βέβαια όλα αυτά προϋποθέτουν διαφάνεια στη μοιρασιά της πίτας. Γιατί αν είναι να γίνουν όλα αυτά για τα μάτια των νταβατζήδων της ενέργειας, των οδικών έργων κ.λπ. τότε πράγματι δεν έχει αλλάξει τίποτε σ’ αυτή τη χώρα.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria