ΡΕΙΝΤΕΡΣ: "ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Η ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΛΥΣΗΣ" - OlaDeka

ΡΕΙΝΤΕΡΣ: “ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Η ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΛΥΣΗΣ”

Η μη ύπαρξη λύσης θα είναι το χειρότερο σενάριο στην αυριανή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, προειδοποιεί ο Βέλγος Υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο αντίκτυπος στις
χρηματαγορές…
θα είναι καταστροφικός. 
Σε ό,τι δε αφορά στην Ελλάδα δηλώνει ότι ελπίζει πως οι ευρωπαίοι ηγέτες θα θελήσουν να λάβουν μια πραγματικά πολιτική απόφαση.

«Μια αμιγώς τεχνοκρατική απόφαση δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση. Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να αφήσουν να αιωρείται η παραμικρή υπόνοια ότι δεν θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη», δηλώνει ο Ντ. Ρέιντερς.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη σημερινή εφημερίδα «De Morgen» υπό τον τίτλο «Δεν αρκεί η επίλυση της ελληνικής κρίσης», ο Βέλγος υπουργός διατυπώνει κάποιες αμφιβολίες για το κατά πόσον οι ευρωπαίοι ηγέτες θα θελήσουν να λάβουν «γενναίες αποφάσεις» στην αυριανή σύνοδο κορυφής και να δώσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το μέλλον της ευρωζώνης, διότι κάτι τέτοιο – συμπληρώνει – «προϋποθέτει εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ωστόσο, ο Ντιντιέ Ρέιντερς δεν παραλείπει να σημειώσει το γεγονός ότι «ο πρόεδρος της ΕΕ συγκαλεί μια σύνοδο κορυφής όταν κρίνει ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια για να βρεθεί μια λύση».

Εξάλλου, σε συνέντευξή του σε άλλη βελγική εφημερίδα, στη γαλλόφωνη «Le Soir» και απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα αποφασιστεί στην αυριανή σύνοδο ο κ. Ρέιντερς απαντά ότι «δεν θα είναι δύσκολο να φθάσουμε σε μία συμφωνία για το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα και το ύψος του, που έχει προετοιμαστεί από την τρόϊκα. Αυτό για το οποίο γίνεται ακόμα συζήτηση είναι η χρηματοδότηση του προγράμματος και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα».

Σε ερώτηση για ένα έγγραφο που έχει κυκλοφορήσει, μέσω του πρακτορείου Reuters και κάνει λόγο για τρία πιθανά σενάρια, ο Ντ. Ρέιντερς δηλώνει ότι «δεν είναι σωστό να μιλάμε για τρεις λύσεις. Προσανατολιζόμαστε σε ένα μείγμα διαφόρων μέτρων. Ο φόρος επί των τραπεζών θα μπορούσε να αποτελέσει τμήμα της λύσης. Δεν είναι, ωστόσο, εύκολο να τεθεί σε εφαρμογή. Για το ενδεχόμενο της επαναγοράς των ομολόγων (από το ευρωπαϊκό ταμείο βοήθειας) χρειάζεται να επιλύσουμε το πρόβλημα των εγγυήσεων, που πρέπει να δώσουμε στους αγοραστές. Αλλά είναι η ιδέα κυρίως της μετακύλισης (του rollover) που εξακολουθεί να συζητείται: σε αυτή την περίπτωση θα ζητήσουμε από τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει σε νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας».

Ερωτηθείς αν αυτό θα οδηγήσει σε πτώχευση, ο Βέλγος Υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «εάν ένας οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι κάτι τέτοιο αποτελεί σε τεχνικό επίπεδο πτώχευση, αυτή είναι βέβαια η άποψή του. Το σημαντικό, όμως, είναι να αποφύγουμε το ατύχημα. Θα ήταν παράδοξο μία λύση που προορίζεται να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, να θεωρηθεί αρνητική. Εάν, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος της μερικής πτώχευσης, τότε χρειάζεται να βρούμε λύσεις για να λύσουμε τα προβλήματα που αυτός δημιουργεί, σε συνεργασία κυρίως με την ΕΚΤ».

Σε ερώτηση αν το πακέτο μέτρων που βρίσκεται υπό συζήτηση μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, ο κ. Ρέιντερς απαντά ότι «ναι, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα που θα εγκριθεί θα υποστηριχθεί από την Ελλάδα. Χρειάζεται να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο για να αποφύγουμε τον κίνδυνο η Ελλάδα να «πεθάνει θεραπευμένη». Πρέπει επομένως να παρουσιάσουμε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα και να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το ίδιο και για μία άλλη χώρα, εάν χρειαστεί».

Συνεχίζοντας ο κ. Ρέιντερς τονίζει ότι η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας θα είναι πολύ σημαντική και για τη Γερμανία, γιατί «τι θα γινόταν με τις γερμανικές εξαγωγές χωρίς το ευρώ»; Καταλήγει δε λέγοντας ότι «εάν δεν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα από αλληλεγγύη, ας τη βοηθήσουμε από εγωϊσμό».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria