14 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Αντε να δούμε!

Αρχική » Διάφορα » 14 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Αντε να δούμε!

Η συμφωνία για την αναθεώρηση και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ…στην οποία κατέληξαν,στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με τον αρμόδιο επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν, αναμένεται να…

αποφέρει οικονομικό όφελος που προσεγγίζει τα 14 δις. ευρώ για την πραγματική οικονομία… Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει θετική δημοσιονομική επίπτωση για το φετινό προϋπολογισμό, ύψους 770 εκ. ευρώ, και εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,4 δισ ευρώ μέχρι το 2013, η οποία προκύπτει από την οριζόντια μείωση της εθνικής συμμετοχής στο 15%, με την αναδρομική εφαρμογή του κανόνα 85%-15%. Η συμφωνία επιπλέον δίνει τη δυνατότητα για τον απεγκλωβισμό 11 δισ ευρώ, με την επανεκκίνηση των πέντε μεγάλων οδικών έργων που λιμνάζουν, ενώ προβλέπεται και η ενίσχυση των επιχειρήσεων με επιπρόσθετη απευθείας ρευστότητα, ύψους 500 εκ ευρώ.
Ταυτόχρονα αυξάνεται η τεχνική βοήθεια του ΕΣΠΑ, ώστε να ενισχυθούν περίπου 3.000 αδύναμοι διαχειριστικά δικαιούχοι έργων, ενώ, ταυτόχρονα, επιταχύνεται η απορρόφηση των Προγραμμάτων του Περιβάλλοντος και της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, του οποίου θεωρείται επίτευγμα το γεγονός ότι η Κομισιόν δέχτηκε να αυξήσει κατά 400 εκατ. ευρώ το ποσό που δίνεται για απαλλοτριώσεις, έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το ζήτημα της αναδρομικής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ κατά 100% από κοινοτικούς πόρους, με στόχο τον περιορισμό της εθνικής συμμετοχής σε ένα ελάχιστο ποσοστό (5%) και την εξοικονόμηση έως και 4,8 δις. ευρώ σε εθνικούς πόρους.
«Ο κουμπαράς του ΕΣΠΑ, μπαίνει πλέον στην υπηρεσία της πραγματικής οικονομίας των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και της διάσωσης της χώρας», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και μήνες με την καθοριστική συμβολή του πρωθυπουργού.
24ωρο
Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια