Τρείς εβδομάδες και δύο 24ωρα από χρεοκοπία των ΗΠΑ! - OlaDeka

Τρείς εβδομάδες και δύο 24ωρα από χρεοκοπία των ΗΠΑ!

Με στάση πληρωμών σε τρεις εβδομάδες απειλείται η αμερικανική οικονομία, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Ρεπουμπλικανών για το πως θα συρρικνωθεί το έλλειμμα.

Με στάση πληρωμών σε τρεις εβδομάδες απειλείται η αμερικανική οικονομία, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Ρεπουμπλικανών για το πως θα συρρικνωθεί το έλλειμμα. Ο υπουργός Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ ζητά συναίνεση μέχρι το τέλος της εβδομάδας για το έλλειμμα και για νέο δανεισμό.

“Εάν ξεδιπλώσουμε το σενάριο της αμερικανικής χρεοκοπίας, τότε ναί, έχουμε κατά σειράν αυξήσεις των επιτοκίων, συντριπτικά πλήγματα στα διεθνή χρηματιστήρια, αληθώς θλιβερές επιπτώσεις όχι μόνον στις ΗΠΑ, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία συνολικώς”, προϊδέασε η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να αυξηθεί το ανώτατο όριο δανεισμού της χώρας. Αυτή τη στιγμή το χρέος των ΗΠΑ είναι 14,294 τρισ. δολάρια με το 1,6 τρισ. χρέους να έχει δημιουργηθεί φέτος. Οι Δημοκρατικοί αρνούνται από την πλευρά τους να μειώσουν τις δαπάνες για κοινωνικούς σκοπούς.

Σε μια προσπάθεια επιλογής μιας συμβιβαστικής λύσης, η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα τον Απρίλιο πρότεινε μέσα σε 10 έτη από σήμερα το δημόσιο έλλειμμα να έχει περισταλεί κατά τέσσερις χιλιάδες δισ.δολάρια, χάρη σε ένα ‘μείγμα’ μείωσης κρατικών δαπανών και αύξησης φόρων.
>
Κάτι τέτοιο απέρριψε δημόσια τις τελευταίες ώρες ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ. “Παρά τις καλόπιστες προσπάθειες εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής βάσης για τη διαβούλευση, ο Λευκός Οίκος δε θα αναζητήσει συμφωνία μεγαλύτερης μείωσης του χρέους, χωρίς να αυξήσει τους φόρους. Πιστεύω ότι, την καλύτερη προσέγγιση συνιστά η επικέντρωση σε μέτρα πιό περιορισμένης εμβέλειας”.

Δηλαδή, με άλλα λόγια, διατυπώθηκε ο υπαινιγμός για μια μείωση του δημόσιου ελλείμματος κατά 2.400 δισ.δολάρια μέσα σε μια 10ετία, κάτι που αποτελεί την επαναφορά πάνω στο τραπέζι της διαβούλευσης μιας παλαιότερης πρότασης.

“Προτιμάτε, οι Ρεπουμπλικάνοι, να υπερασπιστείτε τα φορολογικά προνόμια των πλουσιότερων, παρά να πολεμήσετε να μειωθεί το έλλειμμα” του δημοσίου, ενίστανται οι Δημοκρατικοί.

Ο Ουΐλιαμ Ντάλει, ο στενός συνεργάτης του προέδρου Ομπάμα, επέμεινε για περιστολή του δημόσιου ελλείμματος κατά τέσσερις χιλιάδες δισ.δολάρια σε μία 10ετία, μιλώντας εσχάτως με το δίκτυο ABC. “Πρέπει να δείξουμε, σε όλο τον κόσμο, ότι στα δημοσιονομικά μας προβλήματα επιτιθέμεθα καίρια (…) να κατευνάσουμε τα πνεύματα στις διεθνείς χρηματαγορές”.

Κατέβηκαν τα ρολά στη Μινεσότα
>

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria