Ρώσικοι υπερυπολογιστές - OlaDeka

Ρώσικοι υπερυπολογιστές

Πριν από δύο περίπου χρόνια, ο Ρώσος πρόεδρος Dmitry Medvedev μίλησε δημοσίως για στροφή στην αγορά των supercomputers. Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν επρόκειτο για λόγια της στιγμής, αλλά για μια στρατηγική επιλογή με στόχο να μπει η Ρωσία στο
χάρτη των υπερυπολογιστών.

Η αρχή έχει ήδη γίνει και η T Platforms είναι η πρώτη ρωσική εταιρεία που καταφέρνει να πλασάρει υπερυπολογιστή στις πρώτες θέσεις του Top 500. Πρόκειται για ένα σύστημα με 33.072 πυρήνες που συνδυάζει επεξεργαστές Xeon με GPUs Nvidia 2070. Ο supercomputer Lomonosov βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 13η θέση του Top 500. Οι Ρώσοι, πάντως, σημειώνουν ότι ο Lomonosov βρίσκεται στην τρίτη θέση του benchmark Graph500, το οποίο μετρά πόσο γρήγορα εκτελούνται απαιτητικές εργασίες γραφικών.
Φαίνεται ότι η Ρωσία έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα της υψηλής τεχνολογίας. Πριν από λίγους μήνες, ο Ρώσος πρόεδρος ταξίδεξε στη Silicon Valley κι επισκέφθηκε εταιρείες όπως η Apple, η Cisco, η Google και το Twitter. Ο Medvedev φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια αντίστοιχη κοινότητα λίγο έξω από τη Μόσχα και η περιοδεία του στη Silicon Valley είχε διερευνητικό χαρακτήρα.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria