Στο Ντουμπάι έκαναν ό,τι προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς - OlaDeka

Στο Ντουμπάι έκαναν ό,τι προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς

Δ. Πανοζάχος: “…Στο Ντουμπάι έκαναν ό,τι προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς και τωρα υπάρχει ανακαμψη της οικονομίας”
“…απο το 1990 γνωριζαν ολοι οι πρωην και νυν κοινοβουλευτικοί τα χάλια της
οικονομίας μας και 
το…έκρυβαν.”
“…Ο Ε. Βενιζέλος δεν εχει ακομη πολυ δρομο στο Υπουργιο Οικονομίας…”

Συνέντευξη του Δημήτρη Πανοζάχου – Οικονομολόγου, Μέλους Ε.Γ. & Συντονιστή Κεντρικής Μακεδονίας Ν.Δ στη Μελίνα Καραπαναγιωτίδου και τον Μπάμπη Τζιομπάνογλου στο REAL FM 107,1

Δ. ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ: “Οταν ακολουθούνται δηλώσεις περί «επιλεκτικής πτώχευσης» ή περί αδυναμίας εκτέλεσης ενός προγράμματος, που πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε, καταλαβαίνει κανείς ότι η χώρα είναι σε δύσκολες στιγμές και η Αξιωματική αντιπολίτευση και ειδικότερα η Νέα Δημοκρατία, που έχει αποδείξει ότι είναι μία υπεύθυνη αντιπολίτευση, είναι λογικό να ετοιμάζεται ν απαντήσει σ΄ αυτή τη διαδικασία με υπεύθυνο τρόπο. Να δώσει δηλαδή τη λύση” τονισε ο κ Πανοζάχος απαντωντας σε σχετικες ερωτήσεις των δυο δημοσιογραφων της Θεσσαλονικης. 

-Ρeal fm: Βλέπω ότι καλεί σε πανστρατιά ο Αντώνης Σαμαράς, εκλογική ετοιμότητα κτλ. είσαστε μπροστά και στις δημοσκοπήσεις. Η Νέα Δημοκρατία δίνει την αίσθηση – οπως ειπε στο real fm και ο Υπουργός Σκανδαλίδης, ότι δεν έχει βοηθήσει σε τίποτα, στην προσπάθεια που κάνει αυτή την ώρα η Ελληνική Κυβέρνηση, που τυγχάνει να είναι του ΠΑΣΟΚ και μόνη της σκέψη είναι πως θα έρθει κάποια στιγμή στην εξουσία και μάλιστα τώρα -λέει- οραματίζονται αυτοδυναμίες και κτλ. Είναι έτσι ; Δίνετε την αίσθηση ότι ασχολείστε μόνο με εκλογές, πώς πάνε τα νούμερα, εάν ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι ο αυριανός Πρωθυπουργός και δεν βοηθάτε.

Δ. ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ: Πρέπει να σας πω ότι αυτό θυμίζει το καλοκαιρινό ανέκδοτο. Πρώτον γιατί σε χωρες, οπως η Πορτογαλία, που αναφέρατε νωρίτερα, η συναίνεση δεν την απάλλαξε από τον κόπο να λάβει κι άλλα μέτρα. Σκεφτείτε ότι τελικά υποβαθμίστηκε όπως κι εμείς. Η συναίνεση δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Η συναίνεση θα πρέπει να είναι ο επιδιωκόμενος στόχος, εάν υπάρχει κοινή πολιτική άποψη. Μα το ΠΑΣΟΚ κάνει ακριβώς το ανάποδο. Εμείς τού έχουμε υποδείξει μέτρα και λύσεις και δεν τα υιοθετεί. Άρα να πάμε να συμφωνήσουμε τι; Να συμφωνήσουμε στο λάθος; Δεύτερο στοιχείο. Η Νέα Δημοκρατία είναι υπεύθυνο κόμμα και υπεύθυνος πολικός φορέας. Έχει υποχρέωση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δηλαδή, να αφήσει τη χώρα να τρέχει «στα τάρταρα» ; Δηλαδή είναι δυνατόν ; Δηλαδή, είναι δυνατόν να περιμένει κανείς από ένα υπεύθυνο κόμμα να μην αντιστέκεται στη λάθος πορεία, που έχουμε πάρει ; Όσον αφορά τη συναίνεση, θέλω να σημειώσω ότι και στη χώρα έχουμε κι άλλη εμπειρία. Και το 1989 είχαμε και πάλι δεν το λύσαμε το πρόβλημα. Η συναίνεση δηλαδή δεν είναι αυτοσκοπός. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στη χώρα έχουμε την εμπειρία του ’89, έχουμε την εμπειρία των άλλων χωρών, που δεν σταμάτησε τίποτα. Συναίνεση υπάρχει μόνο όταν υπάρχει κοινή πολιτική γραμμή. 

Ρeal fm: Μπορείτε να μας πείτε ως οικονομολόγος, τελικά, αν οι κυβερνώντες, του σημερα και του χθες, γνωριζαν τα χάλια μας και δεν μιλούσαν;

Δ. ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ: Οι άνθρωποι που σήμερα διοικούν και επικαλούνται ότι δεν γνώριζαν τα νούμερα, να σας θυμίσω ότι δημόσιο χρέος στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει το 100% από το …1990. Ή είναι τυφλοί, ή είναι ημιμαθείς ή εσκεμμένα κρύβονται. Όποιος λέει ότι δεν γνώριζε το δημόσιο χρέος της χώρας, μάλλον δεν ξέρει αριθμητική ή δεν έβλεπε μπροστά του. Επειδή δε, όλοι αυτοί ήταν κοινοβουλευτικοί, με την έννοια ότι ήταν βουλευτές, υπουργοί είναι αδιανόητο να δηλώνουν ότι δεν ήξεραν το χρέος, όταν σε όλους τους προϋπολογισμούς της χώρας, σε όλους του απολογισμούς της χώρας μετά το ‘ 90 είναι πάνω από 100%. Τώρα το ανακάλυψαν ; 

REAL FM: Σε ποιά γλώσσα του κόσμου, η λεξη χρωκοπία δεν …φοβίζει;

Δ. ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ: Θέλω να επισημάνω δηλαδή ότι αυτά είναι τρομολαγνεία. Δεν έχει καμμία επιχειρηματολογία. Εγώ διερωτώμαι ότι μπορεί κάποιος να πει ή να φέρει στο μαυλό του τι έλεγε κανείς το Μάρτιο του 2010; Ψηφίσαμε ένα Μνημόνιο, υποτίθεται για να γλυτώσουμε την πτώχευση, για να μπορούμε να κάνουμε. Σήμερα κάποιος θα ζητήσει συγνώμη ; Θα πει ότι έγινε λάθος ;

ΡEAL FM : Στο Ντουμπάι πώς το έκαναν ; Κι αυτοι «βούλιαξαν» και μετά άλλαξαν, σε σημείο να μιλάμε τωρα για…ανάκαψμη!

Δ. ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ: Θα σας πω. Στο Ντουμπάι έκαναν κάτι, που θα έπρεπε να είχαμε κάνει κι εμείς. Γιατί παραλληλίζοντας το με λίγο χιούμορ, πρέπει να σας πω ότι στο Ντουμπάι έκαναν ό,τι προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς. Τι πρότεινε δηλαδή; Ανάπτυξη. Στο Ντουμπάι αν θα πάτε, θα δείτε ότι υπάρχει ένας παραγωγικός ιστός. Έχουν επενδύσει στα πλεονεκτήματα που έχουν, στα φυσικά τους πλεονεκτήματα. 

REAL FM : Πείτε το μας κι αυτό, ότι θα κάνει ο Σαμαράς την Ελλάδα… Ντουμπάι. 

Δ. ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ: Όχι. Ο Σαμαράς δεν θα κάνει την Ελλάδα, Ντουμπάι. Ο Σαμαράς θα κάνει την Ελλάδα, Ελλάδα!. Γιατί νομίζω ότι επίμαχο στοιχείο είναι η Ελλάδα να γίνει Ελλάδα. Να αποκτήσουμε ξανά την αξιοπρέπεια μας. Να αποκτήσουμε ξανά τις δυνάμεις μας. Και να σας πως ότι κατά τη δική μου γνώμη η λύση το πρόβλημα δεν είναι τι θα κάνουν άλλοι για μας. Εάν θα μας επιμηκύνουν το δάνειο, εάν θα μας μειώσουν το επιτόκιο, εάν θα μας χαρίσουν τόκους. Είναι τι θα κάνουμε εμείς για μας. Και νομίζω ότι η απάντηση βρίσκεται σ αυτό. Ότι πρέπει να αλλάξουμε το επιχειρησιακό περιβάλλον στη χώρα, να προσελκύσουμε επενδύσεις, να επανεξετάσουμε το φορολογικό καθεστώς, να δούμε πως θα προσεγγίσουμε κάποιον επενδυτή. Αυτό έπρεπε να κάνουμε και να μην είμαστε γονυπετής μόνιμα απέναντι στους άλλους και να παρακαλούμε οι άλλοι να μας δώσουν τη λύση. 

REAL FM : Κύριε Πανοζάχο, στο σημείο αυτό που θέλετε, έχω να σας κάνω μία ερώτηση. Διαβάζουμε το πρωτοσέλιδο της LeMonde, των Financial Times κτλ, που λένε ότι στην Ευρώπη, τις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ, διαπιστώνει και ο Διεθνής Τύπος και το καταγράφει ότι δεν υπάρχουν ηγέτες, που θα χρειαζόντουσαν να υπάρχουν για να πάρουν τις αποφάσεις. Μας κυβερνούν – λέει- «παιδάκια». Εγώ θέλω να σας ρωτήσω. Έχει να κάνει με τον τρόπο, με τον οποίο η Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου διαχειρίστηκε την κρίση έναντι των Ευρωπαίων ή με την αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να πάρουν τις αποφάσεις που χρειάζεται για να βγούμε από την κρίση; Σας το ρωτώ γιατί αύριο μπορεί και η Νέα Δημοκρατία να βρεθεί στην εξουσία, ο Αντ. Σαμαράς να θέλει να προτείνει και να τα απορρίπτουν όλα, όπως απορρίπτουν πολλά πράγματα και από την Κυβέρνηση αυτή που έχουμε τώρα. 

Δ. ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ: Κύρια Καραπαναγιωτίδου κυριε Τζιομπάνογλου πιθανόν να ισχύουν και τα δύο. Δηλαδή είναι αλήθεια ότι και η πολιτική ηγεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, ή εάν το θέλετε το αξιολογεί μ άλλους όρους. Να σας υπενθυμίσω μόνο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ΕΟΚ δημιουργήθηκε όχι με οικονομικούς όρους, αλλά για πολιτικούς όρους. Ο στόχος της δημιουργίας αυτής της ένωσης ήταν πολιτικός όρος, η ειρηνική συνύπαρξη των λαών στην Ευρώπη. Στη συνέχεια ενσωματώθηκαν μέσα, κυρίως οικονομικά στοιχεία και δεν είναι και κακό. Εγώ νομίζω ότι μία απάντηση σ΄αυτή τη διαδικασία, θα ήταν η εμβάθυνση της ομοσπονδοποίησης ή εάν το θέλετε της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης. Και από ότι φαίνεται πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα με την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι ένα ζήτημα, το οποίο αξιολογείται. Το ίδιο όμως και δυστυχώς πιο άμεσο σε μας ως προς τα αποτελέσματα είναι με την ηγεσία της χώρας, η οποία απ΄ότι φαίνεται δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Θυμηθείτε ότι και προηγουμένως, ως αντιπολίτευση δεν είχε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εγώ λοιπόν, θεωρώ ότι πρόβλημα είναι διττό και σε επίπεδο χώρας και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, και νομίζω ότι θα βρούμε το δρόμο μας και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σιγά-σιγά αναπτύσσονται δυνάμεις, τέτοιες οι οποίες θέτουν το ζήτημα πρώτα απ΄όλα σε πολιτικό επίπεδο. Η έκδοση ενός ευρωομολόγου, η οποία εκ των πραγμάτων προωθεί ένα βήμα περισσότερο την Ευρώπη.

REAL FM : Αυτό που ζήτησε δηλαδή ο Γιώργος Παπανδρέου.

Δ. ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ: Ναι. Θυμάστε μήπως εάν έχουν μαζέψει καμμία υπογραφή ; Το λέω αυτό, γιατί σας θυμίζω ότι έχουν κάνει επιτροπή με την κα. Βάσω Παπανδρέου. Δεν θυμάμαι να έχουν μαζέψει ακόμα υπογραφές. Και σας θυμίζω μόνο ότι το αντέγραψε από τον κ. Σαμαρά. Παρόλα αυτά εγώ περιμένω. Φαντάζομαι ότι τώρα που το συζητάμε πιθανόν και να το ακούσει.

REAL FM: Κύριε Πανοζάχο, αυτό που αφορά τον κόσμο είναι ότι κάποια στιγμή να πάρει μία ανάσα ο κόσμος, η Ελλάδας είτε είναι ιδέα του Αντ. Σαμαρά, είτε είναι του Γ. Παπανδρέου, είτε του Τσίπρα. Δηλαδή να αξιοποιηθούν όλες οι δυνάμεις και οι ιδέες για να πάμε πιο γρήγορα, λίγο να δούμε το φως. Αυτό μας ενδιαφέρει. 

Δ. ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ: θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει πρώτα απ όλα πρέπει να εμπιστευθείς τις δυνάμεις της πατρίδας.

REAL FM : Τώρα το Σεπτέμβριο θα΄ρθει ο κ. Σαμαράς, έτσι δεν είναι ; Θα κάνει βόλτα στα κλειστά μαγαζιά της Τσιμισκή, της Βας. Όλγας ;

Δ. ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ: Βεβαίως και θα έρθει. Δεν έχουμε φτιάξει ακόμα το πρόγραμμα, αλλά πιθανόν θα επισκεφθει την αγορά της πολης.Κοιτάξτε ο Αντ. Σαμαράς δεν φοβάται να κάνει βόλτα. Άλλωστε καθημερινά δικαιώνεται και για τις απόψεις, που έχει εκφράσει. Και για το όχι το οποίο έχει δηλώσει απέναντι στο Μνημόνιο κι αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο και για την άποψή του ότι μόνο η ανάπτυξη θα μας βοηθούσε. Και σκεφτείτε ότι τώρα ζούμε ακόμα ένα αποτέλεσμα πιο έντονο στο θέμα της ανάπτυξης, τη συνεχόμενη αύξηση της ανεργίας. Η ανεργία αυξάνεται λόγω της ύφεσης και ο μόνος τρόπος για καταπολεμήσεις αυτή την κοινωνική λαίλαπα είναι η ανάπτυξη. Ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται να περπατήσει στην πλατεία. Άλλωστε οι πολίτες καθημερινά στρέφουν το βλέμμα τους προς τα πάνω του, γιατί σ΄αυτόν ελπίζουν. Αυτό που θέλω να επισημάνω λοιπόν είναι ότι ο κ. Σαμαράς, θα ‘ρθεί στην ΔΕΘ. Και νομίζω ότι στη ΔΕΘ, που είναι και ένας χώρος που γίνεται μία μεγάλη ανάλυση στην οικονομία, θα δούμε τις απόψεις, οι οποίες θα διατυπωθούν. 

REAL FM Θα είναι στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας ; Είσαστε και εσείς απ αυτούς που θεωρούν ότι Σεπτέμβριο-Οκτώβριο ενδεχομένως να έχουμε και εκλογές ;

Δ. ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ: Το θεωρώ παρά πολύ λογικό.Το θεωρώ παρά πολύ λογικό και παρά πολύ πιθανό. Εσείς μπορείτε να σκεφτείτε ότι αυτή η Κυβέρνηση θα κάνει μεταρρυθμίσεις ; Έχει πολιτικά αποθέματα αυτή η Κυβέρνηση να κάνει μεταρρυθμίσεις ;

REAL FM: Τον Βενιζέλο, πχ…

Δ. ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ: Ο κ. Βενιζέλος, ο Υπουργός που απ΄δω και πέρα πρέπει να τον πούμε χαριτολογώντας «Υπουργό Σωτηρίας». Δεν ξέρω εάν μπορεί να σώσει τη χώρα. Ξέρετε, αυτή η διαδικασία δεν είναι ενός μόνο ανθρώπου. Η οικονομία δεν είναι «one man show». (Η οικονομία) είναι ένα κοινωνικό ζήτημα. Απαιτεί ενεργοποίηση της κοινωνίας.

REAL FM: Τι να κάνει η κακoμοιρα κοινωνία ; Εχουν «κοπεί» τα πόδια, τα γόνατα της. Δεν μπορεί να σηκωθεί, να πάρει ανάσα. 

Δ. ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ: Είναι σωστό αυτό που λέτε και η κοινωνία, η οποία ταλανίζεται γιατί πληρώνει φόρους, ταλανίζεται γιατί είναι άνεργη, ταλανίζεται γιατί δεν ξέρει εάν έχει φτάσει ακόμα στον πάτο και ακούει περί χρεοκοπίας και πτώχευσης, τότε θεωρώ εγώ ότι αυτή η διαδικασία είναι μία διαδικασία, η οποία ο μόνος τρόπος να σταματήσει είναι να πάρει το λόγο ο λαός. Γι αυτό και η Νέα Δημοκρατία επιμένει τώρα πλέον στη διαδικασία των εκλογών. Να σας πω μόνο ότι η Νέα Δημοκρατία, ακόμα και τώρα συνεχίζει και είναι υπεύθυνη. Δεν έχει μπει στη διαδικασία ούτε να υπόσχεται, ούτε να δηλώνει ότι τα λεφτά υπάρχουν. Δηλώνει όμως, ότι ο δρόμος, που υποδεικνύει για την οικονομία και την ανάπτυξη είναι πολύ καλύτερος απ΄αυτόν που ακολουθούμε.

REAL FM: Σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία βγει θα κρατήσετε τον Βενιζέλο, στο συγκεκριμένο Υπουργείο; 

Δ. ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ: (xα, χα…) Δε νομίζω. Άλλωστε νομίζω ότι οι πολιτικές του απόψεις και οι πρακτικές τις οποίες ακολουθεί και στο Μεσοπρόθεσμο, δείχνουν ότι δεν έχει μεγάλο δρόμο ακόμα στο Υπουργείο Οικονομίας.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria