ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ : Καστοριά: To «νταβατζιλίκι» bloggers συνεχίζεται... - OlaDeka

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ : Καστοριά: To «νταβατζιλίκι» bloggers συνεχίζεται…


Αναφέρουν:
Ο ΧΑΤΖΗΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΑΥΜ : « ΚΑΝΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΛΑΘΗ »
Με βαρύγδουπους τίτλους, υποτιμητικούς θεσμών, γλώσσα «πεζοδρομίου», συνεχίζουν την

«ενημέρωση» οι βαρόνοι της δημοσιογραφίας. Η έγκυρη ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικού τύπου «golden boys».

Από την τοποθέτηση – ενημέρωση του δημάρχου Καστοριάς που διήρκεσε περίπου 30΄ λεπτά, το απόσπασμα που δημοσιεύεται των 50΄΄ δευτερολέπτων θεωρήθηκε αρκετό για την πληρέστατη ενημέρωση του κοινού του. Αρκέστηκε στην έκφραση «Κάναμε κι εμείς λάθη».
Ο δήμαρχος τόλμησε να σηκώσει μέρος της ευθύνης, ως ειλικρινής άνθρωπος χωρίς να αποκρύπτει τίποτα από τους συνδημότες του. Mea Culpa εκστόμισε κάποτε ο ηγέτης Ανδρέας, χωρίς να σκεφθεί το πολιτικό κόστος της στιγμής. Άλλωστε λάθη δεν κάνουν αυτοί που δεν δουλεύουν. Και όταν τα λάθη φυσικά δεν είναι εσκεμμένα, τότε ο κόσμος αντιλαμβάνεται πολύ καλά με το ένστικτο που διακρίνει τους συνετούς. Λάθη που δεν βλάπτουν τα συμφέροντα του δήμου, παρά κάποια διαδικαστικά θέματα, είναι λάθη?
Τι συνέβη όμως με τη «Μακεδνός Α.Ε.» (πρώην ΚΕΑΥΜ)? Ποιο είναι το μπάχαλο?
Κάποιοι δήμοι που διατηρούσαν δημοτικές επιχειρήσεις εμπορικού χαρακτήρα, όφειλαν μέχρι 31-12-2007 να ιδρύσουν Ανώνυμη Εταιρεία σε αντικατάσταση της αμιγούς. Ο χρόνος αυτός παρατάθηκε έως 31-12-2011 και σύμφωνα με τον Ν.3852/10  τοπικής αυτοδιοίκησης ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία, ίδρυσης Α.Ε. Πριν την συγχώνευση των 8 δήμων σε 1 νέο δήμο Καστοριάς αυτοί που θα μπορούσαν να διατηρούν Α.Ε. ήταν ο δήμος Μακεδνών και η κοινότητα Καστρακίου. Ο μεν δήμος Μακεδνών εκμεταλλευόταν τις λατομικές επιχειρήσεις και η κοινότητα Καστρακίου τις επιχειρήσεις ΛΑΡΚΟ. Η κοινότητα Καστρακίου δεν επιθυμούσε να ιδρύσει Α.Ε. και ως μοναδική περίπτωση ίδρυσης Α.Ε. έμενε ο δήμος Μακεδνών.
Στη μοναδική Α.Ε. που προγραμμάτιζε η νέα δημοτική αρχή, βάσει του προεκλογικού της προγράμματος, σκοπό είχε (και έχει) να εντάξει κάθε εμπορική – τουριστική δραστηριότητα προκειμένου να προωθήσει τουριστικά το νέο διευρυμένο δήμο. Σ΄ αυτήν μπορούν να ενταχθούν τα 2 καράβια, η σπηλιά του δράκου, ο λιμναίος οικισμός, οι δεκάδες διάσπαρτοι ξενώνες, τα δημοτικά τουριστικά καταστήματα (εστιατόρια κ.α.). Οι λατομικές επιχειρήσεις υψηλών αποδόσεων μπορούν να διατηρήσουν 17 θέσεις εργαζομένων και να προσλάβουν άλλους μετά την αναπτυξιακή ώθηση.
Κάποιοι πιθανόν δεν επιθυμούν να καταφέρει η δημοτική αρχή Χατζησυμεωνίδη την επιτυχία της Ανώνυμης Εταιρείας. Κάποιοι πιθανόν να είχαν στο μυαλό τους και στα σχέδια τους να μην ιδρυθεί ποτέ αυτή η εταιρεία και να ενταχθεί το λατομείο σε εργολαβικά συμφέροντα. Αυτό ακούστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να εκφωνηθεί το όνομα του επίδοξου στοχοφόρου λατομείου με κέρδη που προσέβλεπαν. Έρχεται λοιπόν ο Χατζησυμεωνίδης και τους χαλάει τα σχέδια.
Μετά τις εκλογές της 14 Νοέμβρη ο νεοεκλεγείς τότε δήμαρχος Χατζησυμεωνίδης αρχίζει αγώνα δρόμου. Επισκέπτεται τον τότε δήμαρχο Μακεδνών και τον τότε διευθυντή της ΚΕΑΥΜ να ενημερωθεί και βρίσκεται σε αδιέξοδο. Όχι Α.Ε. δεν υφίσταται αλλά το μόνο που υπάρχει είναι η απόφαση του Δ.Σ. Μακεδνών για ίδρυση Α.Ε. Θέλετε ολιγωρία? Θέλετε άγνοια? Δυστυχώς εκείνοι δεν είχαν αντιληφθεί το μέγεθος της ανάγκης. Ο ίδιος χωρίς να έχει αναλάβει ακόμη δημαρχιακά καθήκοντα, με τους οικονομικούς και νομικούς συνεργάτες του διεκπεραιώνει όλα τα διαδικαστικά. Νομικές, φορολογικές, δημοτικές και άλλες δυσκολίες ξεπερνιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Την 24-12-2011 το καταστατικό κατατίθεται. Πραγματοποιείται ο έλεγχος και απογραφή από τους ορκωτούς λογιστές σε χρόνο ρεκόρ. Η καταληκτική ημερομηνία της 31-12-2011 είναι η ημέρα όπου οριστικοποιείται η Α.Ε. Δημοσιοποιείται στο ΦΕΚ και ω του θαύματος η εγγραφή στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών (ΜΑΕ) εγγράφεται την 14-1-2011.
Εδώ είναι το μέγα σφάλμα και μέγα λάθος! Το μπάχαλο που κάποιοι εκφράζουν να το αποδώσουν εκεί που ανήκει τελικά. Οι 14 ημέρες υπηρεσιακής καθυστέρησης μπορεί να είναι ικανές να  απομακρύνουν το νέο δήμο Καστοριάς από την ανάπτυξη? Το νέο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς παρ΄ όλα αυτά αποφασίζει τη σύνθεση της Μακεδνός Α.Ε. της νέας Ανώνυμης. Στη συνέχεια κατατίθεται η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς στην αποκεντρωμένη διοίκηση για τη νομιμότητα αυτής. Εκεί εντοπίστηκε αυτή η ετεροχρονισμένη ημερομηνία. Αυτό είναι έγκλημα? Μετά την παράξενη αυτή εξέλιξη (κάποιοι πανηγυρίζουν) διαβεβαιώνουν τον δήμαρχο στελέχη της κυβέρνησης πως θα δοθεί παράταση ή νομοθετική ρύθμιση διότι ίδιες περιπτώσεις αναφέρθηκαν και αλλού.
Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. της Μακεδνός Α.Ε. ξεκίνησε τις δραστηριότητες στα διαδικαστικά και εκκρεμότητες που υπήρχαν από προγενέστερο χρόνο. Οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι άμεσα εκτελεστές μέχρι τυχόν να ακυρωθούν. Πράγμα το οποίο φυσικά και δεν συνέβη. Και ούτε θα συμβεί όπως διαβεβαίωσε ο δήμαρχος μετά από ενημέρωση που είχε από παράγοντες του υπουργείου. Το θέμα παρακολουθεί καθημερινά όπως ανέφερε ο ίδιος. Άρα το νέο συμβούλιο ενεργούσε και ενεργεί νόμιμα.
Ξαφνικά εμφανίστηκαν μέλη σύνθεσης προηγούμενου συμβουλίου οι οποίοι διεκδίκησαν διαχείριση διοίκησης και ανέφεραν πως κάποιες στιγμές στο παρελθόν ενώ έλειπαν τα πρακτικά τους έφεραν παρόντες, ενώ δεν ψήφισαν φέρονται να ψήφισαν κ.α. Μία σύνθεση που δεν ορίστηκε φυσικά από το νέο δημοτικό συμβούλιο (αλλά από το Δ.Σ. Μακεδνών) και φυσικά δεν διορίστηκε από τον Χατζησυμεωνίδη. Οι λαλίστατοι κατά τα άλλα καρεκλοκενταυροσυλλέκτες νοσταλγοί του παρελθόντος στην αίθουσα του Δ.Σ. Καστοριάς «κακάρισαν».
Ας αναλογισθεί ο καθένας μας, τις ευθύνες του και τους στόχους του:
Είναι απαραίτητη η Ανώνυμη Εταιρεία για τον δήμο Καστοριάς και τους δημότες του?
Είναι αναπτυξιακή και απαραίτητη η τουριστική προβολή?
Διατηρεί 17 θέσεις εργασίας και σε πλήρη ανάπτυξη αυτοί θα πολλαπλασιασθούν?
Είναι εταιρεία που θα έχει ωφέλεια οικονομική ο δήμος αυτές τις δύσκολες στιγμές?
Θέλουμε Ανώνυμη Εταιρεία στο νέο δήμο Καστοριάς με ότι καλό αυτό συνεπάγεται?
Ή θα επιτρέψουμε να πέσουμε στην παγίδα των «δημοσιογραφικών – εργολαβικών» συμφερόντων και θα χαρίσουμε δημοτική περιουσία σε ολίγους?
Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria