Πυκνά σύννεφα σκιάζουν την εικονική ελληνική οικονομία, τα τοκοχρεολύσια αυξάνονται, οι τράπεζες και οι μέτοχοι καλούνται να πληρώσουν τις ζημίες των ομολόγων και μεταθέτουν τα deals, ενώ είναι αδύνατη η έξοδος στις αγορές πριν το 2015 Η χώρα δανείσθηκε 110 δις ευρώ και θα επιστρέψει 167,7 δις ευρώ. - OlaDeka

Πυκνά σύννεφα σκιάζουν την εικονική ελληνική οικονομία, τα τοκοχρεολύσια αυξάνονται, οι τράπεζες και οι μέτοχοι καλούνται να πληρώσουν τις ζημίες των ομολόγων και μεταθέτουν τα deals, ενώ είναι αδύνατη η έξοδος στις αγορές πριν το 2015 Η χώρα δανείσθηκε 110 δις ευρώ και θα επιστρέψει 167,7 δις ευρώ.

Η πλασματική ευφορία, η εικονική πραγματικότητα που καλλιεργήθηκε με πολιτικούς όρους θα ξεθωριάσει πολύ γρήγορα.
Από την σύνοδο κορυφής εξήχθησαν ορισμένα συμπεράσματα που πλασματικά παρουσιάστηκαν ως αλλαγή του οικονομικού σκηνικού.
Υπερτονίστηκε η  μείωση των επιτοκίων αλλά ουδείς δεν ανέφερε ότι τα τοκοχρεολύσια που θα πληρώσει το ελληνικό κράτος θα είναι αυξημένα κατά 12 δις ευρώ.
Το ελληνικό δημόσιο στα 7,5 χρόνια θα πληρώσει τοκοχρεολύσια μόνο για τα 110 δις ευρώ του νέου χρέους 34,650 δις ευρώ.
Με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής θα πληρώσει τόκους 57,750 δις ευρώ δηλαδή θα πληρώσει επιπλέον 12 δις ευρώ ή για να λεχθεί πιο πρακτικά η χώρα δανείσθηκε 110 δις ευρώ και θα επιστρέψει 167,7 δις ευρώ.
Υπερτονίστηκε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα μεταβάλει το προφίλ του χρέους και θα διευκολύνει την διαχείριση του αλλά αποδεικνύεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν μια ζημία 3 δις ευρώ θα υποχρεωθούν σε κεφαλαιακές ενισχύσεις 4-6 δις ευρώ ενώ την ίδια ώρας όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έχουν ζημία 1,8 με 2 δις ευρώ.
Υπερτονίστηκε ότι η Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής ή περιορισμένης χρεοκοπίας δεν κινδυνεύει και ότι η βαθμολογική χρεοκοπία δεν επηρεάζει την χώρα.
Όμως κανείς δεν προέβλεψε ότι υπάρχουν funds που είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές στο ελληνικό χρέος και λόγω του καταστατικού τους υποχρεώνονται να πωλήσουν με ζημίες.
Υπερτονίστηκε ότι η νέα συμφωνία για την Ελλάδα θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκτόνωσης του stress που έχει προκληθεί στο τραπεζικό σύστημα.
Η εκροή καταθέσεων έχει φθάσει τα 50 δις ευρώ και η εξάρτηση από την ΕΚΤ στα 103,03 δις ευρώ που αποτελούν ιστορικά ρεκόρ όλων των εποχών.
Υπερτονίστηκε ότι οι τράπεζες θα αναζητήσουν φόρμουλες συνεργασιών με deals που κυοφορούνται και άλλα τινά όμως η ουσία είναι όπως αποδεικνύεται ότι τα τραπεζικά deals μετατίθενται για το μέλλον.
Βέβαια προβάλλεται ένα δομικό επιχείρημα ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος αλλά υπενθυμίζεται ότι η χώρα βρίσκεται πλέον σε προστατευτική γυάλα που ναι μεν δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει αλλά αυτή η κατάσταση ναρκοθετεί την ανάπτυξη.
Χωρίς προσπάθειες ανάπτυξης μέσα στους επόμενους μήνες η Ελληνική οικονομία θα περιέλθει σε ακόμη πιο δυσχερή θέση.
Η καλλιεργηθείσα αντίληψη ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές είναι μύθος.
Η Ελλάδα σε καλύτερο σενάριο δεν μπορεί να βγει στις αγορές νωρίτερα από το 2015.

Οι μέτοχοι πληρώνουν την αποτυχία του κράτους

Πριν την σύνοδο κορυφής το www.bankingnews.gr είχε επισημάνει ότι οι βασικοί μέτοχοι οι μέτοχοι ευρύτερα των τραπεζών ενώ δεν ευθύνονται θα κληθούν να πληρώσουν λάθη του κράτους.
Έπρεπε να πληρώσουν οι τράπεζες και πληρώνουν….οι ελληνικές τράπεζες.
«Η λύση που θα βρεθεί για την Ελλάδα στο τέλος της ημέρας ενδέχεται να ζημιώσει τους μετόχους και ειδικά τους βασικούς μετόχους των τραπεζών» ανέφερε  κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος και βασικός μέτοχος ιδιωτικής τράπεζας.
«Μέχρι τώρα η ΕΕ επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ δύο αμφίρροπων δυνάμεων από την μια πλευρά να διαφυλάξει την σταθερότητα της Ελλάδος και να αποτρέψει domino effect σε Ιταλία και Ισπανία και από την άλλη να διαφυλαχτεί η σταθερότητα των τραπεζών. Μπορεί να μην αναφέρεται αλλά αν η λύση που θα προταθεί για την Ελλάδα μπορεί να μην συμφέρει τις τράπεζες και τους βασικούς μετόχους»
Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι όλοι, η αγορά, οι μέτοχοι και βεβαίως οι βασικοί μέτοχοι να αντιμετωπίσουν προκλήσεις κεφαλαιακού χαρακτήρα κοινώς να κληθούν να καλύψουν μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου. Σε μια τέτοια περίπτωση συνεχίζει το κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος είναι προφανές ότι θα ανακύψουν σοβαρότατες δυσκολίες στην αντιμετώπιση κρίσεων…..
Υπάρχει σοβαρός λόγος και φόβος ότι η λύση που θα προταθεί για την Ελλάδα να μην συμφέρει καθόλου τους βασικούς μετόχους.
Στην Εθνική το ελληνικό δημόσιο, στην Alpha bank την οικογένεια Κωστόπουλου με ποσοστό 9%, στην Eurobank την οικογένεια Λάτση με ποσοστό 44,6%, στην Πειραιώς την οικογένεια Βαρδινογιάννη και το PPF Group 5,72% και ICT Group 4,6%.
Στην Κύπρου τον Ρώσο επιχειρηματία Rybolovlev με την Odella Resources  Madura Holdings 9,99% και στην Marfin Popular Bank το Dubai 18,69% αλλά και την MIG με 9,49%.

Πέτρος Λεωτσάκος

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria