Διαβουλεύσεις για γερά νεύρα για να διασωθεί η ζώνη του ευρώ - Φοβούνται ντόμινο από τυχόν επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας - OlaDeka

Διαβουλεύσεις για γερά νεύρα για να διασωθεί η ζώνη του ευρώ – Φοβούνται ντόμινο από τυχόν επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας

Το «κόψιμο του γόρδιου δεσμού» του ελληνικού χρέους αναζητούν στην Ευρώπη και λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, τα… βιντεοτηλέφωνα έχουν «πάρει φωτιά»: Οι τηλεδιασκέψεις ανάμεσα σε ευρωπαίους εμπειρογνώμονες και διεθνείς φορείς δίνουν και παίρνουν από το πρωί και μάλιστα γίνονται σε… δόσεις μιας και η Σύνοδος Κορυφής θεωρείται η κρισιμότερη όλων των εποχών μιας και μία
αποτυχία μπορεί να γκρεμίσει ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Reuters που αναφέρει τι μπορεί να σημάνει για όλη την Ευρώπη μια επιλεκτική χρεοκοπία στην Ελλάδα.
Κρίσιμο είναι και το τετ α τετ που θα έχουν απόψε στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή γραμμή του γαλλογερμανικού άξονα ενόψε της Συνόδου. Βέβαια, σε αυτό δε βοηθά η αποκάλυψη πως ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται έξω φρενών με τη στάση του Βερολίνου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους Γερμανούς για “εγκληματικά επίπεδα εγωισμού”!

Η συνάντηση σήμερα στο Βερολίνο ανάμεσα στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη αναμένεται να διευρυνθεί απόψε με την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Η πηγή αυτή δεν διευκρίνισε περαιτέρω τους λόγους για τη μη προγραμματισμένη αυτή μετακίνηση του Τρισέ, ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ βρίσκεται στο επίκεντρο των διαφορών ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο όσον αφορά τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης και ιδιαίτερα την κατάρτιση ενός δεύτερου σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας.

Στόχος να καθοριστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες στα σχέδια για εμπλοκή των ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, προκειμένου να παρουσιαστούν ολοκληρωμένα ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών. Μάλιστα, όλα φαίνεται πως πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι την συνάντηση των ηγετών της Ευρώπης ώστε να υπάρχει κάτι χειροπιαστό, αφού οι τηλεδιασκέψεις θα συνεχιστούν και αύριο το πρωί με αποτέλεσμα η ώρα έναρξης της Συνόδου Κορυφής να μετατεθεί κατά μία ώρα αργότερα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Ζανιάς που μετέχει στις τηλεδιασκέψεις θα χρειαστεί θα συνεχίσει τις… διαπραγματεύσεις μέσω Βρυξελλών, αφού θα μεταβεί εκεί συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στην συνάντησή τους με το Ζοσέ Μπαρόζο.

Στις πυρετώδεις… τηλεδιασκέψεις, την σκυτάλη θα παραλάβει και ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου, σε μια προσπάθεια να μην χαθεί ούτε λεπτό…

Τα σχέδια που φαίνεται να έχουν προκριθεί για την εμπλοκή ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης συνονοψίζονται στα εξής:
– Επαναγορά ελληνικών ομολόγων και πιστωτικές ενισχύσεις για τον ιδιωτικό τομέα
– Μετακύλιση του χρέους βάσει της γαλλικής πρότασης, χωρίς πιστωτικές ενισχύσεις στον ιδιωτικό τομέα και χωρίς επαναγορά ομολόγων

Η ιδέα επιβολής φόρου στις τράπεζες, που θα συνδυαστεί με χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση δανείων από τον προσωρινό μηχανισμό EFSF μοιάζει να «κάηκε» νωρίς μετά τις έντονες αντιδράσεις τραπεζιτών.

Οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις “χτυπούν”… κόκκινο και χαρακτηριστικό των ζυμώσεων πριν από τη Σύνοδο των 27 είναι η μετάθεση για την Πέμπτη της συνάντησης των οικονομικών αξιωματούχων της Ευρωζώνης με αντικείμενο την προετοιμασία των επιλογών αναφορικά με το δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Αρχικά, η συνάντηση είχε ορισθεί να πραγματοποιηθεί για το απόγευμα της Τετάρτης, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγές της Ευρωζώνης.

Η αναβολή της συνάντησης, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο χρηματοδοτικό πακέτο, σημαίνει ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης θα αρχίσει, την Πέμπτη, στις 13:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα), δηλαδή μία ώρα αργότερα από ότι είχε αρχικά προγραμματισθεί, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Γιώργος Παπανδρέου και Μανουέλ Μπαρόζο, στο μεταξύ, επέλεξαν να μιλήσουν σε δραματικούς τόνους, λίγο πριν συζητήσουν κατ’ ιδίαν τις εξελίξεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στις Βρυξέλλες πως η Ελλάδα δε μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος όλης της Ευρώπης, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε για παγκόσμιες συνέπειες, σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης στη Σύνοδο της Πέμπτης. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές ο πρωθυπουργός εξέθεσε τις ελληνικές θέσεις στον πρόεδρο της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ελλάδα η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, η ρευστότητα των τραπεζών και η σταδιακή μείωση του άχθους για τους πολίτες.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε τη σύσταση της ομάδας των κοινοτικών εμπεοιρογνωμόνων που σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα αναλάβει την προώθηση της κοινοτικής τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα. Επικεφαλής της ομάδας ορίστηκε ο Χορστ Ράϊχεμπαχ, τέως γενικός διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria