Στο 23% το σουβλάκι και η τυρόπιτα! - OlaDeka

Στο 23% το σουβλάκι και η τυρόπιτα!

Αν τρως το σουβλάκι στο μαγαζί θα το πληρώνεις με 23%, εάν το πάρεις να το φας έξω από το μαγαζί θα το πληρώνεις με το 13%;
Κανείς δεν έχει καταλάβει.
Αναψυκτικά, χυμοί και υπηρεσίες εστίασης…
θα μεταταγούν από 1 Σεπτεμβρίου 2011 στον συντελεστή 23% από 13% όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που ερμηνεύει τον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την οικονομία.

Έτσι, στον συντελεστή 23% προβλέπεται ότι θα μεταταγούν:
-οι χυμοί φρούτων και λαχανικών
-τα έτοιμα ροφήματα όπως είναι ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα και τα αεριούχα νερά, φυσικά ή τεχνητά.
Αυτό δεν ισχύει για τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών τα οποία παραμένουν στο συντελεστή 13%

Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες εστίασης στον συντελεστή ΦΠΑ 23% προβλέπεται ότι θα μεταταγούν:
-η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών επιχειρήσεων
-η τροφοδοσία φαγητού  (catering)
-οι παραδόσεις αγαθών από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, δηλαδή οι παραδόσεις έτοιμων εδεσμάτων ή γευμάτων ή γενικότερα φαγητών (delivery).

ΓΙΑ “ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ” ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΣΤΟ NEWSIT ΟΙ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ
Όπως δήλωσε o κύριος Νίκος Δροσουνιώτης, ιδιοκτήτης του ιστορικού σουβλατζίδικου στην Πλάκα “το οβελιστήριο του χασάπη”, “έρχεται ο κόσμος να φάει ένα φτηνό φαγητό. Εάν θα δίνει 10 ευρώ για 2 σουβλάκια τι θα γίνει; Ηδη δεν έχουμε πελατεία. Θα αναγκαστούμε να μετακυλίσουμε την αύξηση στον πελάτη”. 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κύριος Γιάννης Νικολάου, ιδιοκτήτης καταστήματος με τυρόπιτες και καφέ στην οδό Βουλής στο κέντρο της Αθήνας ο οποίος μας είπε “το μέτρο αυτό είναι η ταφόπλακά μας. Από το Σεπτέμβρη όλα θα είναι πιο ακριβά 40 με 50 λεπτά. Αυτή την αύξηση θα αναγκαστούμε να την περάσουμε στον καταναλωτή και περιμένουμε μείωση της κατανάλωσης”. 

Διευκρινίζεται ακόμη ότι στον συντελεστή ΦΠΑ (23%) υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και στα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από την 1/1/2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ εξακολουθούν να υπάγονται οι παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις, τα οποία δεν καταναλώνονται επιτόπου, αλλά παραλαμβάνονται για κατανάλωση εκτός των καταστημάτων αυτών.

Εντούτοις, όταν τα γλυκά περιλαμβάνονται σε πακέτα έτοιμων φαγητών προς άμεση κατανάλωση, που παραδίδονται από εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, οβελιστήρια, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, ταχυφαγεία, καφετέριες και συναφή καταστήματα, ο κανονικός συντελεστής εφαρμόζεται σε όλα τα αγαθά που περιέχονται στο πακέτο.

Εξαιρούνται από τον κανονικό συντελεστή, και κατά συνέπεια συνεχίζουν να υπάγονται στον μειωμένο, οι παραδόσεις έτοιμων εδεσμάτων, γευμάτων και φαγητών γενικά που πραγματοποιούνται από κυλικεία που λειτουργούν εντός εκπαιδευτικών ή νοσηλευτικών επιχειρήσεων, ή ιδρυμάτων, ή ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Αυτό σημαίνει ότι ο μειωμένος συντελεστής συνεχίζει να εφαρμόζεται στις παραδόσεις των ειδών αυτών από τα κυλικεία που λειτουργούν εντός σχολείων, πανεπιστημίων και λοιπών εκπαιδευτικών οργανισμών ή επιχειρήσεων, καθώς επίσης και εντός νοσοκομείων, κλινικών, γηροκομείων, ασύλων κ.λπ.

Ωστόσο, οι παραδόσεις αεριούχου νερού, έτοιμων ροφημάτων, χυμών, αναψυκτικών και λοιπών μη αλκοολούχων ποτών από τα κυλικεία αυτά υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Νewsit σήμερα υπήρξε συνάντηση του προεδρείου του καταστηματαρχών στο χώρο της εστίασης με παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών και δεν αποκλείεται πολλά από αυτά που περιλαμβάνονται στην εγκύγκλιο να αλλάξουν. 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria