Το ΔΝΤ μιλάει για επιλεκτική χρεοκοπία και η Κομισιόν ζητάει νέα μέτρα λιτότητας!

Αρχική » Διάφορα » Το ΔΝΤ μιλάει για επιλεκτική χρεοκοπία και η Κομισιόν ζητάει νέα μέτρα λιτότητας!

– Έκθεση ΔΝΤ: Η σταθερότητα διατηρείται λόγω των παρεμβάσεων της ΕΚΤ! – ”Εαν αργήσουν ή δεν πετύχουν οι ιδιωτικοποιήσεις το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο”
– ”Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα είναι υψηλότερη και θα διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο αναμενόταν αρχικά”
– Ολλανδία: ζητά ανοιχτά προσωρινή στάση πληρωμών στην Ελλάδα

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία που δείχνουν πως η κατάσταση πλέον είναι οριακή.Η επιλεκτική χρεοκοπία δεν μπορεί πια να αποκλειστεί, έστω και σε προσωρινή βάση, αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, της οποίας η ύφεση θα είναι υψηλότερη και θα κρατήσει περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις.

Το ΔΝΤ διαπιστώνει πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν θεσπιστεί αλλά ακόμη δεν εφαρμόζονται και εδώ αρχίζουν εφιαλτικά σενάρια:”Το δημόσιο χρέος, προβλέπεται να εκτοξευθεί στο 172% του ΑΕΠ το 2012 και να υποχωρήσει στο 130% του ΑΕΠ το 2020, εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει το εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.Ημιτελής δημοσιονομική προσαρμογή, αστοχίες στις ιδιωτικοποιήσεις ή καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσει το χρέος σε επίπεδα που δεν θα είναι βιώσιμο”.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί με “ταχύτερους ρυθμούς” για την εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να αποφευχθεί η προεπιλογή του χρέους, παροτρύνοντας παράλληλα τις χώρες της ευρωζώνης να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα υποστηρίξουν τον “προβληματικό εταίρο” τους.

Δηλώσεις του Πόουλ Τόμσεν για την ελληνική οικονομία

Κατά τη διάρκεια σημερινής τηλεδιάσκεψης, το ανώτατο στέλεχος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, ανέφερε ότι το “κλειδί” είναι η εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας τη βοήθεια των 110 δισ ευρώ που παρείχε στην χώρα μας το ΔΝΤ μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από ένα χρόνο και τονίζοντας ότι η Αθήνα έχει θέσει σε εφαρμογή μέτρα για να διορθώσει το παρελθόν.

Στη συνέχεια, ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι “εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν τεθούν σε εφαρμογή, το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αυτό είναι σίγουρο”, σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, παρά την εκτεταμένα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.

Ο κ. Τόμσεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο της κυβέρνησης και την “αποφασιστικότητα” που επιδεικνύει “σπάζοντας κάποια ταμπού”, επισημαίνοντας επίσης ότι η πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι “ικανοποιητική” και ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας “βελτιώνεται σταδιακά”, προσθέτοντας ότι “οι ελληνικές αρχές πρέπει τώρα να προχωρήσουν για να εφαρμόσουν αποφασιστικά τις πολιτικές αυτές. Η εφαρμογή θα αποτελέσει το βασικό θέμα για τις μελλοντικές αξιολογήσεις”.

Το σχέδιο διάσωσης, όπως αναφέρθηκε, προέβλεπε για την Ελλάδα επιστροφή στις αγορές το 2012, αλλά το υψηλό κόστος δανεισμού κρατά την υπερχρεωμένη χώρα μακριά, αναγκάζοντας τους εταίρους της Ελλάδας να κάνουν νέους σχεδιασμούς για να ελέγξουν την κρίση του χρέους που εξαπλώνεται στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ.

Το ΔΝΤ επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει πως θα βοηθήσει την Ελλάδα και ότι είναι επιτακτική ανάγκη για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να “θεσπίσουν μηχανισμούς” για να εγγυηθούν τη στήριξη της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα στην χώρα μας, σημειώνοντας και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σ’ ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης.

Ο κ. Τόμσεν είπε ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, λέγοντας ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,8% αυτό το έτος, σε σύγκριση με 3 που είχε προβλεφθεί στην προηγούμενη επανεξέταση και το χρέος θα φτάσει στο 172% του ΑΕΠ το 2012, ενώ έδωσε επαίνους για την πρόσφατη δημιουργία υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων που θα βοηθήσει για τη συγκέντρωση εσόδων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2015, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για “φιλόδοξο στόχο, αλλά εφικτό”.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το “κλειδί” για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και την ενίσχυση των εσόδων είναι η επιτυχία του προγράμματος και η ευρύτερη πολιτική στήριξης της χώρας μας.

Σοκ και δέος όμως είναι οι λέξεις που περιγράφουν την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας.

Η Κομισιόν ξεχωρίζει την περίπτωση της Ελλάδας από τις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης χαρακτηρίζοντας την «πιο περίπλοκη», λόγω του υψηλού χρέους και του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα μας, και ως λύση ζητάει νέα μέτρα λιτότητας:”Ενώ η Ελλάδα έχει εμφανίσει αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι στιγμής, το συνολικό πρόγραμμα είναι πιο περίπλοκο λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους της χώρας και του πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της.Οι δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με ένταση”.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κες ντε Γιάγκερ, ζητά ανοιχτά να γίνει αποδεκτή μία προσωρινή στάση πληρωμών της Ελλάδας προς όφελος μίας ουσιαστικής συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας. Η άποψη αυτή έχει προφανώς επικρατήσει στο κλαμπ των «17» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung SZ (Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ 13.7.11), η οποία φιλοξενεί συνέντευξη του Ολλανδού υπουργού.

Στον απόηχο αυτών των ειδήσεων συζήτησαν τις εξελίξεις με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών Ε.Βενιζέλος και οι επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Β.Ράπανος και Α.Ταμβακάκης.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια